Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 18. 4. 2019.

| Ekonomija

"Gorica" i "Naissus" dižu kredite - pogrebnici krpe dugove, vodovod kupuje opremu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
digitron
Zadužuju se dugoročnim kreditima dva javna preduzeća; Ilustracija; foto: Flickr.com/Teegardin

Kreditno zaduživanje javnih preduzeća Niša odobrilo je Gradsko veće, a Javno komunalno preduzeće Naissus koji diže oko 56 miliona da bi kupili sredstva za rad, biće istovremeno i jedan od jemaca JKP Gorici koja će deo kredita od 60 miliona - potrošiti na dugove.

Krediti nisu neuobičajena stvar u poslovanju javnih preduzeća u Nišu i gotovo uvek su predviđeni planovima poslovanja. Ipak, ono što je pod znakom pitanja kada je gradsko pogrebno preduzeće u pitanju, je njena nestabila finansijska prošlost - blokade, kašnjenja plata, tužbe radnika, štrajkovi, restrukturiranja, dokapitalizacija iz gradskog budžeta... Zoran Milojković Direktor "Gorice" kaže da je preduzeće na dobrom putu da više ne bude "najgori đak"; Foto: V. Milić

Ipak, sa novih 60 miliona koliko su tražili od AIK banke, trebalo bi da se stabilizuje njihovo poslovanje, kaže direktor Zoran Milojković, a važna je i "nesebična pomoć grada".

Kako je uslov za dobijanje kredita bio i da neko stabilan bude garant da će pare biti vraćene, iza Gorice su sa po 20 miliona dinara jemstva stali - Mediana, Naissus i Toplana.

Novac od kredita će, kaže Milojković, trošiti na - isplatu dugovanja između ostalih i za zakup kapele kod Kliničkog centa, tehničko održavanje i servisiranje kapela i hladnjača na Novom groblju, a deo i za nabavku građevinskih mašina.

U dosadašnjem radu smo se trudili da nikoga ne opeteretimo da nešto radi umesto nas, tako ćemo i nadalje. Kad rasteretimo deo dobavljača i obaveze prema Kliničkom centru za kapelu svakako ćemo servisirati redovno i kredit - kaže Milojković.

Inače, kredit se još obrađuje u banci, ali bi trebalo da se otplaćuje tri godine uz grejs period od 3 do 6 meseci. Direktor još nije mogao da precizira kolika će biti kamata.

Ovo preduzeće, prema Milojkovićevim rečima, duguje oko 50 miliona dobavljačima, 10 miliona banci za dozvoljeni minus, 135 miliona drugim javnim preduzećima, a još traje medijacija u slučajevima sa radnicima kojima nisu isplaćene sve plate.


Vodovod uzima kredit na 60 meseci

Gradski većnici su na prethodnoj sednici kredit od 56 miliona odobrili i Vodovodu, a ovo preduzeće bi trebalo da vraća novac na 60 rata.

Kako se navodi u obrazloženju, pare im trebaju za kupovinu osnovnih sredstava koja su im potrebna da obavljaju delatnost kojom se bave. Iz ovog preduzeća nisu precizirali koja su to sredstva, ali su kazali da je sve u planu javnih nabavki.

Navode da su od početka oktobra prošle godine do kraja februara 2019. za 15 miliona dinara sopstvenih para kupili sredstva, te da će novcem od kredita da se refinansira i ta nabavka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    00:35 // 19. 4. 2019.

    Nije preduzece najgori djak, vec preduzeca vode najgori djaci..

  • Tivat

    21:08 // 18. 4. 2019.

    Direktore,ko ce snositi posledice,kad kredit ne vratite,pa vam ziranti placaju rate?Vi ,licno,necete,ili idete
    u penziju ili na bolji i placeniji posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: