Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 17. 8. 2018.

| Ekonomija

Gorivo ponovo poskupelo, "poskupljuje i život"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
točenje goriva
Opet "skočile" cene goriva, država akcize i dalje ne smanjuje; foto: JV/V. M.

Cene goriva na pumpama u Srbiji prethodnih dana "udarile su u plafon" i to svega dva meseca nakon što su završeni protesti zbog prethodnog poskupljenja, zbog kojeg je već u Nišu za 20 dinara skuplja vožnja taksijem, kao i autobuske karte do nekih destinacija. Poljoprivrednici se žale, jer "skače" cena proizvodnje, a ekonomista Boban Stojanović kaže da bi i država mogla da bude oštećena zbog ovih skupoća.

Ekonomski stručnjak ukazuje na to da je za gotovo sve usluge gorivo jako bitan faktor, te da to znatno utiče na troškove proizvodnje i transporta. To znači da kad gorivo poskupi, “poskupljuje i život”.

Podsećanja radi, od početka godine do juna kada su se širom Srbije čule protestne sirene, cena litre benzina povećana je za 8,8 dinara, kaže Stojanović, a litar dizela bio je skuplji za 11,3 dinara. Nedavno su te cene dodatno “skočile” za po par dinara, iako u svetu cena nafte pada.

Povećanje cena goriva može prouzrokovati rast cena drugih proizvoda i usluga, ali o tome odlučuju kreatori politike cena u preduzećima. Ono što je bitno za stanovništvo, čak i ako ne dođe do talasa poskupljenja, viša cena goriva negativno utiče na životni standard i kvalitet života - objašnjava Stojanović.

Poskupljenje goriva najviše će “udariti po džepu” one kojima ova tečnost ima značajni udeo u troškovima, a prema rečima ovog ekonomiste to su prvenstveno firme koje se bave prevozom robe i putnika. Tako odnedavno Nišlije start u taksiju plaćaju 20 dinara više nego ranije, a i autobus je skuplji do nekih destinacija za nekoliko desetina dinara.


Poljoprivrednicima cena goriva važan faktor u proizvodnji

I poljoprivrednici se poslednjih meseci žale zbog goriva koje je sve skuplje, a iako još nema preciznih podataka šta će i kada poskupeti zbog toga, nedavno je sekretar niškog Sekretarijata za poljoprivredu Saša Stoiljković istakao da će proizvodnja sigurno poskupeti.

Sigurno će cena goriva da utiče na ostale troškove proizvodnje, sve ostalo je individualno. Cenu proizvoda formira tržište, a nažalost ne proizvodna cena - pojašnjava Stoiljković.

I savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Niš Saša Stanković kaže da su mnogi poljoprivrednici na jugu zabrinuti, jer im od cene goriva zavisi koliko će para potrošiti na oranje i sadnju, setvu, đubrenje, prskanje, prevoz, žetvu, skladištenje.

Sve to uključuje manju ili veću potrošnju goriva, a gorivo kad poskupi svakako da poskupljuje svaka proizvodnja, međutim retko ko na finalni proizvod obraća pažnju, zato što kad već dođe do toga on mora da ga proda, nema plasman, nema organizovan otkup i sve su to problemi, ali najveći je gorivo - ističe Stanković.

Iako ova služba apeluje da se korišćenje đubriva poveća i da se koristi kvalitetno seme, jer bi poljoprivrednici tako mogli da uštede, dodaje, gorivo je jedina stavka na koju ne mogu da uštede kada je proizvodnja u pitanju.


I država bi zbog ovoga mogla da bude oštećena

Ekonomista ističe da je zbog skupog goriva evidentan negativan uticaj poslovanja privrednih subjekata, a i građani su već osetili povećanje troškova života i dalje sniženje životnog standarda.

Deluje apsurdno, ali bi i država mogla biti ”oštećena” zbod smanjenja priliva fiskalnih nameta zbog manje potrošnje goriva - pojašnjava ekonomista.

Tako na primer u letnjoj sezoni koja je još aktuelna, automobili koji prolaze kroz Srbiju neće puniti rezervoare na našim benzinskim stanicama, dodaje, već će to raditi u zemljama u okruženju kod kojih je gorivo jeftinije, kao što su Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina.

S druge strane, građani sa juga Srbije će zbog skupoće sve manje točiti gorivo, kaže, a ako su u mogućnosti to će činiti u inostranstvu, gde su cene niže i do 35 dinara po litru.

Podsetimo, pre dva meseca građani su i na jugu Srbije blokirali ulice, jer je gorivo sve skuplje, ali su utihnuli zbog kazni koje su stizale na njihove adrese i objašnjenja nadležnih da je takvo stanje na svetskom tržištu i da država ne može mnogo da utiče na cenu, iako ima mogućnost da smanji akzice, pa samim tim i cenu goriva i 10 dinara po litru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    23:33 // 17. 8. 2018.

    Sa SNS-om nema zivota!

  • Jonca

    22:38 // 17. 8. 2018.

    Pa šta se bunite glasali ste za velikog vodju,ja koliko se secam on je ubedljivo dobio i u Nišu.Trazili ste sad gledajte film do kraja.

  • vlajko niski

    21:06 // 17. 8. 2018.

    Mora da poskupi sve,odakle da se isplate pare za silne dobrodusnike,strane investitore,koji dodjose u nasu zemlju da uposle nas narod i da daju velike plate od 200-250e,da bi se bolje zivelo!!!Eee...,AV,de ce ti dusa,ako je uopste imas!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: