Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 13. 3. 2018.

| Ekonomija

“Gorica” u dugovima, a direktori sebi dali debelu povišicu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
direktori Gorice
Već 10 meseci primaju mesečno po 20.000 dinara više; foto: JV

U godini kada su niška javna preduzeća JKP Gorici pozajmljivala milione, a radnici štrajkovali nekoliko puta jer nisu primali platu, rukovodstvo ovog preduzeća je sebi povećalo plate za dvadesetak hiljada dinara. Budžetska inspekcija im je naložila da višak para vrate, a po Zakonu bi direktor mogao da bude smenjen.

Iako je po Zakonu bilo zabranjeno bilo kakvo povećanje zarada u javnim preduzećima, prilikom kontrole Javnog komunalnog preduzeća Gorica, budžetska inspekcija Grada Niša je utvrdila da je širi menandžement znatno uvećao sebi plate. Izvestaj1;-foto:-JV Izveštaj Budžetske inspekcije; foto: JV

Skoro 10 meseci rukovodstvo Gorice mesečno prima po dvadesetak hiljada veće plate, kako kaže šef odseka budžetske inspekcije Spomenka Milojević, a povećanje se ne odnosi i na plate radnika.

Promenom obračuna, izvršili su uvećanje znatno i mi smo naložili da se vrati na staro i da se razlika više isplaćenog iznosa, protivzakonito isplaćenog, izvrši povraćaj - dodaje Milojevićeva.

Aktuelni v. d. direktora Igor Novaković je kao pomoćnik direktora u martu 2016. imao platu od oko 72.000 dinara, navodi se u izveštaju, dok je istog meseca naredne godine primio čak 92.000 dinara.

Bivši direktor Gorice Igor Jovanić je u martu 2016. godine, kada je bio u direktorskoj fotelji, imao platu od oko 85.000 dinara, pokazuje izveštaj, dok je u martu naredne godine, kao rukovodilac službe za pravno-ekonomske kadrove primio skoro 89.000 dinara. Izvestaj2;-foto:-JV Izveštaj Budžetske inspekcije; foto: JV

Drastično uvećanu platu zabeležili su i kod Ilinke Stefanović, koja je kao pomoćnik direktora za pravne opšte i kadrovske poslove marta 2016. primila nešto više od 76.000 dinara, a već naredne godine u martu, kao koordinator odeljenja pravno-kadrovskih poslova čak 96.000 dinara.

U izveštaju budžetske inspekcije piše i da je još nekoliko zaposlenih na rukovodećim položajima u Gorici prošle godine primilo po dvadesetak hiljada više nego u istom periodu 2016. godine.

Oni su tako plate isplaćivali do prošlog meseca, iako smo mi dali preporuke još u oktobru. Ne samo 3 meseca, još malo pa će 10 meseci. Sada čekamo da isplate narednu platu i kontrolisaćemo da li su vratili plate na staro - kaže inspektorka Milojević.

Podsetimo, dok su direktori Gorice primali mesečno i po 20.000 dinara više nego što su smeli po zakonu, radnici su više puta štrajkovali jer nisu primali plate, a krajem godine su "vezali" 40 dana štrajka zbog lošeg stanja u preduzeću. Osim toga, preduzeće se ponovo zaduživalo kod drugih javnih preduzeća, a vraćanje dugova se odlagalo, jer je preduzeće mesecima u finansijskoj dubiozi.


Mehanizam kojim su direktori sebi povećali plate

Gorica je početkom prošle godine, suprotno Zakonu, kako piše u izveštaju budžetske inspekcije, počela sa povećanjem osnovice za obračun i isplatu zarada. Tako je 2016. osnovica iznosila 12.900 dinara, a januara 2017. je povećana na 27.990 dinara, dok je marta iste godine iznosila čak 32.441 dinar. Izvestaj3;-foto:-JV Izveštaj Budžetske inspekcije; foto: JV

Osim toga, budžetska inspekcija je utvrdila da je JKP Gorica, iako je racionalizacijom smanjen broj radnika u preduzeću, jer je deo prešao u Medianu i Parking servis, za plate koristila istu masu zarade.

S obzirom da je broj zaposlenih u preduzeću smanjen, masa zarada se automatski smanjuje shodno manjem broju zaposlenih. JKP Gorica nije u svom izjašnjenju uporedila masu zarada za trenutno zaposlene, broj 134, sa masom zaposlenih 224 u mesecu oktobru 2016. godine - piše u izveštaju.

Podsetimo, povodom brojnih malverzacija koje su radnici Gorice, koji su zajedno sa budžetskom inspekcijom kontrolisali rad ovog pogrebnog preduzeća, iznosili u javnost, gde su između ostalog govorili i o tome da je rukovodstvo sebi protivzakonito povećalo plate, nedavno se oglasio menandžment tvrdnjom da sve rade po zakonu i da je “hajka protiv njih politički motivisana”.


Grad bi trebalo da smeni direktora

Po Zakonu o javnim preduzećima, zbog ovog slučaja protivzakonitog poslovanja, pojašnjava Milojevićeva, odgovornost treba da snosi direktor Gorice, koji može biti smenjen. Smenu treba da pokrene Nadzorni odbor preduzeća, dodaje, u kome je jedan od članova i neko iz Grada.

To mora da pokrene njihov organ upravljanja, sa članom koji je iz reda osnivača. Osnivač mora da bude upoznat i oni daju izveštaj svaka 3 meseca i vrše nadzor nad radom njihovim i kad dobiju ovakve informacije, moraju da pokrenu postupke - pojašnjava Milojevićeva.

Ipak, iako je pomenuti Izveštaj o kontroli obračuna i isplate zarada budžetska inspekcija prosledila gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću još 14. septembra prošle godine, niko još nije reagovao.

Pitanja o ovom slučaju su novinari Južnih vesti uputili gradskom većniku Igoru Vojinoviću i očekuju odgovore.


Bane Jovanović: Gradska vlast ćuti zbog koalicionog dogovora

Pomenuti Izveštaj o platama u Gorici je obelodanio odbornik grupe “Niš moj grad” Branislav Jovanović, koji kaže da se u ovom slučaju radi o krivičnom delu, na koji gradska vlast “žmuri”. Bane Jovanović Odbornik Bane Jovanović obelodanio izveštaj Budžetske inspekcije; foto: JV

Napominje da je izveštaj dobio i gradonačelnik, koji dosad nije regovao na to što u njemu piše, iako je i "prećutkivanje krivičnog dela - krivično delo".

Iako su upozoreni od budžetske inspekcije da je to krivično delo, niko iz Grada ništa nije preduzeo da se sankcionišu ljudi koji se ovako bahato ponašaju i to verovatno zbog koalicionog dogovora koji postoji. Poslednje odluke u gradu su donete tesnom većinom, na poslednjoj sednici Skupštine nije ni bilo kvoruma. Kad bi se pokrenula odgovornost ovih ljudi, a koalicioni partner otkazao poslušnost, verovatno bismo išli na vanredne lokalne izbore - ističe Jovanović.

Jovanović napominje da se radi o dobro organizovanoj grupi u Gorici, “koja godinama hara”, niko joj ništa ne može, a državni organi i pored krivičnog dela ne preduzimaju ništa da se to spreči.

Sa skupštinske govornice je tražio od gradonačelnika, kako kaže, da se objavi kompletan izveštaj Radne grupe koja je kontrolisala Goricu, jer se u njemu nalaze mnogobrojne malverzacije o poslovanju ovog preduzeća.

Podsetimo, objavljivanje kompletnog Izveštaja u kome su opisane brojne malverzacije, tražili su i radnici koji su prošle godine štrajkovali, ali on još nije objavljen, a vođa štrajkača i sindikalista Rade Rašović, koji je ukazivao na malverzacije u preduzeću je nedavno dobio otkaz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislije bas ste bruka

    17:02 // 24. 3. 2018.

    Zao mi je inspektorke.Zna li na cijeg je coveka udarila.Nije to ovdasnji stanovnik,Ko je kriv nislijama sto su nesposobni pa postavljaju direktore sa diplomama iz....

  • Posmatrac

    18:42 // 15. 3. 2018.

    Dobro da je gradska deponija blizu. Kad im sve kolabira zbog ovakvih "iskusnih strucnjaka i menadzera", bar ce imati gde da istresaju mrtva tela kamionima- na gomilu, sve u jednu veliku rupu. Mi se polako samo-istrebljujemo kao narod zahvaljujuci kolektivnoj indolenciji, pohlepi i korumpiranosti. Strahotno. I posle traze od naroda da pravi decu i povecava natalitet. Pa, u kakvom okruzenju da zive?

  • djuram

    09:32 // 15. 3. 2018.

    Jad i cemer za koji su nislije glasale.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: