Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 4. 11. 2019.

| Ekonomija

Građanima skupe karte - "Niš ekspres" kaže može jeftinije, ali uz subvencije

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
autobus, Niš ekspres
"Niš eskpres" - prevoz koji muči mnoge građane na jugu Srbije; foto: A. K.

Dok predstavnici opština NIšavskog okruga kažu da su cene mesečnih karata Niš ekspresa preskupe, a postoji i problem u tome što je ovaj niški prevoznik zbog malog broja putnika ukinuo pojedine linije, rukovodstvo ovog prevoznika kao jedino rešenje da svi budu zadovoljni vidi u subvencionisanju. U Niš eskspresu kao “znak dobre volje” obećavaju vraćanje cena na one pre poskupljenja 1. septembra.

Već, prema rečima građana, skupe mesečne radničke i đačke karte, 1. septembra su poskupele. “Ovim cenama će nas naterati da se vozimo biciklama”, jedan je od komentara sa žustrog sastanka koji je spojio predstavnike opština i Niš ekspresa održanog danas u Nišavskom upravnom okrugu.

Sa jedne strane stola predstavnici Niš ekspresa koji traže subvencije iz budžeta, sa druge predstavnici opština Nišavskog upravnog okruga.

dejan Miloševic Milošević smatra da je "Niš ekspres" monopolista; foto: S. M.Načelnik Opštinske uprave Aleksinac Dejan Milošević kaže da su počeli pregovore sa Niš ekspresom oko javno-privatnog partnerstva. Kaže da su razgovori još na početku i da će oni reći kakav im red vožnje trebe, nakon čega bi niški prevoznik trebalo da kaže koliku cifru za to traži.

Milošević kaže da bi voleo da se osim Niš ekspresa jave i drugi prevoznici, ali se boji da nijedan od njih sa juga Srbije nema te kapacitete da obezbedi prevoz za 72 sela pored samog Aleksinca.

Ocenjuje da je Niš ekspres monoplista.

Mi imamo 72 sela. Ja bih baš voleo da mi kaže za nekog prevoznika koji bi mogao da ima toliko autobusa i toliko vozača i sve ostalo. Naravno da imaju (Niš ekspres) monopolski položaj, to svi vidimo, al’ ajde - podvlači Milošević.

sastanak Rukovodstvo "Niš ekspresa" "oči u oči" sa predstavnicima lokalnih samouprava; foto: S. M.Oko 7.000 dinara je mesečna radnička karta Merošina-Niš, kaže predsednica privremenog organa Opštine Merošina Sanja Stajić. To je, dodaje, preskupo za Merošince, mada kaže da je zadovoljna brojem linija koje prolaze kroz ovu Opštinu.

Problem jeste visina mesečne karte. Možda sa aspekta tržišne ekonomije ta cena jeste realna, ali standard građana je takav da je ta cena previše skupa. Tema današnjeg sastanka je iz kojih sredstava će lokalna samouprava da nađe subvencije, kojima bi se omogućilo da našim korisnicima cena karte bude niža - kaže Stajićeva.


Niš ekspres: Karte nisu skupe, već su plate niske

Stav rukovodstva Niš ekspresa je da su cene mesečnih karata adekvatne, ali da su plate na jugu Srbije preniske. Zbog toga kao jedino rešenje vide opciju da opštine plaćaju subvencije ovom preduzeću, da bi mogli da snize cene, objasnio je zamenik generalnog direktora Novica Tasić.

Mi kao rešenje vidimo subvencije iz budžeta - kaže Tasić.

Jovanović Direktor Jovanović kaže da će "Niš ekspres" pokazati dobru volju, time što će početkom naredne godine vratiti cene na nivo od 1. septembra ove godine; foto: S. M.Generalni direktor i od nedavno vlasnik Niš ekspresa Zoran Jovanović kaže da će od 31. januara 2020. godine cene za radničke karte biti snižene za onoliko za koliko su povećane 1. septembra ove godine.

Naš čin dobre volje je da pokušamo da uredimo i smanjimo cene mesečnih karata. Za đake smo već spustili cene. Od 31. januara biće spuštene i radničke karte - kaže Jovanović.


Sotirovski: Ako treba tražićemo finansijsku pomoć i od ministarstava

dragana sotirovski Sotirovski kaže da će tražiti pomoć i od ministarstava; foto: S. M.Najpre, kako kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, treba da se napravi mreža linija, pa da se za to odredi cena. Ukoliko lokalne samouprave nemaju dovoljno para za subvenciju, dodaje Sotirovski, tražiće se finansijska i logistička pomoć od nadležnih ministarstava.

Prvo da vidimo koliko će to da košta, a ukoliko bilo potrebe, svaka opština će se, uz našu pomoć, obratiti nadležnim ministarstvima, šta valja činiti. Dakle, ako su u pitanju dodatna sredstva, koja bi trebalo ka lokalnim samoupravama da dođu, da tražimo sredstva ili da tražimo pomoć od Ministarstva saobraćaja da vidimo šta oni sugerišu - kaže Sotirovski.

Ona podvlači da je neophodno da se u najkraćem roku iznađe rešenje za ovaj problem, jer "svaki čovek ima pravo na prevoz".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sara Vekic

    14:34 // 5. 6. 2022.

    Najgori moguci prevoznik do sad.
    Uzasno iskustvo.Losa voznja ,debelo kasnjenje.Nekultura zaposlenih prema putnicima ogromna.
    Prljava,razmrdana sedista
    Nikad ali nikad se ne voziti sa ovim prevoznikom.
    UZAS UZASA!!!!

  • Aleksandra

    08:02 // 22. 5. 2022.

    Danas ulazim u autobus i zelim da kupim povratnu kartu i vozac mi kaze da povratnu mogu da kupim jedino na glavnoj stanici.Koji je ovo kriminal .Drze vecinu linija i odredjuju pravila i to je nasa Srbija zao mi je sto sam se ovde rodila.Sramota

  • Neko tamo

    16:32 // 5. 11. 2019.

    Kartice su stvarno preskupe a linije su dosta ukinute vise idemo pesaka nego sto se vozimo moja mesecna kosta 7500 a plata je kod vecine od 25-30 hiljada. Neko ko ima tri deteta da takoreći svoju celu platu a deca autobuse skoro i nemaju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: