Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 26. 6. 2018.

| Ekonomija

Gorivo u Srbiji skuplje nego u Nemačkoj, država može da snizi cenu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
benzinska stanica
Gorivo skuplje nego u Nemačkoj, država od toga dobija pola; foto: JV/V. Milić

Protestni zvuci sirena iz automobila su utihnuli, iako se cene goriva nisu smanjile, a da je ono i dalje skupo pokazuje činjenica da je u Srbiji litar dizela za oko 8 dinara skuplji nego u Nemačkoj, koja spada u zemlje sa natprosečnom cenom goriva. Osim kompanija koje nude popuste, kako kaže profesor Ekonomskog fakulteta Boban Stojanović, ako bi država iskoristila zakonsku mogućnost i smanjila akcize, građani bi mogli da plaćaju litar benzina i 10 dinara jeftinije nego sada.

Visoke cene goriva početkom meseca uznemirile su građane, koji su svoj gnev pokazali blokiranjem ulica, a čini se da su ih “umirila” pravdanja države da je gorivo skupo zbog stanja na svetskom tržištu, kao i da "država ne može mnogo da utiče na cenu", ali i kažnjavanje policije i objavljivanje imena građana koji su učestvovali u blokadama, u pojedinim tabloidima. protest gorivo Građani početkom meseca blokirali ulice zbog skupog goriva, pa utihnuli; foto: JV

Da prostora za korekciju cena ima tvrdi profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović koji kaže da više od polovine cene goriva formira država, a nju čine akcize i porez na dodatu vrednost.

To znači da donosioci odluka u državi ipak mogu akciznom politikom da utiču na cenu goriva, dodaje profesor, jer se Zakonom o akcizama određuje iznos u dinarima za svaki litar prodatog goriva.

Tako je akciza za litar bezolovnog benzina od 17. marta ove godine 49,6 dinara (na kraju 2013. godine je bila 31,12 dinara). Akciza za litar dizel goriva (evrodizel) je trenutno 56,5 dinara po litru (na kraju 2013. godine je bila 42 dinara). Akciza opterećuje cenu kilograma tečnog naftnog gasa (TNG) sa 42,9 dinara (31.12.2012. je bila 30 dinara) - pojašnjava Stojanović.

Od sredine marta ove godine akcize u našoj zemlji povećane su za skoro 2 dinara, priča Stojanović, što je direktno uticalo na to da cena goriva poskupi za 2,4 dinara. profesor Boban Stojanovi Profesor Boban Stojanović pojašnjava kako država može da utiče na cenu; foto: printskrin

Osim akciza i PDV-a, priča Stojanović, cenu povećava i naknada za obavezne rezerve od 2,6 dinara po litru, na koju se obračunava i porez.

Na proizvođačku cenu benzina od 59,33 i dizela od 65,9 dinara po litru dodaju se sve (državne) dažbine do veleprodajne cene od 140,24 dinara za benzin i 150 dinara za dizel. Razlika do pune cene koju srećemo na benziskim stanicama se odnose na transport i maloprodajne marže - ističe Stojanović.

Inače, Stojanović kaže da su dažbine države za najkvalitetniji benzin u Nemačkoj nešto veće nego kod nas (60 %), dok građani Srbije za litar goriva državi plate 54,5 %. Ipak, profesor naglašava da treba imati u vidu da se u Nemačkoj ne plaća putarina, putna infrastruktura je neuporedivo bolja, mnogo je viši životni standard, a i kvalitet benzina je bolji.


Država može da iskoristi mogućnost i smanji akcize do 20 %

Tokom protesta zbog skupog goriva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri su proteste nazvali političkim i pravdali su se kako je u našoj zemlji jeftin hleb i struja, umesto da objasne građanima kako država može da smanji cenu goriva. točenje goriva Akcize u Srbiji visoke, pa samim tim i cena; foto: JV/V. Milić

Ekonomista pojašnjava da država može da utiče na cenu goriva izmenom Zakona o akcizama ili PDV-a, ali je to malo verovatno. Ipak, postoji mogućnost smanjenja akciza i bez izmene zakona, što bi cene moglo da snizi i za 10 dinara po litru.

Država može da koristi zakonsku mogućnost da smanji akcize do 20 % bez izmene Zakona. U tom slučaju bi moglo da se direktno utiče na sniženje cene za oko 10 dinara po litru. Napominjem da se ova mera primenjuje radi smirivanja poremećaja na tržištu, te mora biti vremenski oročena, kao što je bilo 6 meseci u 2012. godini - objašnjava Stojanović.


Srbija među državama sa natprosečnom cenom goriva

Stojanović napominje da je Srbija po ceni goriva u grupi evropskih zemalja sa natprosečnim cenama goriva, a u grupi sa Nemačkom koja spada u trećinu zemalja sa najskupljim naftnim derivatima. račun za gorivo Dizel gorivo u Nemačkoj jeftinije nego u Srbiji; foto: JV

Mnoge razvijene zemlje (Luksemburg, Danska, Švedska), ali i zemlje sa kojima se po ekonomskim performansama Srbija može porediti (Poljska, Litvanija, Bugarska, Madjarska, Hrvatska), imaju istu ili nižu cenu naftnih derivata. Od zemalja u okruženju, jedino je u Albaniji skuplji dizel. Osetno je jeftiniji u Makedoniji i Bosni i Hercegovini - ističe Stojanović.

Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, koji su objavljeni danas, poslednja promena cena goriva u Evropi bila je 5. juna, te litar dizela u Nemačkoj košta oko 154 dinara, dok je u Srbiji ta cena oko 163 dinara. Ipak, bezolovni benzini skuplji su i po 20 i 30 dinara po litru u Nemačkoj nego kod nas.

Treba imati u vidu i da su u odnosu na ove cene prosečne plate u Srbiji u aprilu bile oko 50.000 dinara, dok u Nemačkoj građani zarađuju više hiljada evra mesečno i prosečna primanja iznose oko 50.000 evra godišnje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    17:44 // 27. 6. 2018.

    Sto se tice glavnih pumpi mnogo skuplji dok privatne 7din jeftinije za kvalitet goriva nz. U Nemacku disel je 1.3evro/l, a gas je 0.59evro/l

  • Aco

    14:46 // 27. 6. 2018.

    Ajde neka je i najskuplje kao što jeste ali zašto da bude najskuplje, a loš kvalitet? Realno jeste skupo gorivo ali auto mi je skuplji od goriva.

  • milka

    10:07 // 27. 6. 2018.

    Vlajko ....ti li si bugar ?......more.more

    • Mina

      14:26 // 27. 6. 2018.

      Kakve veze ima sta je ...odes do bugarske iznakupujes hranu stvari za kucu garderobu gorivo njima platis porez i super..sve je tamo jeftine a nasi nek ostanu praznih ruku kad su drcni

    • vlajko

      15:07 // 27. 6. 2018.

      Gdja.Milka,naravno da nisam Bugarin,ali bolje da jesam,ali sigurno nisam postovalac lika i dela AV kao VI!!!
      Sa razlikom koja mi ostane,potrosim na 2 mala deteta i suprugu koja ne radi,jer ne zelimo da se uclanimo u SNS,i nema za nas posla!!!poz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: