Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 12. 2. 2019.

| Ekonomija

Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
gradska kuća
Sve godina biće kontrolisani finansijski izveštaji Grada Niša; foto: arhiva JV

Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

Predsednik DRI objasnio je danas u Nišu, gde je organizovana konferencija na kojoj su predstavljeni izveštaji o reviziji svrsishodnosti poslovanja, da je ova institucija odlučila da od ove godine primeni drugačiji način planiranja i da je cilj da revizijom bude obuhvaćeno 75 odsto lokalnog budžeta na godišnjem nivou.

Da bismo imali 75 odsto revidiranih izvršenih budžeta, moraju najveći biti obuhvaćeni - objašnjava Pejović.

Revizija Grada Niša, Vranja i Leskovca, kao i niškog Kliničkog centra već je u toku, a koje ustanove, preduzeća i opštine sa juga će revizori posetiti u ovoj godini Pejović nije mogao da otkrije jer napominje da program ima stepen poverljivosti.

dri Predstavnici DRI danas govorili u Nišu; foto: JV/J.C.M.On kaže da će kod velikih gradova biti kontrolisani finansijski izveštaji, odnosno kako je i koliko izvršen budžet.

Kako je objasnio, izveštaji o reviziji će biti sastavni deo odluke o završnom računu koji se dostavlja skupštinama, kao i da će DRI revidirati finansijske izveštaje do juna tekuće za prethodnu godinu.

Time što će veliki gradovi biti “pod lupom” neće biti pošteđeni oni manji.

Neće manje opštine biti privilegovane, već je princip da gde je veći priliv para veća je mogućnost za grešku. Kod manjih opština nisu toliko bitni finansijski izveštaju koliko obračun plata, subvencije ili javne nabavke - objašnjava predsednik DRI.

Napominje da će kod opština tokom revizija pravilnosti poslovanja biti proveravane najrizičnije oblasti - plate, preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija i javne nabavke. Pejović je rekao da se čak 60 do 80 odsto nepravilnosti odnosi se na ove tri oblasti.

DRI je prošlih nekoliko meseci objavila izveštaje o brojnim nepravilnostima u ustanovama, preduzećima, kao i opštinama na jugu. Utvrdili su da je niški Vodovod isplaćivao više nego što treba za plate, da je Zavod za transfuziju trošio novac od obaveznog zdravstvenog osiguranja na povećanje plata, kupovinu opreme i održavanje zgrade, dok je pirotski Komunalac bez jasnih kriterijumima isplaćivao solidarnu pomoć svim zaposlenima, pa i direktoru.

Nepravilnosti su utvrdili i u Zdravstvenom centru Vranje, Opštini Crna Trava, Domu zdravlja Leskovac i JKP Mediana.

Predsednik DRI poručio je predstavnicima gradova i opština da se ne iznenade kada u njihovo mesto dođe tim za reviziju svrsishodnosti poslovanja.

On je najavio da će DRI u 2019. godini sprovesti 12 takvih revizija, a teme će se odnositi na cene usluga, da li popravke medicinskih aparata traju predugo, da li su opravdane liste čekanja za medicinske intervencije, kao i kakav vazduh udišemo, kakvu vodu pijemo, da li nam je zemljište zagađeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:57 // 12. 2. 2019.

    Postujete li Lambrozovu teoriju?Ajde,knjige u sake!

  • MirkoL

    18:16 // 12. 2. 2019.

    tzv dr. Dusko Pejovic brine o poshtovanju zakona, a sam ga krshi. Nagurao svu porodicu iz Bosne u institucije Republike Srbije.

  • Posmatrac

    17:56 // 12. 2. 2019.

    Svake godine?!?! Obzirom na stanje u Nisu- i svake NEDELJE je premalo i nedovoljno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: