Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 30. 8. 2017.

| Ekonomija

Grad Niš: Pruga će biti izmeštena do 2022. godine

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
pruga
Prugom oko Niša; foto: flickr.com/Da li će Nišlije dočekati izmeštanje pruge? Foto: flickr.com/Scott Wilcoxson

Da li će konačno biti rešen višedecenijski problem Nišlija, pruga posred grada, od sada zavisi samo od onih koji vode Niš, jer je, kako kažu čelnici grada, novac obezbeđen, otkup zemljišta treba da počne ove godine, nova pruga oko Niša će se graditi od 2019, a treba da bude završena 2022. godine.

Železnička obilaznica oko Niša dužine 22 km biće građena od sela Prosek do Popovca, preko naselja Pantelej i, kako je rečeno u Gradskoj kući, koštaće 80 miliona evra. Izgradnju će finansirati Evropska investiciona banka i država Srbija, odnosno njeni građani kroz budžet. Ipak, još uvek nije poznato koliko novca Srbija uzima kao kredit, a koliko para Evropska banka daje “nepovratno”.

Posle višedecenijske priče i raznih izbornih kampanja, a da za sve to vreme nije ništa urađeno, krajem 2018, ili početkom 2019. počeće izgradnja pruge - najavio je gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradski većnik Miloš Milošević najavio je da će eksproprijacija zemljišta gde će prolaziti pruga početi ove godine i da će je sprovoditi Grad Niš. Za tu svrhu biće izdvojeno milijardu i 800 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Železnice su ovlastile Grad da sprovodi eksproprijaciju, deo novca će biti potrošen ove, a najveći deo sledeće godine. Tu ima 1.600 parcela i 2.200 vlasnika, ukoliko ispoštujemo rokove i završimo eksproprijaciju u narednih godinu i po dana, izgradnja će početi 2019. Ne očekujemo probleme u realizaciji - kaže Milošević.

pruga Slavković sa projektom u rukama; Foto: JVKoordinator projekta izmeštanja pruge Ljubivoje Slavković precizirao je da je od predviđenog zemljišta za otkup dve trećine u vlasništvu države, a ostatak od 30 hektara je u privatnom vlasništvu. On je pozvao građane na “maksimalnu kooperativnost” i da ne pokreću sporove. Ipak, kako je dodao, cena po aru koja će biti ponuđena građanima biće poznata tek kad bude obavljeno veštačenje.

Ako izgradnja krene 2019, pruga će bez dileme biti završena do 2022. Sada sve od nas zavisi - rekao je Slavković.

Dodao je da će obilaznica imati dva koloseka i da biti izgrađene i 2 nove stanice, u Panteleju i kod aerodroma. Međunarodni konkurs za izvođača radova trebalo bi da bude završen sredinom sledeće godine.

Železnička obilaznica oko Niša deo je većeg projekta, rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad, koja košta 300 miliona evra.

Podsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • noca 2

    17:51 // 8. 10. 2017.

    Iznad Panteleja bi takodje bila stanica "sever" za pravce Sofija i Zaječar i kontra. Ovim bi pruga bila 100% izmeštena, a postojeći pravac ž.stanica-trošarina bi postao BRZI bulevar, bez priključaka kojim bi se izbegle gužve kroz grad, a od KP doma prema c.krstu, takodje brzi bulevar bez priključaka. Ovim bi se centar rasteretio za 60%....

  • noca

    17:43 // 8. 10. 2017.

    Pa ako se izmešta, onda treba zatvoriti i glavnu ž.stanicu i crveni krst, jer bi pruga iz Skoplja išla preko Popovca, stim, što bi kod KP doma bila stanica za pravac sever- jug, trougao iza aerodroma bi ostao za povezivanje sva tri pravca, a od aerodroma išao bi samo pravac za Sofiju i Zaječar. Kod aerodroma bi takodje bila Ž. stanica za povezivanje robe i putnika (aerodrom-železnički transport .

  • Bobi

    10:28 // 7. 9. 2017.

    Idu izbori.Verovatno ce i kontraverzni preduzetnik iz Crne Gore da napravi Veliku Cesmu u Niskoj Banji, gde ce toliko vode da izlazi ,da ce reka Morave da
    se podigne za 3.78 cm -.DOVOLJNO -KAKO STUDIJE POKAZUJU bude plovna do Djevdjelije .

    • noca

      17:25 // 8. 10. 2017.

      Od kad Morava izvire kod Djevdjelije...?????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: