Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 29. 5. 2013.

| Ekonomija

“Gradovi plaćaju ceh za penzije”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Igor-Mladenovic.JPG
Igor Mladenović, predsednik Privredno - ekonomskog saveta Grada Niša

Posledice seta novih poreskih zakona osetiće svi građani. Zbog manjih poreskih prihoda, gradski budžet  Niša biće manji do 16 %. To je ceđenje suve drenovine, ali u ovom trenutku jedino rešenje, kaže ekonomista doc.dr Igor Mladenović.

Gradovi će platiti ceh za penzije. Imaćemo penzije, ali će zato gradovi živeti lošije. To je posledica seta novih poreskih zakona koji su, kako kaže doc.dr Igor Mladenović, predsednik Privredno –ekonomskog saveta u Nišu, bili “jedino rešenje koje je moglo da se ponudi.”

- Ja ne znam ko bi mogao bolje rešenje da smisli! Čitava poenta priče je da se privreda dodatno ne opterećuje. Da li je to dobro rešenje? Kada nemate drugo, vi morate da odreagujete! Jer, šta je drugo rešenje? Da nemamo penzije? – kaže Mladenović.

Fiskalni savet Republike Srbije objavio je podatak da će u slučaju primene seta fiskalnih zakona, Niš izgubiti 814 miliona dinara, odnosno gotovo 10 % od realnog svog budžeta. To će osetiti svi građani Niša.

Igor Mladenović predsednik Privredno ekonomskog saveta Igor Mladenović u studiju Južnih vestiU gradu će poreski prihodi biti izuzetno manji, a to je nešto nešto što svakako treba da zabrine aktuelnu gradsku strukturu, kaže Mladenović. Ali i dodadje da alternative nema.

- Živimo u vremenu u kojem je biti na vlasti izuzetno veliki problem, jer rešavate neka goruća pitanja. Možda zvučim tako da branim ponuđena zakonska rešenja, ali njihova svrha jeste da gasite požar! Drugo je pitanje zbog čega je požar!

Kao suštinska pitanja, Mladenović navodi i sledeća:  Zbog čega je napravljen toliki deficit? Zbog čega je neracionalna potrošnja, zbog čega nikad nije došlo do restrukturiranja javnih preduzeća?

- Jeste to suštinski problem koji treba da se rešava! Vi sada ovim pokušavate da cedite suvu drenovinu! – kaže Mladenović.

Šta još donosi set novih poreskih zakona i hoće li on doneti ravnopravnije raspoređivanje poreskog opterećenja između “bogatih” I “siromašnih” regiona i građana Srbije, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Ili porezi, ili inflacija

Krajnji cilj novih poreskih zakona je rešavanje problema budžetskog deficita i visokog javnog duga koji je prešao alarmantnu granicu od 60 % BDP, kaže Mladenović.

- To je jedan način rešavanja problema javnog duga, drugi je inflacija i štampanje para. Pošto dug mora da se plati i da se vrati iz realnih izvora, ono što država treba da čini jeste da pokušava da puni budžet!

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    09:36 // 29. 5. 2013.

    2011-te god. povecan je prihod lokalnim samoupravama za 40% od poreza na zarade!. Sada je smanjen za 2%. Oni i dalje imaju mnogo vece prihode nego pre 2011-te. Ne obmanjujte narod kad se razumete!

  • Borko

    08:44 // 29. 5. 2013.

    Koliko se sećam Slobodan Milošević je otišao sa vlasti još 2000. godine. Srbijom vladju "novi" ljudi koji su nas uveli u demokratiju i prosperitet, pa mi zaista nije jasno ko je kriv za ovu situaciju?

    • pero peric

      18:31 // 29. 5. 2013.

      Milosevic, naravno. Nije im ostavio dobru pocetnu poziciju.

    • Borko

      10:58 // 30. 5. 2013.

      Ko je ugasio SDK i zašto?
      Ko je izvršio lopovsku privatizaciju koja je kao cunami uništila industriju?
      U čije vreme su korupcija i mito dostigli ne viđene razmere (zdravstvo, pravosuđe i prosveta)?Ko?

  • Dragan

    08:42 // 29. 5. 2013.

    Dosada je ceh placala privreda, najvise privatni sektor, a sada je dosao red na sve gradjane. Nazalost opet ceh nece placati partijska birokratija koja je prekomerno zaposljena po javnim preduzecima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: