Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 26. 6. 2021.

| Ekonomija

Građani 11 mesta sa juga moći će da u julu i avgustu konkurišu za subvencije za mere energetske efikasnosti

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
kraljevo dodela ugovora 250621 (9)
Nakon potpisivanja ugovora, slede i javni pozivi za izvođače i građane;foto: Ministartvo rudartva i energetike

Priliku da na kućama i stambenim zgradama zamene stolariju, kotlove za grejanje, dotrajale i stare instalacije, postave novu termičku izolaciju, imaće žitelji Niša, Leskovca, Vranja, Pirota, Dimitrovgrada, Babušnice, Medveđe, Kuršumlije, Bojnika, Vlasotinca i Bujanovca. Prvi korak je da lokalne samouprave raspišu konkurs za kompanije, a tokom jula i avgusta će biti raspisani i konkursi za građane koji žele da dobiju novac za radove.

Ugovore o subvencionisanju sa predstavnicima 67 lokalnih samouprava je u Kraljevu potpisala juče ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a među njima se našlo 11 gradova i opština sa juga.

Kako je saopšteno, prvi ugovori sa građanima očekuju se u avgustu, a početak radova od septembra. Lokalne samouprave imaju rok da do 10. jula raspišu poziv za kompanije koje će morati da ispune uslove u pogledu cene, kvaliteta i rokova raspisuju, a nakon toga sledi prijavljivanje građana.

Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani - naglasila je Mihajlovićeva.

Kako je najavljeno, do kraja godine građani mogu da očekuju još jedan javni poziv.

Najviše novca od gradova na jugu na konkursu Ministarstva dobio je Niš - 9 miliona, a sam Grad će dodati 10 miliona za ove namene, dok je Leskovac dobio 6,5 miliona, a iz gradskog budžeta će izdvojiti 7 miliona.

Pirot je dobio na konkursu 5 miliona dinara i isto toliko daje, za Dimitrovgrad je opredeljeno 2,6 miliona, u Babušnicu i Kuršumliju ide po 2 miliona dinara. Vranje i Medveđa dobili su po 2,5 miliona, Vlasotince 3 miliona, Bujanovac 1 milion dinara.

Da podsetimo, program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak. U okviru mera povećanja energetske efikasnosti u toku je i konkurs za zamenu starih ložišta koji traje do 30. juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • joe

    09:03 // 29. 6. 2021.

    A šta je sa Prokuplje nema subvencije,zašto

  • Ing Zoran Vukov

    07:59 // 29. 6. 2021.

    Od gređana se krije da se naplata daljinskog grejanja u celoj Srbiji fakturiše sa falsifikovanim cenovnicima tako da svako godišnje kupi kwh sa kojim može da se greje 2 sezone. Voše informacija možete saznati ako ukucate GREJANJE ZORAN VUKOV ILI DETALJNO OBJAŠNJENJE KAKO NAS KRADU NA GREJANJU. lAKO JE SHVATITI DA SE OVIM NAMEŠTAJU POSLOVI FIRMAMA I IZVOĐAČIMA RADOVA A DA KORISNIK IMA SAMO KREDIT

  • Z.Lj.

    14:36 // 27. 6. 2021.

    Ja sam trazio subvenciju za solarne panele a dobio sam kaznu za kradju struje od distribucije Leskovac!!!
    Super!!!!

    • Dejan

      15:24 // 26. 8. 2021.

      I mene interesuju solarni paneli, ali ako ste vi od distribucije Leskovac dobili kazni da kradete struju, ja cu onda od distribucije Vranje doniti kaznu da kradem suncevu energiju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: