Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 25. 6. 2014.

| Ekonomija

Grad oštetio useve i voće

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
grad
Šteta na ječmu i pšenici na startu žetve; Foto:www.telegraf.rs

Olujni vetar i grad koji je juče pao uništili su rod na mnogim njivama, voćnjacima i vinogradima u selima na jugu Srbije.

Stručnjaci niške Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PSSS) danas obilaze teren, a kako kažu, šteta je najveća na ječmu, potom na rodu višnje i vinogradima. Prema rečima Saše Stankovića iz PSSS-a, u atarima Huma, Brenice, Rujnika i Matejevca grad je prilično oštetio letinu.

- Grad je pokidao klasove na ječmu i šteta je na oko 40 do 50 odsto površina pod ovim strnim žitom. Oštećena je i pšenica, kao i kukuruz čija je lisna masa pokidana na 70 do 80 odsto stabala, a i sama stabla su pretpela štetu. Tamo gde je šteta na lišću, ima šanse za oporavak, dok nema povratka za kukuruz kome je oštećeno stablo - kaže Stanković.

grad2 Grad u Humu; Foto: Jovica Popović Stručnjak PSSS-a savetuje da se ječam odmah nakon što vlaga ispari žanje, ali napominje da će kod njega, kao i kod pšenice biti znatno manji kvalitet zrna i smanjeni prinosi.

On dodaje da je lucerka pokidana i polegla, kao i da je vinova loza prilično oštećena, te da se vinogradarima preporučuje da što pre obave prskanje bakarnim preparatima.

Ogromna šteta zbog grada zabaležena je i u plantažama višanja u Merošini. Kako kaže predsednik Udruženja višnjara iz Merošine Hranislav Perić, samo neka sela nije “zakačilo” nevreme.

- Rod je dosta oštećen, veliki broj plodova je pao na zemlju, a pitanje je i kakav je kvalitet višanja koje su ostale u drveću. Ionako je otkupna cena koju su nam ponudili mala, a nakon pitanje je ko će uopšte i da kupi i po kojoj ceni. Ovo je haos u Merošini - kaže Perić.

Ni voćari iz okoline Niša nisu bolje prošli, pa tako Milan Nikolić iz Matejevca kaže da je, prema njegovoj proceni, šteta na minimum 30 odsto roda. Njegovo gazdinstvo ima 1,5 hektar pod breskvom i po 1 hektar pod višnjama i vinovom lozom.

- Šteta je velika jer je grad padao u 2 navrata, prvi put veličine oraha, a drugi veličine zrna pasulja. Pitanje je kakvog je kvaliteta voće, kao i kakav će biti rod grožđa pošto je loza pokidana a šteta je velika i na samim čokotima - kaže Nikolić.

Kolika je šteta na usevima i voću znaće se tek nakon što svi poljoprivrednici prijave stanje i nakon što stručnjaci PSSS-a obiđu atare. Ono što jeste problem mnogih poljoprivrednika jeste da nisu osigurali svoje parcele i rod od vremenskih nepogoda, te im sada šteta ne može biti nadoknađena.

Koji je broj protivgradnih raketa ispaljen juče pokušali smo da saznamo, ali se čeka odgovor Sektora za vanredne situacije koji je pri Ministarstvu za unutrašnje poslove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    15:32 // 25. 6. 2014.

    Da smo svi osigurani, tad bi se po 200 raketa ispaljivalo, kupljenih iz budzeta, jer treba osiguravajuca drustva da se stipendiraju..

  • nenad

    14:55 // 25. 6. 2014.

    Pod HITNO, IZVESTAJ PROTIVGRADNE OPERATIVE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: