Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 29. 9. 2022.

| Ekonomija

“Gorica” predlaže poskupljenje sahrana u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
groblje 1
10.981 dinar će koštati mašinski, a 20.999 ručni iskop; ilustracija; foto: M. M. K.

Sahrane će u Nišu poskupeti sa 8.319 na 10.981 dinar u novo, odnosno sa 15.908 na 20.999 dinara u postojeće grobno mesto, ako Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora JKP Gorica. Iz tog preduzeća kažu da su neki od razloga porast cena goriva, maziva i zaštitne opreme.

Ukoliko ih usvoji Gradsko veće, nove cene usluga sahrane, odnosno mašinskog i ručnog iskopa, važiće prvog dana narednog meseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

Shodno odredbi člana 87. Zakona o zaštiti potrošača JKP Gorica Niš je u obavezi da korisnike komunalne usluge obavesti o promeni cena najkasnije 30 dana pre početka primene promenjenih cena - piše u Odluci.

Sahrane su u Nišu poslednji put poskupele 2013. godine, pa iz Gorice kažu da su u međuvremenu porasle cene dizela i minimalca

Dizel gorivo je 2013. koštalo 149,21 dinara, a 2022. godine 217,54 dinara po litru (povećanje od 46 odsto), minimalna cena rada je 2013. iznosila 115 dinara, a 2022. godine 201,22 dinara (povećanje od 75 odsto), uz napomenu da će u narednoj 2023. godini cena rada iznositi 230 dinara, što predstavlja još veći procenat povećanja - navode iz Gorice.

Ističu da je prosečno 92 odsto poskupela i cena neophodne zaštitne opreme za radnike na ukopu, kao i da su maziva, rezervni delovi i održavanje opreme poskupeli za više od 50 odsto.

Imajući u vidu značaj usluga koje obavlja JKP Gorica Niš, kao društveno odgovorno preduzeće, dalo je predlog povećanja cena pomenutih usluga na osnovu realnih parametara pa smatramo prihvatljivim dat predlog povećanja posebno u odnosu na trajanje perioda u kome cene nisu korigovane, a imajući u vidu napred obrazloženi procenat povećanja cena inputa - kažu iz JKP Gorica.

Cena godišnjeg zakupa za grobno mesto ostaće nepromenjena - 168 dinara, kao i cena godišnjeg održavanja - 452 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žutica

    23:02 // 3. 10. 2023.

    Ko je na vlasti od 2013.godine?!

  • Aleksandra

    17:55 // 3. 10. 2023.

    Danas sam posetila mamin grob. Klupica koja je bila preko 30 godina pored groba, nema je. Izvucena iz betonskog postolja. Oskrnavljen večni dom moje majke. Ko ce to da plati? Ko je za to odgovoran?

  • Ja licno

    21:36 // 30. 9. 2022.

    Dodje mi da nikad ne umrem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: