Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:29, 11. 12. 2017.

| Ekonomija

Nova bankarska garancija za “Novi Niš”, prvi stanovi do kraja 2018.

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Novi Niš
Planirani izgled stanova na prostoru nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji"; foto: FB strana "Novi Niš project"

Kako bi se osigurali da će investitor do 2021. godine da završi projekat “Novi Niš”, pojašnjava Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Grad treba da potpiše sa investitorom novu bankarsku garanciju, na osnovu aneksa ugovora kojim je predviđeno da prvi stanovi na prostoru bivše kasarne “Bubanjski heroji” treba da budu gotovi do kraja 2018.

Prva bankarska garancija izdata je još 2012. i važila je 4 godine, a Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) kaže da je nova vezana za aneks ugovora koji je potpisan prošle godine.

Kada je aneks ugovora potpisan 2016. godine, tad je predviđeno da se izda nova bankarska garancija koja će da važi do 2021. kada je rok da se projekat završi- pojašnjava Ranđelović.

Inače, Aneksom ugovora dogovoreno je da će do kraja sledeće godine biti izgrađeno najmanje 4.000 kvadrata stambenog prostora, do kraja 2019. još toliko, a do kraja 2020. godine dodatnih 8.000 kvadrata. Prema tom planu, navodi Ranđelović, do 19. aprila 2021. investitor treba da izgradi još najmanje 5.000 kvadrata, što je i rok da projekat “Novi Niš” potpuno bude završen.

Novom bankarskom garancijom, Grad će moći da nadomesti svaku štetu ako kompanija koja gradi stanove bude kasnila sa rokovima, koji su već par puta pomerani.

Podsetimo, američka kompanija "Clean Earth Capital" je za 1,5 miliona evra kupila zemljište bivše kasarne "Bubanjski heroji" još 2011. godine, a trebalo je da početkom 2015. budu izgrađeni prvi stanovi.

Tokom 2015. godine, pred početak gradnje, investitori su rušili neke objekte iz kompleksa kasarne, kako bi ih ponovo koristili za izgradnju "Novog Niša", a iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da 2016. budu gotovi prvi stanovi, rok je ponovo pomeren. Kamen temeljac je konačno postavljen u aprilu 2016. godine.

2014. su investitori kritikovali tadašnju vlast zbog izjave zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića da za izgradnju kompleksa “Novi Niš” ne postoje bankarske garancije.

Ubrzo se oglasio i tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić koji se izvinio američkoj kompaniji i demantovao svog zamenika pojasnivši da je bankarska garancija izdata 18. aprila 2012. i da važi 4 godine. Izvinjenje zbog svojih izjava uputio im je i Slavković.


600.000 dinara za stručnog konsultanta

S obzirom na to da je reč o velikom i skupom projektu, navodi Ranđelović, Grad će angažovati neku od banaka koja treba da napiše tekst bankarske garancije, jer se resorni gradski sekretarijati time ne bave.

Međutim, on nije precizirao kada će KLER pozvati stručnjake da se jave na konkurs za ovaj posao, ali je rekao da će to biti "u najkraćem mogućem roku".

Visina bankarske garancije je 10 miliona evra, dodaje Ranđelović, što je i ukupna vrednost planiranih radova na prostoru nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji".

Kako se radi o jako velikom iznosu, ali i o inostranoj kompaniji koja ima mogućnost da koristi usluge domaćih i inostranih banaka, danas je Gradsko veće donelo jedno u nizu odluka koja je značajna za realizaciju ovog projekta, a to je da će biti angažovan konsultant - banka, a koja će Gradu pomoći da u komunikaciji sa investitorom dođe do validne naplative bankarske garancije - objašnjava Ranđelović.

Za ovu uslugu Grad planira da izdvoji do 600.000 dinara iz budžeta.


Ranđelović: Do kraja sledeće godine prvi stanovi

Iako nije mogao da pojasni zbog čega se dosad kasnilo sa izgradnjom vojnih stanova, Ranđelović ističe da se sada na prostoru bivše kasarne gradi neophodna infrastruktura, a prema ugovoru se očekuje da u toku 2018. počne izgradnja prvih stanova.

Očekujemo da to bude vrlo brzo, da bi krajem 2018. bilo završeno prvih 4.000 kvadrata i isporučeno Gradu odnosno Ministarstvu odbrane na korišćenje - dodaju Ranđelović.

Osim stanova koje će koristiti pripadnici Vojske Srbije, kaže da će na tom prostoru biti napravljen i deo za “civilno stanovanje”, kao i šoping mol, poslovne zgrade, a moći će da se grade i univerziteti i bolnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Selja

    14:57 // 25. 12. 2017.

    Ja se mlogo ne razumem al dal je moguće da su bankari počeli da grade zgrade . Će se vidi na kraj dal je narod glup .

  • Zeljko Samardzic

    16:52 // 13. 12. 2017.

    U oktobru bice u novembru
    u novembru bice u decembru
    bice bolje sto me vise loze
    meni gore biti ne moze

  • prof dr CVETKO Prvi

    19:47 // 12. 12. 2017.

    Izgleda da nas i dalje smatraju budalama ! A , mozhda su i u pravu. Ja sam mislio da su oni budale ali ...nisu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: