Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 7. 1. 2023.

| Ekonomija

Gradska vlast najavljuje izgradnju austrijske i kineske firme u Nišu, a "Šinju" i dalje "na probi"

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Šinju
Ni jedna nova fabrika zvanično nije počela sa radom, ali najavljene nove; foto: JV

Novim investitorima gradska vlast se često hvali, ali prošle godine nijedna nova fabrika u Nišu nije otvorena. Fabrika Šinju koja je još 2021. trebalo da počne sa radom nije zvanično otvorena, još traje probna proizvodnja i u njoj radi svega 150 radnika, iako je najavljeno da će ih biti 1.000. Ipak, većnik Nenad Stanković najavljuje nove investicije - da je izvesna izgradnja austrijske kompanije Palfinger, kao i da je u toku izgradnja kineske firme Jusei mašineri, koja je dobavljač za Šinju.

Da će kineska kompanija Šinju (Xingyu Automotive Lighting Systems) biti otvorena aprila 2021. godine, više puta je najavila gradska vlast. Fabrika led rasvete za automobilsku industriju u Nišu bi trebalo da posluje u okviru Slobodne zone Vranje, što znači i specijalne olakšice.

Ipak, umesto zvaničnog otvaranja i zapošljavanja 1.000 ljudi, koliko je najavljeno samo u prvoj fazi, dobili su i pomoć države. Probna proizvodnja od tada traje, a i gradski većnik Nenad Stanković potvrđuje da još nisu zvanično počeli sa radom.

Probna proizvodnja u fabrici je počela, jedan pogon je napunjen, trenutno radi oko 150 radnika... Svakako moraju da poštuju obaveze u rokovima koje su preuzeli prema Republici, ali u skladu sa dinamikom koju sami kreiraju. Već su započeti koraci na realizaciji i druge faze - kratko je odgovorio Stanković.

Ipak, koji su to rokovi ne precizira, a poslednja zvanična najava bila je da će početkom 2022. godine početi da rade "punom parom", što se još nije desilo.

Dok građani čekaju nova radna mesta u ovoj fabrici, gradska vlast najavljuje nove investicije i "veoma izvesne" investitore, a u njima i nova zapošljavanja.

Stanković kaže da je za 2023. godinu planirano i "veoma izvesno" - izgradnja austrijske fabrike Palfinger, ali nije precizirao da li je upravo to tajanstveni, ali "poznati evropski investitor", kojeg je gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila prošle godine pred izbore.

To je još jedna austrijska kompanija koja je nakon pregovora sa Vladom RS, Razvojnom agencijom Srbije i Gradom Nišom pribavila u svojinu republičko zemljište površine oko 7ha koje se nalazi u neposredoj blizini fabrike Zumtobel. Kompanija želi da izgradi fabriku za proizvodnju mašinskih delova i uposli 375 radnika. Vrednost investicije je 35 milona evra. U četvrtom kvartalu 2022. godine potpisan je ugovor sa Vladom RS i Razvojnom agencijom Srbije u vezi dodele subvenicija državne pomoći, a nakon toga početak realizacije investicije u našem gradu. Projekat kompanije Palfinger je Zaključkom Vlade RS proglašen projektom od značaja za Republiku Srbiju - navodi Stanković.

Osim ove austrijske kompanije, Stanković kaže da je u toku izgradnja fabrike Jusei mašineri (Yusei Machinery), takođe kineske kompanije, koja je dobavljač komponenti za pomenuti Šinju. Takođe nije jasno da li je upravo to "tajni kineski investitor", koga je opet u predizbornoj kampanji najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Ukupna vrednost investicije je 20 miliona evra. Pripremne radnje za početak realizacije greenfield investicije, koja podrazumeva izgradnju prve faze, proizvodnog objekta površine 15 000m² u neposrednom okruženju kompanije Xingyu su završene i investitor je krajem juna 2022. godine otpočeo izgradnju objekta. Na objektu se odvijaju trenutno unutrašnji završni radovi. Druga faza projekta je izgradnja proizvodnog objekta od 10 000m². Planirani broj radnika je 150 u prvoj fazi i 150 radnika u drugoj fazi - pojasnio je Stanković.

Podsetimo, da u Nišu fabriku Šinju otvaraju Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a osim pomoći države i olakšica koje su dobili - menjani su i planovi regualcije na ovom potezu, pa je tako premešten i put koji je tu prolazio decenijama i spajao Ulicu Dimitrija Tucovića i naselje Rasadnik.

Evropski investitor koga je Vučić molio da otvori fabriku u Nišu je i nemački Kontinental, ali njega sada nema u najavama gradske vlasti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Molba politikantima

    07:26 // 9. 1. 2023.

    Molim politiKANTE kasabe Niš da svoju decu zaposle u ovim fabrikama. Neka oslobode državno jasle za našu decu. napreDNO

    • Auttreikter

      19:27 // 5. 12. 2023.

      ...i, time daju primer da su na putu voljenog predsednika ! Da mu se jos vise uvuku, dodvore, mozda ih pogleda !

  • Gaga

    14:05 // 8. 1. 2023.

    20 mil€...koliko je to otkupljenih(napustenih) vocnjakai vinograda i novih zasada u Malc.-Matejev.i Sicev.-Jelas.vinog.?Da vinarija"Status"ne staje!?!

  • Gaga

    13:56 // 8. 1. 2023.

    Najveci deo radnika je sa sela;oni napustaji polj.imanja,rasprodaju stoku,njive,vocnjaci i vinogradi u parlogu,a skupoca sve veca...mislite o tome!

    • Var tehnolog

      19:25 // 5. 12. 2023.

      Ne vodim da si ti mislio a druge teras !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: