Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 10. 7. 2018.

| Ekonomija

Gradnja obilazne pruge oko Niša verovatno počinje 2020. godine

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Pruga stanica Ćele kula
Dva miliona evra odobreno za izradu projekta za građevinsku dozvolu za jednokolosečnu obilaznu prugu oko Niša; Foto: JV/V. Milić

Izvođač koji će biti zadužen za izgradnju dugoočekivane železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da bude izabran do kraja sledeće godine na međunarodnom tenderu. Ovo je najavio član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković, koji je rekao i da je obilaznica deo projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Dimitrovgrad.

Zbog ovoga bi, objašnjava Slavković, posao trebalo da se završava brzo, i sasvim je izvesan, jer je "odmakao daleko".

Trebalo bi da bude taj postupak izbora javnog izvođača, pošto će međunarodni tender da bude, da bude okončan u 2019. i da 2020. godine, ako Bog da, krenemo sa radovima, i obilaznica i rekonstrukcija pruga, to će se verovatno fazno raditi - kazao je Slavković.

Objasnio je i da se eksprorpijacija parcela na kojima će se graditi pruga odvija bez problema, te da bi zemljište trebalo da se prevede iz državnog u privatno za godinu dana.


Realno da pruga bude izmeštena za četiri godine

Do 2022. godine, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude izmeštena pruga koja preseca Niš na dva dela, a prema Slavkovićevim prognozama, ovo bi zaista moglo da se obistini.

Nadam se, pošto je rok za celu rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog projekta ukupno tri godine, ja se nadam da će taj projekat koji je usvojen i ranije u Ministarstvu biti okončan. Ići će i krak i prema Preševu dosta brzo, jer su sredstva obezbeđena. Što se tiče obilaznice može odmah da počne da se radi od Proseka do Panteleja, nemamo tu nikakvih rušenja, čist je teren. To će sve zavisiti od dogovaranja sa Železnicom kao glavnim nosiocem projekta i sa Ministarstvom - dodao je Slavković.


Ministarstvo saobraćaja: Za projekte rekonstrukcije pruge bespovratno pare

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) podržaće sa ukupno 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju obilazne pruge oko Niša i modernizaciju pruge Niš-Preševo-granica sa Makedonijom.

Dva miliona evra odobreno je izradu projekta za građevinsku dozvolu za jednokolosečnu obilaznu prugu oko Niša, kao dela modernizacije pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada, dok je 3,5 miliona evra opredeljeno za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti i studijom procene uticaja na životnu sredinu za modernizaciju pruge na Koridoru 10, deonica Niš-Preševo-granica sa Makedonijom - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao