Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 8. 2. 2017.

| Ekonomija

Godinama nisu primali platu, a nemaju od koga ni da je naplate

Autor:A. S, J. Ć.Izvor:Južne vesti
poljoprivredna
Nema plate, nema od koga ni da naplate; foto: Lj. M.

Radnici Poljoprivredne stručne službe iz Prokuplja potražuju milione za neisplaćene zarade poslednjih godina, ali njihove tužbe, iako imaju sve dokaze da im se duguje, sud odbija pod obrazloženjem da Ministarstvo poljoprivrede, kao osnivač Službe, odgovara samo do visine kapitala. U Ministarstvu o parama nisu hteli da pričaju.

Osnivač svih poljoprivrednih stručnih službi u državi je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Republika Srbija, a uplaćeni kapital, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, prilikom osnivanja prokupačke Poljoprivredne stručne službe (PSS) je oko 45.000 dinara.

Kako kaže bivši službenik prokupačkog PSS-a Milovan Cerović, njegova potraživanja su i veća od milion dinara, pa su zato njegove tužbe protiv osnivača uglavnom odbijene.

Jedna mi je tužba samo prošla i nakon toga sve je odbijeno. I tužbe mojih kolega se odbijaju. Račun naše Službe je u blokadi i tamo ne možemo da naplatimo ono što smo zaradili. Nemamo više kome da se obratimo - priča Cerović.

To potvrđuju i njegove doskorašnje kolegenice Violeta Kuveljić i Jasmina Mitić koje kažu da je situacija u prokupačkom PSS-u toliko loša da je 14 zaposlenih dalo ili dobilo otkaz.

Od 2014. godine nismo imali zdravstveno osiguranje. Plate smo dobijali povremeno, ali nikada nismo znali kada primamo. Žalili smo se svima, od Ministarstva do brojnih inspekcija, ali ništa se nije rešavalo, pa smo bili prinuđeni da napustimo Službu i naše zarade potražimo sudskim putem - pričaju ove službenice.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu odgovarali na novinarska pitanja o zaradama i načinima kako da bivši zaposleni dođu do njih, ali su u svom saopštenju napisali da je inspekcija utvrdila da je u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Prokuplju bilo nenamenskog trošenja novca.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poslalo je predlog za novi sastav skupštine PSS Prokuplje u delu članova koje predlaže Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i pred nadležnim institucijama je u postupku rešavanje ovog pitanja - piše u saopštenju.

Kada će se nagomilani problemi u prokupačkoj poljoprivrednoj službi rešiti i kada  će i da li bivši službenici ove državne ustanove dobiti zaostale plate, u Ministarstvu nisu precizirali.

Podsetimo, deo zaposlenih je nedavno na tešku situaciju u PSS u Prokuplju pokušao da skrene pažnju štrajkom, ali im je direktor na kućne adrese poslao otkaze, iako su zvanično prijavili štrajk.

Oni traže smenu aktuelnog direktora i kažu da su se za pomoć obratili i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: