Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 29. 5. 2018.

| Ekonomija

"Gorica" i Zavod za urbanizam - preduzeća gubitaši

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Novo groblje
Da li će "Gorica" konačno "stati na noge"?; foto: JKP Gorica Niš

Po izveštaju koji su niška preduzeća podnela Gradskom veću, za prva tri meseca 2018. godine, "Gorica" i Zavod za urbanizam posluju loše, a njihovi gubici mere se milionima. S druge strane čak 119 miliona je u plusu "Gradska stambena agencija", zbog prodaje socijalnih stanova.

Prva tri meseca ove godine Gorica je, kako piše u izveštaju, nastavila da upada u dugove, iako je reogranizovana, a u nju su se slili milioni iz gradske kase i drugih javnih preduzeća. Trenutno je, kako se čulo na Gradskom veću, u gubitku većem od 5 miliona dinara.

Iako parametri poslovanja ukazuju na pozitivne trendove u poslednjem kvartalu 2017. godine, kao i u prvom kvartalu 2018. Kako dinamika poboljšanja rezultata poslovanja nije u okvirima očekivane Grad Niš je definisao dalje aktivnosti na poboljšanju indikatora poslovanja preduzeća - rečeno je na Gradskom veću.

Do leta Goricu očekuje još jedna reorganizacija, te još 15 radnika odlazi u JKP Medijana, gde će raditi na održavanju zelenila na grobljima. Iz gradske vlasti se nadaju da će ovaj potez konačno stabilizovati poslovanje Gorice, koja je godinama u finansijskim problemima i pod istragama inspekcija.

Još jedan “gubitaš” u Nišu je Zavod za urbanizam. Kako je rečeno na Gradskom veću, na osnovu onoga što piše u izveštaju o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti, Zavod je trenutno na gubitku oko 7 miliona dinara.

Razlog za to je ostvaren manji iznos prihoda na osnovu obavljanja poverenih poslova, jer je ugovor sa Gradom sačinjen 27.03. 2018. godine. Prihodi po osnovu obavljanja poslova na tržištu takođe su ostali umanjeni u odnosu na planirano, ali je preduzeće učestvovalo u postupcima javnih nabavki i obezbedilo osnov za planiranje prihoda u narednom periodu - rečeno je na Veću.

Ostala javna preduzeća, kako je rečeno, posluju u skladu sa usvojenim programima za 2018. godinu, a tu su: Mediana, Naissus, Objedinjena naplata, Tržnica, Gradska toplana, Parking servis, Direkcija za javni prevoz, Direkcija za izgradnju, kao i Aerodrom Niš, koji su gradski većnici već “poklonili” republici na upravljanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MATEMATIČAR

    14:31 // 30. 5. 2018.

    Ako je GSA u plusu 119.000.000 dinara zbog prodaje 56 stanova (70-14 koji se izdaju u zakup) onda je prosečna zarada po "socijalnom" stanu oko 2.125.000 dinara...ko je ovde lud

  • POSTENJACINE

    08:46 // 30. 5. 2018.

    Da li je moguce da nema komentara za goricu ? Bravo

    • Miljan

      12:18 // 6. 6. 2018.

      Sramotno je to sto Gorica pored reorganizacije ponovo negativno posluje i sto Igor Novakovic nije sposodan da odezdebi platu radnicima koji posteno rade i hrane svoje porodice

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: