Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 10. 7. 2018.

| Ekonomija

Gradnja obilazne pruge oko Niša verovatno počinje 2020. godine

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Pruga stanica Ćele kula
Dva miliona evra odobreno za izradu projekta za građevinsku dozvolu za jednokolosečnu obilaznu prugu oko Niša; Foto: JV/V. Milić

Izvođač koji će biti zadužen za izgradnju dugoočekivane železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da bude izabran do kraja sledeće godine na međunarodnom tenderu. Ovo je najavio član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković, koji je rekao i da je obilaznica deo projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Dimitrovgrad.

Zbog ovoga bi, objašnjava Slavković, posao trebalo da se završava brzo, i sasvim je izvesan, jer je "odmakao daleko".

Trebalo bi da bude taj postupak izbora javnog izvođača, pošto će međunarodni tender da bude, da bude okončan u 2019. i da 2020. godine, ako Bog da, krenemo sa radovima, i obilaznica i rekonstrukcija pruga, to će se verovatno fazno raditi - kazao je Slavković.

Objasnio je i da se eksprorpijacija parcela na kojima će se graditi pruga odvija bez problema, te da bi zemljište trebalo da se prevede iz državnog u privatno za godinu dana.


Realno da pruga bude izmeštena za četiri godine

Do 2022. godine, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude izmeštena pruga koja preseca Niš na dva dela, a prema Slavkovićevim prognozama, ovo bi zaista moglo da se obistini.

Nadam se, pošto je rok za celu rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog projekta ukupno tri godine, ja se nadam da će taj projekat koji je usvojen i ranije u Ministarstvu biti okončan. Ići će i krak i prema Preševu dosta brzo, jer su sredstva obezbeđena. Što se tiče obilaznice može odmah da počne da se radi od Proseka do Panteleja, nemamo tu nikakvih rušenja, čist je teren. To će sve zavisiti od dogovaranja sa Železnicom kao glavnim nosiocem projekta i sa Ministarstvom - dodao je Slavković.


Ministarstvo saobraćaja: Za projekte rekonstrukcije pruge bespovratno pare

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) podržaće sa ukupno 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju obilazne pruge oko Niša i modernizaciju pruge Niš-Preševo-granica sa Makedonijom.

Dva miliona evra odobreno je izradu projekta za građevinsku dozvolu za jednokolosečnu obilaznu prugu oko Niša, kao dela modernizacije pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada, dok je 3,5 miliona evra opredeljeno za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti i studijom procene uticaja na životnu sredinu za modernizaciju pruge na Koridoru 10, deonica Niš-Preševo-granica sa Makedonijom - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Prilikom poslednje posete Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markoni

    10:36 // 11. 7. 2018.

    verovatno do 2020. a mozda bude i 2032, a i Smiljko Kostic i Vucic i Zorana Mihajlovic su najavljilali i po njihovim najavama i godinama za zavrsetak - to je vec izmesteno...

  • bidza

    10:30 // 11. 7. 2018.

    U recniku politicara VEROVATNO znaci nikad

  • Nishlija

    09:38 // 11. 7. 2018.

    Da ne treba mozda izbori da budu te godine, posto se uvek izmesta pred izbore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: