Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 8. 7. 2020.

| Ekonomija

Grad Niš iz budžetske rezerve plaća dugove “Divljani”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Divljana
Divljana opet u problemima; Foto: JV/J. Adamović

Čak 12 miliona dinara iz budžetskih rezervi Grada Niša biće iskorišćeno za pokrivanje minusa odmaralištu “Divljana”, piše u odluci Gradskog veća. Ovo će biti učinjeno kako bi se pokrila dugovanja i otvorio nov račun na koji bi mogle da se primaju uplate Komesarijata za izbegice koji sada koristi ovaj prostor za smeštanje migranata.

Nije pojašnjeno kako je “Divljana” u kojoj su i prethodnih godina u nekoliko navrata bili smešteni migranti, došla u situaciju da na računu ima minus od 12 miliona dinara, ali je sada došlo vreme za naplatu.

U obrazloženju odluke Gradskog veća piše da se sada Grad Niš prihvatio tog posla jer je ovo dečije odmaralište indirektni budžetski korisnik.

Imajući u vidu da je za realizaciju Ugovora o obezbeđivanju smeštaja i ishrane za tražioce azila i migrante i nesmetano fukcionisanje Ustanove kao indirektnog budžetskog korisnika, potrebno uplatiti sredstva iz budžeta Grada Niša radi izmirenja obaveza po izvršnim naslovima, predlaže se donošenje Zaključka kao u dispozitivu - piše u zaključku.

Za pokrivanje minusa izdvojiće se 12 miliona dinara i to, kako piše, iz budžetske rezerve Grada Niša.

Preporučuje se Gradonačelniku Grada Niša da donese rešenje o dodeli sredstava za realizaciju ovog Zaključka iz tekuće budžetske rezerve. Ustanova se obavezuje da sredstva iz tačke II ovog Zaključka iskoristi za deblokadu komercijalnih računa u postupku prinudne naplate i da uz zahteve za prenos sredstava iz budžeta Grada Niša podnosi specifikacije neizmirenih obaveza NBS, a na osnovu prioriteta poverioca za koje odgovorno lice Ustanove, potpisom garantuje tačnost podataka - odluka je Veća.

Komesarijat za izbeglice je koristio, a i trenutno koristi smeštajne kapacitete u Divljani gde se od marta ponovo nalaze migranti, a ugovor sa Gradom sklopljen je 28. maja.

Ovim Ugovorom je ugovoreno da Komesarijat za izbeglice i migracije sredstva za pružene usluge uplaćuje u budžet Grada Niša, odakle bi se prenosila indirektnom korisniku Ustanovi Dečije odmaralište “Divljana“. Posle deblokade računa Ustanove potrebno je otvoriti račun Ustanove kao indirektnog budžetskog korisnika - piše u zaključku.

Podsetimo, odmaralište “Divljana” otežano funkcioniše poslednjih godina i često je bilo u velikim finansijskim problemima. Rešenje za ovu ustanovu, u kojoj su ranije boravila deca iz brojnih niških škola, nije nađeno, pa radnici nisu primali platu i po više od godinu dana.

U novembru 2019. je Grad, opet iz budžeta, finansirao dugove ovog preduzeća, ali prema radnicima, pa je rebalansom budžeta tada odojeno 15 miliona dinara za ovu ustanovu.

Već u martu radnici su se ponovo javili i rekli da i dalje čekaju 13 plata, kao i da u jeku korone nemaju zdravstvene knjižice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    23:24 // 8. 7. 2020.

    Ma,cepaj samo, nije iz vaseg dzepa ! Kao u bunar bez dna da bacas !

  • Marija

    19:37 // 8. 7. 2020.

    Iz osnovne skole najlepse uspomene nosim iz skole u prirodi u Divljani.

  • Alek Mali

    18:12 // 8. 7. 2020.

    Da li je moguce da gradjani Nisa i dalje placaju one nesposobnjakovice kao sto je onaj Miljon? Umesto prelepe skole prirode oni napravili izbeglicki rezervat. Razumem da su ga prenamenili u npr.. Staracki dom, za nase stare i bolesne koji nisu sposobni da se sami staraju o sebi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: