Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 31. 7. 2017.

| Ekonomija

Grad Niš za prvih 6 meseci najviše zaradio od prodaje zemljišta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ljubiša Janić, Danijela Spasović i Milan Ranđelović
Sekretar za finansije Danijela Spasović o realizaciji budžeta za prvih 6 meseci; foto: JV/J. A.

Najviše para za prvih 6 meseci 2017. godine slilo se u budžet Niša od prodaje zemljišta, dobara i usluga, ali i poreza, pa su prihodi, u odnosu na isti period prošle godine, veći za 15 %, kažu u gradskom Sekretarijatu za finansije. Za 25 % manje se trošilo od januara do juna ove godine, u odnosu na taj period prošle godine.

Niš je prvih 6 meseci ove godine, kako pokazuje takozvani šestomesečni izveštaj, “u plusu” za oko 3,6 milijardi dinara, kaže sekretar za finansije Danijela Spasović, što je za oko 503 miliona više u odnosu na isti period 2016.

Najviše se zaradilo od prodaje zemljišta - 246 miliona dinara, a kako kaže načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, prodata je parcela kompaniji “IMI” na Loznom kalemu.

Ostvarenje je veće zbog poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke - za 106 miliona dinara, povećanja poreza na imovinu - 113 miliona dinara, povećanja prihoda od prodaje dobara i usluga - 43 miliona dinara i povećanja primanja od prodaje prirodne imovine, odnosno zemljišta - 246 miliona dinara - kaže Spasovićeva.


Sekretarijat za finansije: Smanjeni rashodi, povećani prihodi

U odnosu na godišnji plan, kaže Spasovićeva, u prvoj polovini godine realizovano je skoro 35 % godišnjeg budžeta. Ona ističe i da je u odnosu na šestomesečni plan, ta realizacija čak 77 %.

Prihodi su povećani za 15 % u obimu budžeta, a rashodi smanjeni za 25 % u obimu budžeta, a realizacija je 34,89 % na godišnjem nivou u izvršenju rashoda u odnosu na godišnji plan - pojašnjava sekretar.

Oko 157 miliona dinara manje je potrošeno u prvoj polovini ove godine, dodaje, u odnosu na isti period prošle godine.

Planirani rashodi su 4,6 milijardi dinara, a izvršeni sa 3,5 milijardi dinara - kaže Spasovićeva.

Podsetimo, budžet za 2017. je za četvrtinu manji u odnosu na 2016. godinu. Razlika između planiranog trošenja para građana i stvarno utrošenog je tradicionalno loša, pa je tako u 2016. ostvareno jedva 60 % od planiranog, a slična situacija bila je i poslednjih nekoliko gdoina.

Prošle godine je tadašnji premijer Aleksandar Vučić kritikovao trošenje para iz budžeta, ali je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ove godine pohvalila niške finansije. Međutim, Fiskalni savet je nakon toga u svom izveštaju naveo da Niš ima ozbiljne finansijske probleme, ali je gradonačelnik Darko Bulatović nedavno rekao da Niš ima najbolje finansijske rezultate u poslednjih 20 godina.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tiekonomiju

    23:09 // 1. 8. 2017.

    Kakva zarada na prodato zemljiste?! Pa to je raskucivanje domacinstva,kako to mozete uvrstiti u zaradu?! Zarada je kada nesto povoljnije kupite,a skuplje prodate i razlika je dobitak. Ovde nema nikakve vajde,nego se to zove "slamka spasa".

    • Kole

      23:24 // 1. 8. 2017.

      To se zove rasprodaja dedovine,veleizdaja drzave i naroda.

  • penzioner

    22:02 // 1. 8. 2017.

    Zarada od prodaje drzavne zemlje i od uterivanja poreza siromasnom narodu. On cime se oni hvale pametan bi se stidio.

  • maybe

    17:00 // 1. 8. 2017.

    Blago si ga nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: