Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 28. 4. 2023.

| Ekonomija

Grad nudi nezaposlenim Nišlijama da čiste za 30.000 dinara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
centar, nis
Ugovori će biti na četiri meseca; ilustracija; foto: Vanja Keser

Mlađi od 30, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, samohrani roditelji i drugi koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu moći će da zarađuju do 30.000 mesečno radeći četiri meseca na poslovima uređenja i održavanja okoline. Za to je iz gradske kase izdvojeno 6 miliona dinara.

Grad je najpre pozvao javna komunalna preduzeća, koja će u tom slučaju biti poslodavci, da se prijave. Kako je istaknuto u Javnom pozivu, Grad će na osnovu toga koliko je prijava opravdana i na osnovu drugih kriterijuma napraviti spisak preduzeća, odnosno poslodavaca.

Nakon toga, biće angažovani, pre svega, oni nezaposleni koji pripadaju teže zapošljivoj grupi. To su, kako je navedeno, mlađi od 30, a stariji od 50 godina, oni koji nemaju kvalifikacije ili su niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, kao i žrtve porodičnog nasilja.

Na spisku su i oni koji su na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci, a prioritet imaju oni koji traže posao duže od 18 meseci. Zatim, osobe stare do 30 godina, smeštene u domovima, u hraniteljskim, kao i u starateljskim porodicama.

Prednost imaju i žene žrtve trgovine ljudima, izbegla i raseljena lica, povratnici prema sporazumu o readmisiji, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, roditelji dece sa smetnjama u razvoju i bivši počinioci krivičnih dela.

Javni radovi trajaće najviše četiri meseca, a ugovorom o privremeno-povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svakoga, kažu iz Grada.

Oblast u kojoj će se javni radovi sprovoditi je uređenje i održavanje okoline, kao i zaštita životne sredine i prirode.

Svaki radnik biće plaćan 30.000 dinara mesečno, za pun fond radnih sati, a iz Grada nabrajaju i druge troškove, poput dolaska i odlaska sa rada i obuke.

Javni konkurs za poslodavce otvoren je do 5. maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kokan

    13:40 // 28. 7. 2023.

    Kakva država ,kakva vlast za 30000 din. bežite odavde dok možete

  • Decak

    20:07 // 11. 5. 2023.

    Pozdravljam ovu odluku prvenstveno zato sto ona ljudima na margini daje uverenje da su korisni i potrebni drustvu.

  • Srba

    12:08 // 1. 5. 2023.

    Svako ko prima socijalnu pomoć ili je nezaposlen- MORA da radi da bi zaradio tu socijalnu pomoć. Nema biranja.
    A, grad i gospodža dobrujevčanka da se malo počešaju po glavi kada je iznos koji nude u pitanju! NEZAKONITO je plaćati bilo koji iznos bez minimalca i beneficija! SRAMOTA kako tretirate sopstvene građane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: