Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 11. 7. 2022.

| Ekonomija

Godinu dana od protesta - cena paradajza i ove godine niska, manji proizvođači opet na gubitku

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Paradajz
Cena ove godine ide do 20 dinara; foto: M. M.

Jul 2021. godine obeležili su povrtari iz Jablaničkog okruga, koji su zbog niske cene paradajz besplatno delili Leskovčanima. Situacija se, kako kažu, nije promenila ni godinu dana kasnije, pošto je cena sada 20 dinara, uz podsećanje proizvođača šta je sve poskupelo, pa je većina njih opet na gubitku.

Dok Leskovac čeka gradnju hladnjače koju je obećao ministar Nedimović tokom prošlogodišnje posete selu Svirce, poljoprivrednici koji su sadili paradajz i ove godine opet su razočarani niskom cenom.

Mnogi od njih koji se nalaze na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci nisu bili među onima koji su prošle godine delili paradajz, a pitaju se gde su sada veći proizvođači i zašto i ove godine ne dele besplatno paradajz pošto se situacija nije promenila, te podsećaju da je ”protest” prošle godine ugašen posle samo jedne posete ministra. paradajz Proizvođači se oprostili od zarade; foto: M. M.

Šta se promenilo, ništa. Sve je isto, cena je 20 dinara sada, ali pogledajte koliko je gorivo sada, a koliko je bilo prošle godine. Mučimo se tokom cele godine, a oni nam uzimaju paradajz za džabe. Gde su sada oni veliki proizvođači iz Svirca koji su delili paradajz, što su prvo kritikovali sve živo, a onda prilikom posete ministra isterivali su ljudi koji su hteli da kažu kakvo je zapravo stanje. Mi možda nismo toliko veliki proizvođači, ali se i mi mučimo - kažu proizvođači sa Kvantaške pijace.

Cenom paradajza nezadovoljni su i proizvođači i u vlasotinačkom kraju, a jedno od najpoznatijih sela po poljoprivrednoj proizvodnji jeste Stajkovce. Kažu da su se od zarade odavno oprostili, a strahuju da će do kraja sezone čak možda poslovati sa gubitkom.

Cena jedne gajbice koja meri oko 9 kg je 200 dinara. A znate li da samo ta gajbica košta 70,80 dinara. Da ne pričam o tome šta je sve potrebno da se paradajz sačuva, da se sve folije obrade. Našu muku i rad nećemo ni da računamo. Svakog dana vršimo računice, iskreno strahujemo hoćemo li uspeti da pokrijemo osnovne troškove, od naše zarade nema ništa. Ove godine zaradili su samo oni koji su imali maline - kažu Stajkovčani.

Paradajz Prošle godine paradz deljen besplatno foto: M. M.Dodaju i da cenu određuje tržište, ali kažu da je paradajz i ove godine uvožen iz okolnih zemalja.

Bilo je Rusa koji su dolazili, vozili dalje ka Evropi. Zbog situacije tamo sada i njih nema, a strani paradajz, pogotovo iz Albanije se i dalje uvozi. A šta mi da radimo sa našim to nije bitno, oni poštuju te njihove ugovore, dogovore, a mi ćemo u Jablaničkom okrugu ostati sa najnižim primanjima, ali će zato predsednik da se hvali kako leskovački kraj može da nahrani celu Srbiju - žale se proizvođači.

Podetimo, zbog cene između 5 i 10 dinara po kilogramu paradajza na veliko, poljoprivrednici iz leskovačkih i lebanskih sela ispred velikih marketa u Leskovcu delili su pre 365 dana u dva navrata besplatno paradajz građanima. Oni su tada pozvali i ministra poljoprivrede Branisalava Nedimovića koji je sa njima razgovaro i obećao rešavanje svih problema oko cene, izvoza i najavio dolazak investitora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    20:04 // 11. 7. 2022.

    Ha, ha, ha idemo mir stabilnost.....povrtarima je bar lako,ne moraju da seču stabla,kao višnjari, paradajz se lako čupa.....

  • Tajanstveni Alan

    19:25 // 11. 7. 2022.

    Gde je onaj , sns strajkbreher, sto je ,za vreme protesta vikao- dogovoreno je ,iduce godine, bice bolje ! Sto ih bolje i vise glasate, sve vas vise ponizavaju ! Nastavite , bice gore !

  • Filozof

    17:44 // 11. 7. 2022.

    Otkupna cena paradajza je 20 din, predsednice stranke, napravi neki miting sad kad mozemo da priustimo paradajz, jaja su jos uvek na visokoj ceni ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: