Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 28. 5. 2018.

| Ekonomija

Grad otpisao dugove "Niškoj televiziji" i "Industriji obuće Beograd"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
NTV Niška televizija
Novi vlasnik nije nasledio dugove za najam prostora NTV; Foto: Screenshot google map

Višemilionska dugovanja koja je nekada gradska Niška televizija imala za zakup prostora, kao i ona koje je napravilo bivše akcionarsko društvo Industrija obuće Beograd više ne postoje, a iako su ova preduzeća u privatnom vlasništvu, ove pare neće se sliti u budžet, jer je tako odlučilo Gradsko veće. NTV-u je otpisano skoro 27 miliona, dok Industrija obuće neće morati da izmiri dug veći od 5 miliona dinara.

Ovim firmama “oproštene” su i kamate i sva ostala “sporedna davanja”, a Grad Niš se saglasio da će otpisati i ostala eventualna dugovanja koja su nastala do kraja godina kada su preduzeća privatizovana.

Otpisuje se dug Javnog preduzeća za radio i televizijsku delatnost Niška televizija Niš prema Gradu Nišu za neizmirena potraživanja dospela zaključno sa 31.12.2014. godine, po osnovu zakupa poslovnog prostora u Nišu, Ul. Vojvode Mišića br. 50, površine 831.00 m2, u ukupnom iznosu glavnog duga od 26.859.298,79 dinara, kao i pripadajuće kamate i ostala sporedna davanja - navodi se u odluci Veća.

Industriji obuće otpisani su dugovi koje je ovo akcionarsko društvo napravilo do kraja 2015. godine zakupom poslovnih prostora u Obrenovićevoj i Dušanovoj ulici.

Po osnovu zakupa poslovnog prostora u Nišu, Ul. Obrenovićeva br. 124 površine 67,50 m2, u periodu od 22. januara 2007. do 5. decembra 2011. godine i u Ul. cara Dušana br. 26, površine 40,50 m2 u periodu od 14. decembra 2009. godine do 30. aprila 2014. godine, u ukupnom iznosu glavnog duga od 5.229,942,88 dinara, kao i pripadajuće kamate i ostala sporedna davanja - piše u odluci Gradskog veća.


Ko zapravo nije nasledio dugove?

Ovim firmama su otpisani dugovi, kako se navodi u obrazloženju, zbog toga što su privatizovane. Nišku televiziju je krajem 2015. godine kupio konzorcijum koji čine Narodne novine i direktorka televizije Zona plus Slađana Ostojić za 78.000 evra.

Inače, Narodne novine su u tom trenutku bile neposredno vlasništvo Vitka Radomirovića, osnivača Belami televizije, i još nekoliko medija na jugu Srbije koje je kupio kada su lokalni mediji privatizovani. S druge strane, Ostojićeva je zaposlena na mediju koji je u vlasništvu Vladana Gašića sina aktuelnog direktora BIA-e i potpredsednika SNS Bratislava Gašića.

S obzirom na to da je Gradsko veće otpisalo dugove koji su nastali kada je NTV bilo javno preduzeće, teret njihovog vraćanja neće pasti na aktuelne vlasnike - a to su, neformalno Radomirović i Gašić.

U obrazloženju Veća se navodi da je odluka doneta na osnovu zaključaka Vlade Srbije, koji su u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Naime, ovaj Zakon je predvideo da Vlada može da donese odluku da “državni poverioci subjekta privatizacije otpišu dug sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine prema subjektu privatizacije koji posluje u celini ili većinskim društvenim ili javnim kapitalom”.

70 % imovine Industrije obuće Beograd prodato je beogradskom proizvođaču obuće Uno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOLIM KARPUZI I DOMATI

    09:06 // 30. 5. 2018.

    Ko potpisuje i ko naredjuje otpis potrazivanja? Banana se oglasio zestoko u sebi da ga niko ne cuje. Covek od integriteta i morala.

    • Numancia

      23:01 // 31. 5. 2018.

      Pusti Bananu,ako se lose oglasio,sto se ne oglasis TI?

  • PROGOVORI PROGOVORI

    08:58 // 30. 5. 2018.

    Stavite prst na celo.Sta radite ? Novac podhitno da se vrati. Kakav otpis.Gde je BANANA da kaze nesto o tome ?

  • Иван

    22:20 // 28. 5. 2018.

    Сви у приватној фирми где радимо плаћамо порез због овога, да би се наш новац поклонио некоме ко је близак власти. СНС, најодвратнији сте, мука ми је од ваше бахатости у овом граду!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: