Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 27. 9. 2017.

| Ekonomija

Građani pojedinim niškim funkcionerima platili dugove

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gradska ku
Dugove im ne odbije od plate poslodavac, pa moraju da plate građani; ilustracija; foto: arhiva JV

Iako je javni izvršitelj Miodrag Grujović nedavno izneo podatak da su dugove više od 10 javnih funkcionera u poslednjih 5 godina platili građani Niša, u Gradskoj upravi kažu da se to desilo samo jednom prošle godine, ali da je novac refundiran. Ipak, oni čije su dugove platile Nišlije su i zaposleni u javnim preduzećima i Kliničkom centru.

Pojedini niški funkcioneri, priča Grujović, nisu plaćali svoja dugovanja za struju, vodu i druge komunalije. S obzirom na to da je njima poslodavac lokalna samouprava, kaže izvršitelj, trebalo je da im Grad Niš odbija deo mesečne plate i tako izmiri dugove.

Međutim, desilo se da u tim slučajevima Grad kao poslodavac ne odbija tom funkcioneru deo zarade. Onda poverilac predlaže da se od poslodavca to naplati i na kraju se naplati od Grada. E sad, da li Grad refundira to od svog funkcionera, to je drugo pitanje - navodi Grujović.

Osim funkcionera, privatne dugove imali su i zaposleni u javnim preduzećima, a svi su oni na teretu gradskog budžeta koji "pune" sve Nišlije. Dugove su imali i zaposleni u Kliničkom centru, koji se finansira parama iz državnog budžeta, u kome takođe učestvuju i građani Niša.

Međutim, u službi načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića tvrde da je u poslednjih 5 godina samo jedan funkcioner imao dugove koji su plaćeni iz gradskog budžeta, ali da su oni vrlo brzo refundirani.

Naplata dugovanja putem izvršitelja je bila jednom u februaru 2016. Izvršitelj je naplatio od Grada kao poslodavca, ali je to vraćeno Gradu u punom iznosu. Znači refundirano je od zarade tog funckionera. Možda je izvršitelj mislio na druge institucije, ali što se lokalne samouprave tiče to je bio jedan slučaj - pojašnjavaju u Gradskoj upravi.

Što se javnih preduzeća i ustanova tiče, zasad nije poznato da li su funkcioneri refundirali svoje dugove.


Nije retkost da građani plaćaju dugove funkcionerima

Grujović kaže da dugovi moraju da se plate i da nema privilegovanih, jer to važi za sve građane, a zakon je takav da izvršiteljima dozvoljava da privatne dugove funkcionera naplate iz gradskog budžeta, odnosno građanima Niša.

Ovo je nešto što se dešavalo ranije, u prethodnoj garnituri. Nema razlike, jer su svi građani isti pred zakonom. Da li je država poslodavac ili neko drugi, to je nebitno - ističe Grujović.

Iako nije mogao da precizira koliko su novca građani platili za tuđe dugove, Grujović napominje da ovakav slučaj nije retkost. Zato je i odlučio da iznese ove podatke u javnost, ne bi li ukazao na neodgovornost pojedinih funkcionera, ali i zato što građani kao poreski obveznici nikako ne bi smeli da plaćaju tuđa dugovanja.

Ja sam poreski obveznik i mene takva situacija brine. Zato smo odlučili da ovo iznesemo u javnost i da ukažemo da svako treba da bude odgovoran, naročito oni koji se pojavljuju u medijima i pričaju o nekom poštenju - rekao je Grujović gostujući na TV “Belami”.


Stanari: Komunalne dugove partijskom kabadahluku plaćaju i osiromašeni građani

Reagujući na to što su građani morali da plate ono što javni funkcioneri nisu, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara navode da je u pitanju "pljačka građana" i "još jedno bahato ponašanje" nekih funkcionera. Osim što građani pod pretnjom prinudne naplate moraju da plate svoje "naduvane račune", navode Stanari, plaćaju i dugove "mnogim privilegovanim članovima oligarhije".

Da nemoral bude veći i dublji, komunalne dugove takvom partijskom kabadahiluku plaćaju i osiromašeni građani, čak i oni koji ne mogu, zbog neimaštine, da plaćaju svoje dugove - ističu stanari.

Stanari navode da se time krši niz zakona, dok se građanima pleni imovina, a njihova porodica ostaje na ulici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • oće da kaže

    12:52 // 28. 9. 2017.

    da je bilo više, platili bi za više, ovako samo jedan i on regresirao ceo iznos, ćuti blago nama, a kamata za kreditiranje, gde je,a?

  • Iva

    08:40 // 28. 9. 2017.

    Pcelica jos ispasta tudje grehe.Neko iz grada je doneo odluku da se boravak dece u vrticima naplacuje vise nego sto to zakon kaze.To je uvek odluka jednog coveka..taj jedan covek nikada nije imenovan.A On je napravio visemilionsku stetu koju mi placamo.Sudski i troskovi izvrsitelja su enormno povecali troskove osnovnog duga.Jos jedan primer gde tudje greske placamo svi mi.

    • Radan Glisic

      18:21 // 28. 9. 2017.

      Bravo za g.Grujovica.
      Sve na videlo,dokle vise bahato.
      Ja bih g.Grujovica za gradonacelnika.

  • Aperkat

    05:13 // 28. 9. 2017.

    Ako narede ima i letovanja i zimovanja da im placamo!
    Treba im dati na sledecim lokalnim izborima jos vece poverenje,videli da sa budalama imaju posao!

    • Pleksus

      08:46 // 29. 9. 2017.

      E moj Aperkate,
      Mi smo za relativno kratko vreme,iz 21.veka ''skoknuli'' u 12.vek. Zar ne vidiš BRATE da smo Ti i Ja sebri(sluge) a ovi iz vladajućih partija(SPS,SNS, ŽUTI i svi prethodni i budući) su feudalci. Ali robovima, kakav je sada postao svaki čestit Srbin,nema spasa, jer je to pokazala i Spartakova pobuna! Jednostavno,na delu je vreme demona.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: