Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 17. 5. 2018.

| Ekonomija

Grad Niš počeo "Ćurdiću" manje da plaća, jer vozi starim autobusima

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Ćurdić autobus
Transakcija manja 10 miliona dinara mesečno; Foto: JV/V. Milić

Iako su svega nekoliko meseci po završetku tendera u 2014. godini novi autobusi Ćurdića poslati za Beograd, pod izgovorom da idu na servis, a u Niš došli mnogo lošiji i stariji, čime nije ispunjen ugovor, Direkcija tek od januara Ćurdiću manje plaća usluge. Kako je ranije rečeno iz Gradske kuće, zbog ovoga je moguće da ovaj prevoznik pre vremena prekine ugovor, ali se većnik Igor Vojinović nada da se to neće dogoditi.

Iako je, kako je pokazalo istraživanje Južnih vesti, čak 10 autobusa otišlo za prestonicu po principu “novo za staro”, iz Direkcije za prevoz Niša su tada kazali da su samo 4 vozila poslata za Beograd pod izgovorom da se servisiraju. autobus-kod-pravnog-foto-vm-14 Hoće li "Ćurdić" prekinuti ugovor? foto: JV/V. Milić

U ugovoru koji je Direkcija sklopila sa Ćurdićem navodi se da autobusi javnog prevoza mogu biti zamenjeni, ali samo onima koji su “istih ili boljih tehničkih karakteristika”. Međutim, dokumentacija do koje su došli novinari Južnih vesti u januaru pokazuje da se građani u Nišu voze autobusima ovog prevoznika starijim i od 12 godina. Ovakve informacije su, rekao je Vojinović, iz Direkcije stigla je i do Gradske kuće.

Postoje problemi u realizaciji ugovora između Direkcije i firme Ćurdić u smislu ispunjavanja ugovornih obaveza vezano za paket autobusa. Pisali ste da su određeni autobusi pod izgovorom servisa i opravke vraćeni u Beograd i da, čak imamo neku informaciju da ti autobusi saobraćaju po Beogradu. To je informacija do koje je Direkcija za gradski prevoz došla - rekao je Vojinović.

odobrenje Jedno od odobrenja iz 2016. godineIpak, iako već godinama ne ispunjava ugovorne obaveze, tek od početka ove godine se Ćurdiću manje plaća za usluge prevoza. Većnik Vojinović kaže da je ovo umanjenje do maja iznosilo 40 miliona dinara.

Direkcija od januara njima umanjuje mesečne fakture za izvršene transportne radnje. Do sada je to neki iznos od 40 miliona dinara - dodao je Vojinović.

Međutim, Direkcija je i pre januara znala da je Ćurdić nove autobuse zamenio starim, koji ne ispunjavaju uslove iz tendera, ali je i pored toga davala posebna odobrenja da se oni uključe u saobraćaj.


Većnik: "Ćurdić" korektniji prevoznik

Kako je ranije bilo reči o tome da je moguće da Direkcija i Ćurdić raskinu ugovor, Vojinović dodaje da se nada da se ovo neće dogoditi, jer kaže da je reč o “korektnijem prevozniku”. S druge strane, dodaje, postoje bankarske garancije koje Grad može da aktivira ako Ćurdić raskine ugovor.

Postoje zaštitni mehanizam Grada u ovom slučaju, ukoliko dođe do nekog većeg poremećaja funkcionisanja, a ja se zaista nadam da neće, jer ako izuzmemo ovu situaciju to je jedan od korektnijih prevoznika koji su redovni na svojim linijama. Grad ima predviđeni otkazni rok od 90 dana, znači da je prevoznik u obavezi da vozi toliko ukoliko najavi raskid ugovora. To je neki period u kome može da se izabere novi prevoznik - rekao je Vojinović.

Da li će beogradski prevoznik raskinuti ugovor zbog toga što već četiri meseca dobija manje para, jer ne ispunjava ugovorene obaveze, zasad novinari nisu uspeli da utvrde, jer direktor ove firme Dragan Ćurdić nije želeo da govori na tu temu, a potpuni izostanak komunikacije redakcija Južnih vesti već mesecima ima sa rukovodstvom Direkcije, koja ne odgovara na pozive.

Inače, Ćurdić, prema rečima većnika Vojinovića, ima ugovor sa niškom Direkcijom do marta 2020. godine. Ovaj prevoznik “drži” linije do Duvaništa i Skopske ulice, kao i onu od Trga kralja Aleksandra koja vozi Bulevarom Nemanjića do Ćele-kule i Delijskog visa. Osim ovih, Ćurdić vozi i na 12 prigradskih linija.

Podsetimo, Direkcija ukida sektor saobraćaja od 1. jula, te da će od tada autobuse na linijama 7, 12 i 34 prepustiti prevozniku koga budu izabrali po hitnom postupku. Autobusi koje ima ova služba su stari i nebezbedni za putnike, što je izašlo u javnost pošto je jedno od vozila sletelo u bivšu kasarnu "Bubanjski heroji" u martu, kada je povređeno devetoro putnika. Jedan od autobusa kružne linije bio je isključen iz saobraćaja i sredinom prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko

    13:52 // 6. 7. 2018.

    Nikad nisam imao problema sa njihovim osobljem niti su autobusi losi, svi su novi, svi rade. Imao sam vise incidenata sa Curdicem. Niš Ekspres i Ariva su po meni najbolji, cak iako Curdic nije los uopste.

  • Boki

    08:47 // 23. 5. 2018.

    Igranka se nastavlja.Priprema se tender za ove linije koje je držala Direkcija,pa na vreme teba uništiti konkurenciju.Nišekspres ima loše autobuse, ubedljivo najgore,bahato osoblje(čast pojedincima),što se svakodnevno da primetiti.
    Na tom tenderu će pobediti onaj ko da više u džepče majstoru za tendere.Jeste da neće biti za Rovera,ali i neki polovan audi pije vodu.Živi bili pa videli.

  • Pera lozac

    21:34 // 18. 5. 2018.

    Curdic i arriva pored direkcije ima najvece krseve, pogotovo arriva. Ekspres koliko toliko ima uredne autobuse nisu novi ali su odrzavani i trenutno boljih u nisu nema nazalost..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: