Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 8. 10. 2020.

| Ekonomija

"Gorica" gubitaš zbog tužbi, "Tržnica" zbog otpremnina, a "Toplana" zbog troškova energije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
novac
Gubitaši opet među komunalnim preduzećima; Ilustracija; foto: A. Kostić

I prošlu godinu je JKP Gorica završila sa gubitkom, ponovo zbog sudskih sporova, a u minusu je 2019. bilo i preduzeće Tržnica zbog odlaska 18 zaposlenih kojima su morali da isplate otpremnine. Na spisku gubitaša među niškim javnim preduzećima je i Gradska toplana, najviše zbog troškova energije, ali i provizije koju plaćaju Objedinjenoj naplati, preduzeću koje je prošlu godine završilo u plusu, jer je imalo veću naplatu u odnosu na prethodne godine.

Prema finansijskim izveštajima za 2019. godinu, koji su razmatrani na Gradskom veću i treba da ih usvoje odbornici Skupštine, a za koje kažu da su polazna osnova za planove i programe za narednu godinu, od 12 javnih preduzeća u Nišu 4 su poslovala sa gubitkom.

Gorica je opet gubitaš, iako je bila očekivana stabilizacija poslovanja ovog pogrebnog preduzeća u 2019. Kako je rečeno na sednici, završili su godinu sa gubitkom od 16,5 miliona dinara, ponovo iz istih razloga kao i ranije.

U 2019. je ostvarila 96 % planiranih prihoda, a sektor pogrebnih usluga 89 %. U strukturi prihoda budžet grada je učestvovao sa 5 %, a 95 % su sopstveni izvori finansiranja. Rashodi su ostvareni sa 103 % u odnosu na planirane, 40 % rashoda su troškovi bruto zarada. Preduzeće je dostavilo i izjavu da nije doneta odluka o pokriću gubitka. Gubitak je rezultat pre svega sudskih sporova i utuženja, sa čime se ovo preduzeće suočava nekoliko godina unazad - rečeno je na Gradskom veću.

JKP Tržnica je takođe poslovala sa gubitkom, on iznosi oko 13 miliona dinara, a kako je rečeno razlog za to su otpremnine za 18 radnika koji su dobrovoljno napustili preduzeće prošle godine, uglavnom zbog penzionisanja.

Pojašnjeno je da su ostvarili 80 % planiranih prihoda, koji iznose oko 225 miliona dinara, kao i rashode u iznosu od oko 239 miliona dinara.

U strukturi rashoda najveće učešće imaju poslovni rashodi, skoro 92 %, gde spada isplata zarada sa doprinosima na teret poslodavca, finansijski i ostali rashodi koji su značajno veći od prošlogodišnjih zbog izvršene procene imovinskih nekretnina, isknjižena građevinskih objekata po vanrednom popisu i ispravci vrednosti potraživanja zakupaca čiji dug nije naplaćen u roku od godinu dana - objašnjeno je na veću.

I Gradska toplana je na spisku preduzeća gubitaša, a objašnjeno je da je 70 % rashoda bilo za troškove energije, kao što su gas, mazut, struja i voda, ali i to što plaćaju proviziju Objedinjenoj naplati za usluge fakturisanja i naplate.

Preduzeće je iskazalo negativan finansijski rezultat, odnosno neto gubitak u iznosu od 54 miliona dinara, i rezultat je najvećim delom zbog robnih rezervi. JKP Gradska toplana je u 2019. godini vršila kontinuiranu isporuku toplotne energije na osnovu blagovremene nabavke energenata. Ukupni prihodi su ostvareni sa 82 % u odnosu na plan, a rashodi su bili 85 % od planiranih.

Najmanje gubitke u poslovanju imao je prošle godine Nišstan, oko 900.000 dinara, a odlučeno je da se to pokrije iz neraspoređene dobiti preduzeća iz ranijih godina.


"Objedinjena naplata" i "Parking servis" u plusu zbog građana

Niška preduzeća Objedinjena naplata i Parking servis su 90 % planiranog godišnjeg prihoda ostvarila na osnovu toga što su građani redovno plaćali račune i parking.

Preduzeće koje se bavi naplatom komunalnih usluga, kako je rečeno na Gradskom veću, u 2019. godini je ostvarilo prosečnu naplatu od skoro 99,5 % u odnosu na fakturisano.

Navode da je to najveća naplata u prethodnih nekoliko godina.

Prihodi su ostvareni sa 90 % u odnosu na plan i veći su za 4,9 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Rashodi su ostvareni sa 90 % u odnosu na planirane, a značajnije odstupanje se odnosi samo na sudske troškove. Preduzeće je ostvarilo pozitivan finansijski rezultat. Nadzorni odbor je doneo odluku o raspodeli dobiti tako što će 50 % ovog iznosa uplatiti osnivaču, a druga polovina se raspoređuje za rezerve preduzeća. Preduzeće je poslovalo bez zaduživanja kod poslovnih banaka.

Veći prihod po skoro svim osnovama imao je i Parking servis - zaradili su od SMS poruka kojima vozači plaćaju parkiranje, od izdatih dnevnih karata, kao i od odnošenja nepropisno parkiranih vozila. Najveći deo para rasporedili su za povećanje osnovnog kapitala.

U plusu je poslovala i JKP Mediana za koju navode da je ostvarila 100 % planiranih prihoda, ali ne i tačno koliko su zaradili, a za investiciona ulaganja izdvojili su 302 miliona, što je za 50 % više u odnosu na plan.

I ostala niška preduzeća, među kojima su Direkcija za javni prevoz, JKP Naissus, Direkcija za izgradnju grada, Zavod za urbanizam i Gradska stambena agencija poslovala su pozitivno 2019. godine, kako su naveli u svojim finansijskim izveštajima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    00:24 // 9. 10. 2020.

    Smesno je kako se gusimo u smogu zbog tih prljavih resursa koje koristi Toplana. Umire na hiljade ljudi zbog posledica loseg kvaliteta vazduha u gradu. Toplana MORA filtere kvalitetne da obezbedi, a oni nemaju ni za osnovno. Bitno da je Parking servis pun i zadovoljan. Tek kad sami shvatimo na kozi, tad cemo se opametiti i umesto parking mesta uloziti u svoje zgravlje. Moramo mi, jer nema ko drugi

  • Maja

    21:02 // 8. 10. 2020.

    Sve neradnici na grbaci ostalih. Tuga. Propascemo skroz.

  • Mara

    20:41 // 8. 10. 2020.

    Teško nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: