Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 29. 5. 2018.

| Ekonomija

Grad Niš planira selidbu Roma iz niškog naselja Crvena zvezda

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Romi Crvena zvezda
Dobiće nove domove; Foto: JV/V. Milić

Za dva meseca Grad Niš treba da obezbedi lokaciju na kojoj će se graditi 50 stanova za Rome koji žive u naselju Crvena zvezda. Stambeno pitanje porodica koji žive u neuslovnom naselju rešavaće se, kako kažu u Gradskom veću, parama iz fondova EU, ali nije poznato kada bi čitav proces preseljenja trebalo da bude okončan.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatvoć potpisao je protokol o saradnji sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koja je kazala da će biti napravljeni stanovi za 110 romskih porodica.

Protokol koji smo danas potpisali veoma je važan jer njime rešavamo stambeno pitanje za 110 romskih porodica. Na ovom projektu smo radili dve godine i hvala Gradu Nišu na razumevanju i zajedničkom radu, jer bez punog uključivanja lokalnih zajednica nema razgovora o tome da možemo da postignemo da se romska zajednica uključi u normalan život kakav imaju drugi građani - rekla je Mihajlovićeva.

Većnica Tijana Đorđević Ilić kazala je da još nije precizirana lokacija na kojoj će se graditi stambene jedinice, ali da će sigurno biti na mestu koje je predviđeno za socijalno stanovanje, da bi se ubrzala procedura oko neophodnih dozvola.

U određivanju lokacije, dodaje, konsultovaće i stanovnike naselja Crvena zvezda. Bulatović i Mihajlovićeva Potpisali Protokol o saradnji kako bi poboljšali život Roma u Nišu; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

To će biti takođe u saradnji sa zajednicom gde će mobilni tim koje je formiran u lokalnoj samoupravi koji će odrediti prioritete. Odredili smo članove institucija koji imaju legitimitet, da uđu u naselje i urade anketu. Postoji mogućnost i kombinovanog stanovanja, sve ćemo to raditi zajedno sa romskom zajednicom da krajnji korisnici budu zadovoljni – rekla je Đorđević Ilić.

Posle utvrđivanja lokacije za gradnju, dodaje Đorđević Ilić, ići će se u projektovanje i konkurisanje kod fondova Evropske unije, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva.

Inače, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kako je saopšteno iz Ministarstva, potpisali su danas Protokol o saradnji između Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2016.-2025. i Grada Niša na praćenju realizacije projekta preseljenja stanovnika naselja Crvena zvezda.

Iz Gradske kuće su još prošle godine najavljivali sastanke u Ministarstvu građevinarstva, kako bi rešili problem stanovnika Crvene zvezde, jer prostor na kome žive pripada investitoru.

Podsetimo, ovo nije jedini projekat rešavanja stambenog pitanja Roma koji u Nišu žive u neuslovnim i nelegalnim naseljima. Postupak javne nabavke već je pokrenut za izgradnju 25 kuća za 50 porodica u naselju Stočni trg, a ovaj projekat izazvao je negodovanje stanovnika Medoševca.

Stanovnici mahale u Crvenoj zvezdi godinama imaju problema sa strujom, a nekoliko puta su protestovali i blokirali Ulicu Dušana Popovića, jer su mesecima bili u mraku zbog dugova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran

    16:33 // 31. 5. 2018.

    Ovo je dobro, uzurpiraš javnu površinu( državno zemljište) kupiš10-ak. metalnih bureta na otpad, sklepaš neku šupicu za jedan dan i dobiješ od države besplatno stan vredan 50.000€.
    Mi srbi smo stvarno glupi - ko na je kriv ?

    • Grdoje

      23:38 // 10. 11. 2018.

      E crna Srbijo svoj narod svoju sirotinju zbog neplacenih racuna plenis imovinu i izbacujes na ulicu

  • Milan ppetrovic

    13:45 // 30. 5. 2018.

    Prvo napraviti popis i broj clanova domacinstva pa onda odrediti lokaciju i zidanje.inace ne zalicite se mnogo za sredstva eu i vlade jer je to mac sa dve ostrice a evo i zasto.to moze sutr da krene akcija da ce evropa da da sredstva da vrati sve rome iz evrope kod nas i to bas u nisu posto beograd nece dozvoliti to kod njih a vi razmislite kakav cemo mi kao grad nis da izgledamo u buducnosti.

  • Milan boskovic

    01:35 // 30. 5. 2018.

    Pa što im ne prave stanove u naselju crvenu zvezda?nek sruše karton naselje i izgrade zdrade...zašto da ih sele?nekom to očigledno ne odgovara?!

    • Daško i Mlađa

      09:03 // 30. 5. 2018.

      A da pročitaš članak još jednom pažljivije. Čak je i podvučeno, "prostor na kome žive pripada investitoru".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: