Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 20. 12. 2018.

| Ekonomija

Grad Niš ili odustaje od akva-parka ili ga sam gradi

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
akva park
Iz KLERP-a kažu da mora da se uradi studija pre nego što se odluči šta sa projektom i zemljištem; Ilustracija; foto: flicker.com/Gabriel

S obzirom na to da nema zainteresovanih investitora za gradnju akva-parka na Loznom kalemu, Grad mora da razmotri šta dalje sa ovim projektom i lokacijom, a načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte - KLERP Milan Ranđelović, kaže da su mogućnosti da se odustane od gradnje vodenog parka, ali i da ukoliko se proceni da je neophodan turistički sadržaj, Grad može da postane investitor.

Decenijski projekat izgradnje akva-parka kod Niške Banje i dalje je samo prazna poljana od 5,5 hektara, a kako se niko nije javio na poziv da besplatno preuzme ovu parcelu na Loznom kalemu i na njoj napravi sportsko-rekreativni kompleks sa bazenima, toboganima, spa-centrom i drugim sadržajima, na gradskim vlastima je da još jednom promisle da li je ova ideja dobra i na koji način izvodljiva.

I pored toga što je to bilo i predizborno obećanje aktuelne vlasti 2016. godine, pa i to što je dan pre izbora potpisan Memorandum o izgradnji sa jednom crnogorskom firmom, kako kaže Ranđelović, možda će od gradnje akva-parka morati da se odustane. Lozni kalem I dalje se ne zna šta će biti sa 5,5 ha na Loznom kalemu; Foto: Screenshot Google maps

To što se niko nije javio pod ovako povoljnim uslovima definitivno navodi sumnju na to da ima ekonomske isplativosti i interesovanja investitora da to izgrade. Sa druge strane, možda Grad proceni da je takav sadržaj potreban da bi se podržao razvoj Niške Banje, u turističkom smislu, pa se donese odluka da možda Grad uđe u tako neku investiciju. Ne prejudiciram stvari, ali činjenica je da se nije javio niko, a da smo mi doveli postupak dotle da je praktično neko mogao da dobije zemljište potpuno bez naknade, što navodi na obavezu da se promisli o tome šta i na koji način dalje po pitanju tog sadržaja i prostora - rekao je Ranđelović iz KLERP-a.

Ranđelović dodaje da niko u ovom trenutku ne može da kaže šta će biti sa akva-parkom ili parcelom na kojoj je bio plan da se gradi, ali je stava da bi trebalo da se uradi studija koja će dati odgovore na to pitanje.

I dalje je planskim dokumentima predviđeno da se na tom mestu gradi vodeni park, ali odobrenje Vlade o otuđenju zemljišta pod određenim uslovima više ne važi. Međutim, Ranđelović ne isključuje ni mogućnost da se ponovo prođe kroz istu proceduru ukoliko se pronađe potencijalni investitor.

Nismo više u mogućnosti da otuđimo zemljište prema elaboratu, opet ako se pojavi potencijalni investitor pa prođemo čitavu proceduru, ni to se ne isključuje, ali prosto činjenica da se niko nije javio mora da bude uzeta u obzir i da se donese odluka šta se sa tim radi. Moguće je da se odustane, moguće je da ga gradi Grad, prosto sve je moguće - dodaje Ranđelović.

Podsetimo, 2016. je sa crnogorskom firmom Aqaterra solutions potpisan memorandum o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu, a i firma Italnis je ponovo izrazila interesovanje da se nadmeće za zemljište koje bi iskoristila u tu svrhu. Ipak, na javni poziv Grada, koji je bio raspisan u poslednji čas, neposredno pred istek važenja odobrenja Vlade Srbije da se zemljište otuđi pod uslovom da investitor uloži pare i zaposli ljude, nijedna firma nije se javila.

Informacija koju imamo je da su se oni u međuvremenu fokusirali na neke druge projekte. Ništa nije uradeno ni od Grada niti od bilo koje druge institucije što bi ih navelo da promene mišljenje, jednostavno su se opredelili da im ne odgovara. Memorandum koji smo potpisali nije bio obavezujući nego je bio stvar volje. Mi smo kao Grad postupili u svemu prema tom memorandumu, oni se nisu javili, nisu bili ni na koji način favorizovani, mogao je da se javi bilo ko drugi - dodaje.

Inače, u aprilu prošle godine, nakon što je prodat hotel "Nais" na ulazu u Niš, najavljeno je da će se i na toj lokaciji graditi akva-park.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    15:16 // 21. 12. 2018.

    Ja posedujem parcelu od 7a na Loznom kalemu i ne mogu decenijama nista da radim sa njom jer je u urbanistickom planu grada planirana za Spa centar,a nemam reseno stambeno pitanje.Vidim da moju parcelu,zajedno sa ostalima,daju za dzabe.....

  • Smuk

    01:33 // 21. 12. 2018.

    Zašto li se ta lokacija zove "Lozni kalem"? Mora da su tu , nekada davno, sadili i pravili integralna kola i elektronske čipove ... za vinograde !

  • slavko

    22:57 // 20. 12. 2018.

    Sta zna ova neSNSna vlast osim da upropasti sve sto vredi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: