Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 17. 12. 2021.

| Ekonomija

Grad Niš po tužbama duguje oko 5 milijardi dinara

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Samo skidaju pare sa računa Grada i ne pitaju; foto: S. M.

“Gradilo se, ali se ostajalo i dužno”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na sednici niške Skupštine, govoreći o tome kako se radilo u prošlosti. Rezultat toga je, kako kaže, fiktivno dugovanje Grada Niša od 5 milijardi dinara ka građanima, a potraživanja se neretko naplaćuju i izvršnim presudama.

Gradonačelnica je govoreći o projektima i planovima za narednu godinu podsetila da se i ranije gradilo, ali sada na naplatu stižu posledice te gradnje.

Sve što se nekada gradilo, da li kroz NIP ili neke druge organizacije, gradilo se, ali se ostajalo i dužno. I kada kažem, a ja sam i predsedniku (Aleksandru Vučiću) to rekla, mi u ovom trenutku fiktivno dugujemo 5 milijardi dinara građanima za oduzeto, a neisplaćeno zemljište. Ko je uzimao za ulice, a nije isplaćivao, pa sada dolazi na naplatu? - upitala je gradonačelnica.

Rekla je da njen prethodnik nije tako radio i da su to presude od pre 15 i više godina. Koliko je to opterećenje za budžet ilustruje činjenica da je on projektovan na oko 11,5 milijardi, što praktično znači da tužbe ugrožavaju skoro pola budžeta.

To su presude iz 2002, 2003 ili 2006. godine. I tako dalje. To su stvari koje sada dolaze na naplatu. Stigla je presuda i za “NišFilm”. 84 miliona dinara Grad treba da plati odštetu. To je sve nešto što je ostalo i niko nas i ne pita da li ćemo da plaćamo, samo skidaju - kaže Sotirovski.

Zbog zaostalih dugovanja, kako je Vučić nedavno rekao prilikom posete Nišu, iz budžetskih rezervi će država uplatiti Gradu 450 miliona dinara i to je najveći deo pomoći od 600 miliona dinara koji je opredeljen za Nišavski okrug.

Sa druge strane, Branislav Jovanović iz Koalicije “NIš, moj grad” koji je dugo, kao direktor i izvršni direktor Direkcije za izgradnju važio za glavnog niškog neimara, kaže da su to samo priče i da vlast samo tako samo pokriva svoju nesposobnost.

Rekao sam im juče da ne mašu više tim faktičkim zauzećima, a onda su mi rekli da je to iz 2001. godine. To su pričali i Vučiću, pa im je on obećao novac, a ja sam im juče pokazao papir kada je odlazio njihov prvi gradonačelnik Zoran Perišić kada je rekao da je sve kredite vratio. Oni mašu time “zadužila nas prethodna vlast”; “žuti lopovi” i slično, a ja tražim od njih analizu. To su prazne priče - kaže Jovanović.

Dodaje i da se mnogi kapitalni projekti koje radi sadašnja vlast, rade na osnovu dokumentacije koja je obezbeđena u vreme dok je on bio u vlasti.

Sve rade na bazi imovinske pripreme koju smo mi uradili. Isplatili zemljište i za akva-park, i lokacija za Cumtobel i IMI i u Podviniku i stanovi u naselju Branko Bjegović. Sve je to bilo čisto i dobili su ga na tanjiru - rekao je Jovanović.

Podsetimo, ovo nije prvi put za poslednjih skoro 10 godina koliko koalicija oko SNS upravlja Nišom da se u javnost iznose dugovanja, tužbe i presude koje se vuku, kako su govorili, od prethodne vlasti i navodno opterećuju budžet.

Prvi SNS gradonačelnik Perišić je pre 6 godina rekao da je utvrđeno da je 6 objekata i 27 toplovoda u Nišu urađeno bez dozvole, ali do danas za to niko nije odgovarao.

Jovanović i grupa iz Direkcije jesu hapšeni zbog sumnje na malverzacije oko priključivanja određenih toplovoda, ali su posle nekoliko godina svi oslobođeni, a prijave su odbačene. Sada svi građani Srbije plaćaju odštetu zbog bespravnog hapšenja i pritvaranja ovih ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vladanis

    07:01 // 20. 12. 2021.

    Pa mi smo poznati kao narod koji voli da se tužaka.Da vidite samo kakvim su glupostima sudovi zatrpani!!!!

  • milos

    00:00 // 19. 12. 2021.

    meni grad ili drzava dosje oko 50h eura...ali kada cu dobiti nzm.a za komunalike dolaze izvrsitelji,njima niko presuda odavno donesena

    • milos

      00:37 // 20. 12. 2021.

      ocu da mi vratite novac da kupim stan socijalni!ajde gradonacilnice da te vidim kad ce mi platis da platim troskove,ako miiseku struju decu ti saljem

  • MilosNis

    18:08 // 18. 12. 2021.

    Mene interesuje koliko se kome duguje tacno po tim potrazivanjima, da vidimo da li ima sns firmi medju onima koji potrazuju te novce?
    To bi bio interesantan podatak!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: