Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 4. 6. 2023.

| Ekonomija

Grad Pirot postao većinski vlasnik Slobodne zone, država ustupila svoje akcije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
slobodna zona
Slobodna zona Pirot u većinskom vlasništvu Grada; foto: Slobodna zona Pirot

Vlada Srbije je donela odluku da svoje vlasništvo u Slobodnoj zoni Pirot, a koje je imala preko državnog Tigra A. D, prenese u vlasništvo Grada Pirota, pa je promenom vlasničke strukture sada Grad Pirot postavo vlasnik nešto preko 87% akcija.

Tu odluku Vlade potvrdili su i odbornici u pirotskom parlamentu, a akcije, njih skoro 66%. su prenete bez naknade.

Grad Pirot je do te odluke bio manjinski vlasnik sa nešto preko 21%, a sada je Slobodna zona u većinskom vlasništvu Grada, pohvalio se na Skupštini gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Mislim da je to dobra odluka, mi smo zadovoljni, borili smo se i to je veliki poklon i poverenje koje je ukazano Gradu. Tigar AD ima preko 1.600 akcija što je preko 65%, ako računamo trenutnu vrednost od 45.800 dinara po akciji, to je preko 74 miliona dinara koje država ustupa gradu Pirotu - rekao je Vasić.

Slobodna zona Pirot počela je sa radom aprila 1998. godine, a pored Tigra A. D. i Grada, udeo u vlasništvu imaju i firme Hevea Global iz Beograda i Unimetal iz Pirota, firme koje su do akcija došle naplatom potraživanjom od preduzeća Progres koje je otišlo u stečaj.

Od vrednosti akcija mnogo je važnija odgovornost koju grad Pirot preuzima u budućem vođenju Slobodne zone, u rukovođenju i u stvaranju ambijenta da Pirot bude dobro mesto za investicije kao što je to do sada bio. Jedan od najvećih investitora u ovom delu Srbije, francuski Mišelin radi uokviru slobodne zone, rade i drugi investitori, tamo ima I mnogo manjih investitora, režim slobodne zone je regulisan zakonom i drugim lokalnim povlasticama koje je Grad usvojio, a sada na ovaj način mi u stvari preuzimamo glavnu ulogu u daljem vođenju slobodne zone - rekao je gradonačelnik.

Vasić je najavio i promene u rukovodstvu i skupštini preduzeća, a nije obrazložio zbog čega se Vlada Srbije odlučila na taj potez.

Kao jedan od potencijalnih razloga je možda taj da se sprema neko od rešenja za sudbinu Tigra A. D, za koji je ranije bilo najava da će biti privatizovan.

Slobodna zona ostaje u vlasništvu grada bez obziru na sudbinu Tigra ili u slučaju da dođe drugi investitor ili da država nastavi da vodi Tigar. Slobodna zona ostaje u vlasništvu grada i građana Pirota - rekao je Vasić.

Inače, u režimu Slobodne zone Pirot posluje oko 70 trgovinskih i 19 proizvodnih kompanija, uključujući velika, srednja i mala preduzeća koja zapošljavaju preko 6.000 radnika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: