Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 14. 9. 2021.

| Ekonomija

Gasifikacija Leskovca će koštati skoro 54 miliona evra, opozicija traži da Tužilaštvo za organizovani kriminal ispita projekat

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
gasovod
Priključak će koštati iymeđu 600 i 750 evra; Ilustracija; foto: flickr.com/Beyond Coal and Gas

Odbornici leskovačkog parlamenta usvojili su projekat gasifikacije Leskovca, a kako je rekao gradski većnik Miloš Ilić ukoliko bi se svi građani priključili na gas, kompletan projekat koji će finansirati Srbijagas bi koštao 53,9 miliona evra. Da je projekat gasifikacije jedna od najbitnijih tema složio se i opozicioni odbornik Nebojša Cakić, ali je istakao da je to previše skupa investicija i sumnja u celokupni projekat, pa je zatražio da se njegov govor prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U Leskovcu su na gas trenutno priključene samo velike kompanije, a kako bi se i što više domaćinstava priključilo, krajem maja najavljen je projekat gasifikacije koji je završen.

Po prvim procnama, ako bi se svi građani po popisu iz 2011. godine priključili na gas, to bi koštalo 53,9 miliona evra. Takođe, imamo cifre i koliko bi to koštalo ukoliko se niko ne bi priključio ili ukoliko bi se samo 10% stanovništva priključilo. Mi trenutno imamo samo jednu mernu stanicu, a neophodno je izgraditi jednu veliku u Leskovcu i jednu na putu ka Vlasotincu. Takođe, biće izgrađeno i 12 mernih stanica koje će pokrivati čitavu teritoriju, od oko 1.200 kilometara - rekao je Ilić.

On je dodao i da će građani koji se budu odmah priključiti imati beneficije u ceni priključka, koja nije mala, jer se radi o 150 evra.

Ukoliko građani budu odlučili da se priključe čim gas stigne do njih, moći će to da urade po ceni od 600 evra. Ukoliko kasnije budu želeli da se uključe, moraće da plate oko 750 evra - rekao je Ilić.

Podsetimo, sredinom juna Skupština Srbije je dozvolila javnom preduzeću Srbijagas kredit od 28 miliona evra za izgradnju gasovoda od Leskovca do Vranja.


Cakić zatražio da se njegov govor prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal

Usled sumnje da je projekat gasifikacije preskup i da se nešto krije, kao i da postoje određene malverzacije, opozicioni odbornik Nebojša Cakić zatražio je da skupštinski organi njegovo obraćanje proslede Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i leskovačkoj policiji.

Ugovori su isti kao i neki prethodni, samo što se sada radi o mnogo većoj sumi. Pljačka oko LED osvetljenja je bila mnogo manja. S obzirom na ozbiljnost onoga što želim da kažem, molim da ovo moje obraćanje bude prosleđeno Tužilaštvu za organizovani kriminal, Osnovnom i Višem sudu, kao i MUP-u. Elem, projekat je napravljen za samo 8 dana. Taj tim nije sposoban da za to vreme uradi ni 3 stranice, a kamoli ceo projekat. Zaključak je jednostavan, oni su samo tu da bi to potpisali - rekao je Cakić.

Opozicioni odbornik grupe ”Za Leskovac zajedno” dodaje i da javna rasprava nije održana sa propisima, te da su određena dokumenta bila falsifikovana.

Pošto je dobio dve opomene, Cakić nije hteo da se skloni sa govornice, te je rasprava prekinuta na 20 minuta, nakon čega su odbornici prihvatili plan gasifikacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    07:21 // 16. 9. 2021.

    Ovaj je izgleda veliki stručnjak. Sumnja u sve. Po njegovoj priči ništa ne bi trebalo raditi jer postoji mogućnost za korupciju! Trla baba lan...

  • Dragan

    14:29 // 15. 9. 2021.

    Kad će gasifikacija Niša?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: