Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 9. 7. 2015.

| Ekonomija

Gradska vlast Niša uporno krije budžet

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Žmurke sa građanima; Gradska kuća u Nišu; foto: Vanja Keser

Ni posle bezbroj obećanja da će na sajtu Grada Niša biti objavljen aktuelni budžet, građani i dalje ne znaju po kom dokumentu gradonačelnik i njegovi saradnici troše njihov novac.

Pod pritiskom javnosti tek pre 2 nedelje je na gradski sajt postavljen stari budžet, iz decembra, koji je u međuvremenu 2 puta menjan - rebalansima februara i maja.

Jelena Veljković BIRN Javnost u radu je najbolji lek protiv korupcije; Jelena Veljković; Foto: MC.rsTo znači, da konačna verzija, po kojoj gradonačelnik raspolaže novcem poreskih obveznika, još nije javno dostupna.

Ovakva praksa gde se najvažniji gradski dokumenti skrivaju od građana, po mišljenju Jelene Veljković, novinarke BIRN-a i portala Javno.rs, je korak unazad u svakom smislu.

Način raspolaganja organa vlasti novcem građana, direktno utiče na njihov život, a prikrivanje podataka o tome, može imati nesagledive posledice - kaže Veljkovićeva.

Ona naglašava da je javnost u radu "najbolji lek za korupciju".

Novinari Južnih vesti su samo u poslednjih mesec dana 3 puta pitali gradske funkcionere zbog čega na sajtu Grada nema važećeg budžeta. Odgovor je uvek bio - greškom.


Budžet i skrivanje - po datumima

17. decembra 2014 - Usvojen budžet Grada za 2015. godinu

9. februara 2015 - Usvojen 1. rebalans

14. maja 2015 - Usvojen 2. rebalans

6. jun 2015 - Južne vesti ukazale na to da na sajtu Grada nema aktuelnog budžeta, kao i da su obrisani podaci o budžetima iz prethodnih godina, koji su ranije već bili na sajtu. Iz kabineta gradonačelnika je tada novinarima rečeno da će proveriti o čemu se radi, ali da je najverovatnije u pitanju greška.

Zoran Perišić SNS Niš gradonačelnik Već mesecima kriju budžet; Zoran Perišić, gradonačelnik; Foto: Infobiro9. jun 2015 - Nekoliko dana kasnije je i zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković rekao da je propust napravljen prilikom redizajniranja sajta krajem prošle godine i obećao da će budžet biti objavljen "do kraja nedelje".

23. jun 2015 - Gradonačelnik Zoran Perišić je odbacio mogućnost da gradske vlasti kriju budžet, ponavljajući da budžet samo greškom nije objavljen. Ipak, Perišić smatra da su građani informisani o trošenju novca, jer je sednica Skupštine Grada na kojoj su usvajani budžet i njegove naknadne izmene bila uživo prenošena preko televizije, odnosno, kako je rekao "pred očima čitave javnosti".


Šta je budžet?

Budžet je dokument koji sadrži spisak planiranih prihoda i rashoda Grada za jednu godinu.

Plan prihoda govori koliko novca i iz kojih izvora gradska vlast planira da ga prikupi, dok rashodi pokazuju na šta nameravaju da potroši prikupljeni novac.

Po budžetu se planiraju i sprovode i javne nabavke, pa čak i one najmanje.

Trošenje novca mimo planiranog načina predstavlja krivično delo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Laza Paču

    14:31 // 9. 7. 2015.

    Trenutno je kod nas u Gradu Državna Revizorska Institucija koja kontroliše budžet za 2014. Verujte da su revizori zgranuti nivoom nekompetntnosti od strane onih koji upravljaju našim parama. Kako i ne bi, kada su sve koji su znali posao uklonili a na njihova mesta postavili botove i zaslužne lepioce plakata. No, kako su radili tako će im i biti.
    NapreDNO!

  • NN-1

    13:01 // 9. 7. 2015.

    Ovi stvarno "kupuju" vreme ... zaboravili su da Krivični zakon može i retrogradno da se primeni , kada sjašu !

  • krojf

    12:28 // 9. 7. 2015.

    PB,zašto želiš da pratiš budzet grada,niko tu ne želi da rizikuje- zaśto ne pratiš malo sport pa da vidiš ko sve i koliko uplaćuje odbojkašima,košarkašima i Radnićkom-kasće ti se samo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: