Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 6. 2. 2016.

| Ekonomija

Građani moraju da brane budžet od vlasti

Autor:B. G.Izvor:Danas, Južne vesti
Građani
Kazniti zloupotrebe; Foto: "Građanin" arhiva

Advokatski tim Udruženja predsednika skupštine stanara Niša započeo da priprema krivične prijave protiv gradskih čelnika zbog, kako su nedavno utvrdili državni revizori, nezakonitog trošenja najmanje petine budžeta grada u 2014. godini.

Jedan od lidera tog udruženja, Đokica Jovanović, smatra da je politika kažnjavanja funkcionera za nezakonito trošenje budžeta je izuzetno blaga, te da zbog toga građani moraju sami da brane budžet, odnosno "svoj novac koji su izdvojili kao poreski obveznici".

To je neka vrsta građanske samoodbrane i sprovođenja građanske pravde. Niš je jedini grad u Srbiji u kojem će građani to činiti kroz pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih - rekao je za Danas Jovanović.

Đokica Jovanović Građanska neposlušnost kao osnovno ljudsko pravo; Đokica Jovanović ispred Gradske kuće; Foto: arhiva JVOn je na tribini Udruženja, posvećenoj izveštaju DRI o reviziji niškog budžeta za 2014, najavio nastavak građanskih protesta koji su bili privremeno prekinuti zbog hladnog vremena.

Udruženje na svojim protestima traži ostavku kompletnog gradskog rukovodstva, na čelu sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, koje smatra „najodgovornijim za jad, čemer, bedu, tragediju i tugu kojima je skrhana većina građana Niša“.

Jedan od razloga za ovakav zahtev je i to što, kako tvrde, gradska vlast opstruiše dogovore koje je postigla sa Udruženjem oko smanjenja cene daljinskog grejanja i povoljnijih uslova za privremeno isključenje sa mreže, kao i većeg uticaja građana na komunalnu politiku grada, kroz prisustvo građanskog posmatrača na sednicama Nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

Podsetimo, Državna revizorska institucija je nedavno utvrdila da su gradske vlasti Niša u 2014. zloupotrebile najmanje 1.6 milijarde dinara, što je bezmalo petina budžeta usvojenog za tu godinu.

I pored takvog zaključka DRI, gradonačelnik Zoran Perišić je izjavio da "izveštaj nije negativan, jer nosi u sebi pozitivnu ocenu".


Suviše ozbiljna stvar

Građani ispred Toplane "Naduvani" računi pokrenuli bunt; Foto: Vanja Keser, arhiva JVSamoorganizovanje i protesti građana pod okriljem ovog Udruženja, koje su mediji nazvali „komunalnim buntom“, počeli su u martu prošle godine, nakon dostavljanja „naduvanih“ februarskih računa za daljinsko grejanje, koji su dostizali i 15.000 dinara po stanu prosečne površine.

Nakon provere poslovanja Gradske toplane, Udruženje je započelo proveru poslovanja Parking servisa, a najavilo je tu vrstu građanske kontrole i u svim drugim javnim preduzećima u Nišu, uz obrazloženje da je „komunalna politika suviše ozbiljna stvar da bi se prepustila samo političarima”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • N

    20:52 // 6. 2. 2016.

    Podrška do kraja!! Ali za koga da glasamo sada na lokalu??

    • Miodrag

      23:31 // 7. 2. 2016.

      Jedino da se Udruženje prijavi za lokalne izbore kao grupa građana. Kad uđu u skupštinu neće moći više da se krade. Oni će biti tu da to obelodane i spreče

  • Boomerang

    17:34 // 6. 2. 2016.

    Tako je to, od svih koji kao zastupaju naše interese, ostadaosmo MI-običan svet. Politika nam je ovde izgleda svima sudbina, hteli mi to ili ne.

  • krojf

    16:32 // 6. 2. 2016.

    Bravo i svaka čast. Makar neko u ovom jadnom gradu da DIGNE GLAS i nešto konkretno preduzme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: