Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 11. 10. 2021.

| Ekonomija

Grad Pirot oprostio dug "Tigru AD", zamenili ga za akcije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
tigar
Konvertovali dug u akcije; foto: Tigar AD

Preko 200 miliona dinara duga državnog Tigra AD i njegove ćerke firme Tigar obezbeđenje prema lokalnoj samoupravi u Pirotu, prema preporuci Vlade Srbije, odlukom odbornika Skupštine konvertovaće se u akcije koje će u tom državnom preduzeću ubuduće imati Grad Pirot. Odbornici opozicije glasali su protiv i objašnjavaju da Grad nije trebalo da se odrekne tog novca.

Krajem juna Privredni sud u Nišu usvojio je unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) Tigra AD, a prema tom dokumentu, dugovanja tog preduzeća prema raznim subjektima bila su skoro 7,5 milijardi dinara.

Duguje su i lokalnoj samoupravi, kako stoji u UPPR-u, za porez na imovinu i za lokalnu komunalnu taksu, kao i za naknadu za korišćenja građevinskog zemljišta, za porez na zemljište i za naknadu za zaštitu životne sredine.

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Pirota glasovima većine odbornika usvojena je odluka da se dugovi Tigra konvertuju u trajni ulog kompanije - preko 188 miliona Tigra AD i oko 8 miliona duga ćerke firme Tigar obezbeđenje.

Daje se saglasnost da se potraživanja Grada Pirota po osnovu javnih prihoda prema privrednom društvu "Tigar“ a.d. Pirot konvertuju u trajni ulog Grada Pirota i to po osnovu ustupljenih prihoda budžeta grada Pirota i po osnovu izvornih javnih prihoda prema Privrednom društvu Tigar“ a.d. Pirot u ukupnom iznosu od 198.057.203,71 dinara - odluka je odbornika.

Kao i u slučaju državnog Jumka, dug se zamenio akcijama po preporuci Vlade Srbije, a za ovu odluku nisu glasali odbornici opozicionih grupa "Najbolje za Pirot" i "Rođeni za Pirot".

Iz odborničke grupe "Najbolje za Pirot" pitaju gde je nestao novac koji su zaradili radnici Tigra, a za akcije koje je u tom preduzeću dobio grad kažu da su upitne vrednosti.

Na osnovu preporuke Vlade Srbije odreći ćemo se preko 200 miliona dinara. Kada neko od malih privrednika ne plati 5.000 dinara poreza, kucaju izvršitelji na vrata, skida se novac sa računa, firma se zatvara. Lokalna samouprava je dozvolila da se nagomilaju toliki dugovi, a nikom ništa. Sada će građani Pirota ostati uskraćeni za taj novac - kažu u opoziciji.

Kažu i da se na ovaj način čerupa budžet građana Pirota i da se pokriva loše poslovanje menadžmenta te firme. Imaju i poruku za sve odbornike koji su glasali za tu odluku.

Kada Vas građani Pirota pitaju zašto ulica nije asfaltirana ili nema atarskih puteva, nema staračkog doma i nema nove zgrade Hitne pomoći, odgovorite im zato što se nečije gluposti i loše poslovanje oprostili. Novac se daje u neke akcije upitne vrednosti - kažu odbornici grupe Najbolje za Pirot.

Protiv su glasali i odbornici pokreta "Rođeni za Pirot" koji kažu da žele da novac Piroćanaca treba da ostane njima i da Grad ne treba da se odrekne prihoda većeg od 200 miliona dinara u zamenu za akcije.

Grad Pirot već ima akcije u tom preduzeću sa vlasničkim udelom od 3,77 %.

Podsetimo, radnici su 2019. godine tražili pomoć od države koja je većinski vlasnik da pomogne u privatizaciji preduzeća, a ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je nedavno da država radi na tome da pronađe strateškog partnera.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tojo Tojo

    21:14 // 14. 10. 2021.

    Polako I Tires ostaje bez radnika,idemo Velika vecina raditi za konkurenciju,Tojo,Ling long,ponude vec pljuste,
    Bolji uslovi rada I bolja Plata,I zbogom Tires..

  • direktno iz Vojnegovac

    11:08 // 13. 10. 2021.

    a šta je sa radnicima firme " polet" koji još uvek čekaju svoje plate od pre 20 godina. inače Tigar ad se nalazi u pogonima nekadašnjeg Poleta

  • zzzzz

    16:49 // 11. 10. 2021.

    ..počinje propast Tigar ad.Niko nije odgovarao za poslovne promašaje a i što bi kad je to državna firma,bitno je biti član partije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: