Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 16. 9. 2021.

| Ekonomija

Grad Niš raspisao tender za izvođača radova na izgradnji akva-parka na Loznom kalemu

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
akva-park
Hoće li neko konačno početi da gradi akva-park na Loznom kalemu? ilustracija; foto: pixabay-mrkt

Deset godina nakon prvih najava da će na Loznom kalemu kraj Niške Banje biti izgrađen akva-park, raspisana je javna nabavka za izvođača radova ovog kompleksa koji će biti građen o trošku građana. Grad Niš traži firmu koja će uraditi tehničku dokumentaciju i izvesti radove na prvoj fazi, a sporazum će potpisati sa jednim ponuđačem na period od 3 godine.

Da će se akva-park biti gradska investicija, a ne privatnika, odlučila je nova gradska vlast krajem prošle godine, a iz opozicije njegovu izgradnju okarakterisali kao nepotrebnu.

Akva-park je najavljen kao najveća investicija u ovoj godini, ali se rebalansom ovogodišnjeg budžeta umanjio iznos predviđen za njega sa pola milijarde na nešto više od 120 miliona. Prema planu, u naredne tri godine iz budžeta Niša biće izdvojene 2 milijarde i 41 miliona dinara za izgradnju ovog sportsko rekreativnog kompleksa.

Tender koji je danas raspisao Grad Niš, odnosno Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, predviđa izgradu tehničke dokumentacije, izvođenje građevinskih i građevinsko zanatskih radove, nabavku i ugradnju potrebne opreme. Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar, kada će i biti otvorene ponude.

Prema idejnom rešenju, koje je uradio ADS Energo koncept d.o.o. iz Novog Sada, kompleks akva-parka nalaziće se na potezu Lozni kalem, na površini od oko 5,4 hektara i biće namenjen za maksimalno 3.400 posetilaca na dnevnom nivou.

Idejni projekat predviđa i zatvoreni objekat površine preko 2.000 kvadrata u kojem će se nalaziti bazeni, spa centar, hidromasažne kade, masažni blok, kao i restoran. Upravo je ovaj objekat namenjen za korišćenje tokom cele godine, dok će se ostatak kompleksa koristiti samo leti.

Na skoro 2.000 kvadratnih metara biće vodene površine – bazeni sa talasima, toboganima i drugim atrakcijama.

U prvoj fazi izgradnje se previđaju radovi na zatvorenom objektu, pomoćnoj zgradi, bazenu sa talasima, rekreativnom i vitality bazenu, lenjoj reci i mašinskoj sali.

akva park Ovako izgleda idejno rešenje; foto:printscreen

Podsetimo, priča o izgradnju akva-parka počela je 2010. godine kada je to zemljište od Grada kupio "Italnis" da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine "Italnis" je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, pa ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jašim

    18:30 // 23. 9. 2021.

    Zna se ko dobija tender...Podrska za pravog.

  • Sracka

    11:00 // 18. 9. 2021.

    Bice uživancija. Ali su mi smesne te priče oko tendera, kad se vec zna ko je izvodjac radova a ko podizvodjac. Ako nije to, onda je neko raspisao tender da bi namestio izvodjača i uzeo mito. Koje su to smrdljive priče oko tog tendera, čim pomenu tender u mojoj glavi jednako mito.

  • Nije fer

    09:15 // 18. 9. 2021.

    Nišlije u Banji nemaju kanalizaciju, sve je zapušteno, nema hiper marketa a daju se nacrti za Akva park kako bi se uzeli procenti od gradnje i dobili gratis apartmani Ovo nije fer prema Nišlijama posle svega što čujem šta se radi posebno što se PENZIONERI POSTAVLJAJU ZA POMOĆNIKE U KABINETU da primaju dveplateviše nikada neću glasati ovo je sve prevara Beograd nas je ostavio na milost i nemilost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: