Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 26. 2. 2024.

| Ekonomija

Grad Niš traži privatnog partnera koji će prskati protiv komaraca, krpelja i ambrozije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Komarci
Da li će partner biti izabran na vreme da krene sa prskanjem?; Ilustracija; Foto: Flickr/Tom

Tender kojim traži privatnog partnera bez elemenata koncesije koji će sprovoditi mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i suzbijanja ambrozije, raspisao je Grad Niš, a partnerstvo će trajati 15 godina. Procena je da će godišnje to Nišlije koštati oko 60 miliona dinara.

Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva usvojili su odbornici niške Skupštine na prošloj sednici, a sada je raspisana javna nabavka koja će trajati do 16. aprila, pa je upitno da li će zaprašivanje protiv krpelja i komaraca krenuti na vreme dok se završi čitava procedura.

Grad Niš je ranije za ove poslove angažovao firme preko tendera, a sada navode da Zakon o komunalnim delatnostima "ne prepoznaje više postupak javne nabavke kao mogući način organizovanja komunalne delatnosti čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta jedinice lokalne samouprave". U tenderskoj dokumentaciji se navodi da su jedina dva načina da se ovi poslovi obave ili osnivanje javno-komunalnog preduzeća ili zaključivanje ugovora sa privatnim partnerom.

Razlozi za ovakvo opredeljenje i predlaganje realizacije Projekta JPP determinisani su, s jedne strane, u nemogućnosti da JLS u trenutnim uslovima organizuje ovu delatnost poveravanjem poslova nekom od postojećih JKP ili formiranjem novog, jer je procena da je za takvu aktivnost potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva, te da je potpuno racionalno i finansijski opravdana realizacija projekta ugovornog JPP - piše u dokumentaciji.

Navodi se da je u 2023. godini za deratizaciju Grad platio 8,9 miliona dinara, a za dezinsekciju 19,9 miliona, plus je nadzor za njih plaćen skoro 3 miliona dinara.

Procenili su da će trošak privatnog partnera za jednu godinu biti 64,4 miliona dinara - oko 30 miliona za plate, 13,5 miliona za opremu, 11,1 milion za preparate, 8,4 miliona za gorivo i 1,3 miliona za ostale troškove.

Inače, u uslovima stoji da je obavezno da je ponuđač u prethodne tri godine prskao bar 2 puta protiv komaraca i krpelja u opštinama ili gradu sa preko 100.000 stanovnika i da ima kao zaposlene minimum - dva specijalista epidemiologije, jednog specijalistu higijene, jednog doktora veterine, jednog diplomiranog inženjera iz oblasti zaštite bilja, minimum pet zaposlenih sanitarne struke, minimum jednog diplomiranog biologa, minimum dva veterinarska tehničara i minimum 20 operativnih izvršilaca.

Inače, u Nišu se kasni sa zaprašivanjem protiv komaraca i krpelja već nekoliko godina unazad. Tako se 2021. godina u Nišu pamti i po rekordnom kašnjenju jer su prvi tretmani, umesto u rano proleće, krenuli tek krajem avgusta.

Da li će javno privatno partnerstvo nešto promeniti upitno je, pošto proleće, kada se obično obavljaju prva prskanja, nije tako daleko, a postupak izbora partnera tek sledi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milja

    20:08 // 26. 2. 2024.

    Ove godine neka stvarno prskaju, a ne samo da uzmu novac!!!

  • Tajanstveni Alan

    19:32 // 26. 2. 2024.

    Kao i uvek, javna nabavka, reda radi. Ko ce,pa, naredio Beograd.

  • Гагс

    18:14 // 26. 2. 2024.

    Имамо ли ми Градски завод за јавно здравље?! Њима је то у опису посла!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: