Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 18. 7. 2013.

| Ekonomija

Godišnji sastanak EU Progresa u Bujanovcu

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Progres.jpg

Zahvaljujući projektima koje su za poslednje 3 godine Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale preko EU Progresa, 60 stanovnika južne i jugozapadne Srbije dobilo je stalni posao.

Kako najavljuju iz Programa evropskog partnerstva sa opštinama, do kraja marta 2014. godine trebalo bi da bude zapošljeno još između 150 i 200 radnika.

Kako je rečeno na trećem godišnjem sastanku Programa održanom u Bujanovcu, u ovom periodu lokalna privreda ovog dela Srbije prihodovala je 7,5 miliona evra na osnovu ovih projekata.

Tokom sastanka predstavljen je godišnji Izveštaj za period od jula 2012. do juna 2013. godine kroz rezultate i uticaje projekata, ali su i najavljene dalje aktivnosti.

- U toku je priprema sledećeg programa, po okončanju EU Progresa, i zato lokalne samouprave i ostali partneri treba da se uključe i pruže što kvalitetnije informacije kroz analize konkurentnosti opština i nesrazmerne ponude i potražnje na tržištu rada. Takođe, treba uložiti dodatne napore da se uspešno završe započeti projekti u okviru EU Progresa. Dobri rezultati koje postignemo sada su najbolja preporuka za naredni program - rekao je Endru Hedi, šef Trećeg sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Članovi Upravnog odbora na jučerašnjem sastanku odobrili su u načelu finansijsku podršku za projekte unapređenja rodne ravnopravnosti na osnovu inicijative švajcarske Agencije za saradnju u Srbiji, ukupne vrednosti 405.820 evra, analizu nesrazmerne ponude i potražnje na tržištu rada vrednosti oko 30.435 evra, izradu plana detaljne regulacije zone Ribince u Vranju vrednosti 20.088 evra, nabavku kompjuterskog programa za evidenciju javne imovine lokalnih samouprava od 62.000 evra,  stručno usavršavanje za rad u industriji tekstila, odeće i obuće u Novom Pazaru, Raški, Tutinu i Sjenici vrednosti 67.935 evra, dok su projekti koji doprinose socijalnoj inkluziji najranjivijih društvenih grupa ukupne vrednosti 27.700 evra, podrške Regionalnom centru za osobe sa mentalnim teškoćama u Novom Pazaru od 51.145 evra i  nabavke opreme za porodilište u Preševu odobreni u načelu.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, 25 opština koje učestvuju u realizaciji EU Progresa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva i donatori, predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: