Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 4. 3. 2010.

| Ekonomija

Gradi se novi gasovod

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
foto: ekapija.com

Ugovor između Evropske komisije, Bugarske i Srbije o izgradnji gasovoda Niš-Dupnica, biće potpisan 5. marta u Briselu, potvrdio je Evropski komesar za energetiku, Gunther Jotinger.

Ugovor vredan 60 miliona evra potpisaće Bulgartransgas i Srbijagas, potvrdili su predstavnici bugarske Vlade.

- Nije predviđeno formiranje zajedničkog preduzeća, već će budućim gasovodom upravljati svaka kompanija na svojoj teritoriji - objasnila je zamenik bugarskog ministra ekonomije i energetike Maja Hristova, a prenosi ekapija.

Predviđa se da izgradnja gasovoda bude završena do 2012. godine, ali bugarska strana smatra da je realnije da gas poteče 2013. ili 2014. godine.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović ocenio je ovaj potez kao izuzetno značajan i podsetio da je Niš pre više godina dobio gas, ali da veći deo juga Srbije nije gasifikovan.

- Niš će dobiti direktnu vezu sa Bugarskom, dobiće alternativni pravac snabdevanja gasom, što će smanjiti troškove transporta i sniziti cenu gasa koju će plaćati građani - kaže Simonović.

Opština Dupnica nalazi se u jugozapadnom delu Bugarske, na tranzitnom gasovodu.

Uskoro i gasovod ka Leskovcu

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović najavio je početak izgradnje gasovoda između Niša, Leskovca i Vranja i ocenio da je to rezultat zahteva koji je grad Niš prošle godine uputio Vladi Srbije tražeći intenziviranje gasifikacije juga.

- Cilj svega toga je da se izgradnja Južnog toka, koja bi trebalo da počne kroz nekoliko godina, dočekala spremno u smislu gasovodne mreže i mogućnosti priključenja na taj veliki, međunarodni gasni koridor - kaže Simonović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: