Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 16. 5. 2018.

| Ekonomija

Grad Niš po hitnom postupku bira novog prevoznika za tri linije

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
autobusi
Linije Direkcije od 1. jula preuzima drugi prevoznik; foto: D. M.

Nakon brojnih problema sa neispravnim kočnicama, neugrađenim rezervnim delovima, isključivanjem autobusa iz saobraćaja i sletanja s puta, Gradsko veće Niša usvojilo je predlog Direkcije za javni prevoz da ova služba više ne vozi na linijama 7, 12 i 34. Za ovaj posao će po hitnom postupku, kako kažu, na tenderu izabrati prevoznika koji će preuzeti tri linije gradskog saobraćaja od 1. jula.

Stari autobusi koji su prešli skoro milion kilometara, kaže većnik Igor Vojinović, jesu u stanju da voze, ali samo ako se ulože pare za njihove popravke i održavanje. Zbog toga će kružnu liniju, kao i linije Sarajevska - Kalač brdo i Njegoševa - Donji Komren, od jula preuzeti privatnik. Igor Vojinović Vojinović kaže da neće biti zastoja niti će građani osetiti ikakve promene na linijama koje preuzima drugi prevoznik; Foto: JV/V. Milić

S obzirom na to da nema vremena da firma koja će voziti građane u Nišu bude izabrana redovnom javnom nabavkom, Grad će ubrzati postupak, pa će uporedo sprovoditi i hitnu nabavku.

Smatramo da je to dovoljan period da hitni postupak bude završen i da u tom trenutku bude izabran prevoznik. Nije bilo razloga da nešto odugovlačimo u celom postupku, nama je bila namera da što pre uđemo u ovu priču. Otežano je održavanje s obzirom na to da su oni u prvih nekoliko meseci potrošili sredstva koja su programom bila obezbeđena. Hteli smo da predupredimo, da ne dođemo u situaciju da ostanemo bez vozila zato što nema sredstava - objasnio je Vojinović.

Autobusi koji će saobraćati na ovim linijama, kaže Vojinović, neće menjati ni red vožnje, niti će biti prekida.

Sve vreme, plan je da do 30. juna vozi Direkcija, a od 1. jula novi prevoznik, neće biti nikakvih prekida ni zastoja na tim linijama - uverava Vojinović.

Prevoznik koji bude izabran po ubrzanom postupku javne nabavke, dodaje Vojinović, imaće ugovor dok ne bude završena redovna javna nabavka. Kada izaberu prevoznika na regularnom tenderu, dodaje, ugovor će trajati do kada je bilo predviđeno da Direkcija obavlja taj posao, što je do kraja sledeće godine.


Vojinović: Prevoz skup za Grad, idealno javno-privatno partnerstvo

Većnik koji je resorno zadužen za saobraćaj kaže da je posao prevoza skup za Grad, i da bi u nove autobuse trebalo da bude uloženo 300 miliona dinara, te da će te pare radije da daju za subvencije kako bi građani imali besplatne kartice, ali i za poboljšanje uslova gradskog prevoza.

Iako je Direkcija januara 2015. preuzela autobuse od JP Aerodrom, za tri i po godine nisu uspeli da se osposobe u ovoj delatnosti, čak i uprkos tome što su u proleće 2017. kupili polovni autobus na gas koji je plaćen čak 80.000 evra. U međuvremenu, više miliona ulagano je u rezervne delove.

Od prvog dana smo bili na stanovištu da Gradu ne treba prevozno preduzeće. To je skupo preduzeće. Niš je jedan od retkih gradova koji je problem gradskog prevoza rešio kroz javno-privatno partnerstvo. Iznuđeni potez je bio, jer je JP Aerodrom vozilo putnike da bi imao sredstva da preživi, kada se krenulo u organizaciju aerodroma izbacili smo prevoz i prepustili Direkciji - rekao je Vojinović.

Od ukupno 14 autobusa koji su svojina Direkcije za prevoz, jedan će biti ustupljen Pčelici i to onaj koji je Nišu “poklonio” predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ostali, kaže Vojinović, idu na licitaciju i trebalo bi da budu prodati.

Inače, podseća da zaposleni u Direkciji na poslovima prevoza neće dobiti otkaz, nego će 30 vozača biti raspoređeno po drugim niškim preduzećima, a oni koji su radili kao kondukteri postaće kontrolori u autobusima kod novog prevoznika.

Podsetimo, posle saobraćajne nezgode u martu, kada je povređeno devetoro putnika, mnogi autobusi Direkcije bili su isključeni iz saobraćaja, jer nisu proši vanredni tehnički pregled. Rukovodstvo Direkcije za javni prevoz mesecima novinarima Južnih vesti ne odgovara na pitanja o autobusima, a u danu kada su vozila sa kružne linije isključena iz saobraćaja nisu ni građane obavestili o tome.

Rok predviđen ugovorm, kako je najavljeno, možda neće ispuniti ni firma Ćurdić, koja ima dve gradske i 12 prigradskih linija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    17:15 // 22. 5. 2018.

    nisekspres je zakon

  • меда

    14:06 // 17. 5. 2018.

    Непотребно је све ово са саботажом аутобуса и пословања дирекције... могли су лепо да поклоне те 3 линије коме ће већ да их поклоне без да стављају главе путника у торбе...

    Ко зна, ваљда је то зарад "односа" са јавношћу.
    Мој деда је увек говорио да треба имати здраве "односе" са најлепшим женама...

  • JARE I PAJA

    10:41 // 17. 5. 2018.

    Nis Ekspres vozi na mitinge tribine pa mora da se plari rodjo.Kod Franka nema nista za dzabe on je generalski sin samo da mazn. sto vise. Uvek uz vlas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: