Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 14. 12. 2017.

| Ekonomija

Gradska vlast razmatra gašenje “Gorice”

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Radnici "Gorice" na groblju
"Gorici" ostao sektor Groblja i 129 radnika, ali je i dalje u krizi; Foto: Saša Đorđević

Javno komunalno preduzeće Gorica koje se poslednje dve godine bavi samo pogrebnim uslugama u Nišu, a već duže vreme grca u finansijskim problemima, moglo bi da bude ugašeno. Posao koji obavlja bi, kako je najavio većnik Igor Vojinović, najverovatnije bio vraćen u nadležnost Mediane.

Ovo je, objašnjava Vojinović, jedna od mogućih sudbina Gorice, čiji su radnici i dan danas u štrajku. Kako bi rešili status ovog niškog preduzeća, Gradsko veće formiralo je Radnu grupu koja će odlučiti o njegovoj budućnosti.

U 13-članoj grupi su, kako je kazao većnik, dvoje iz Gradskog veća, službenici iz Gradske uprave, gradski pravobranilac, sekretari gradskih Sekretarijata za finansije, Sekretarijata za komunalne delatnosti, kao i predstavnici JKP Gorica i Mediana.

Grupa će se baviti rešavanjem budućeg statusa JKP Gorica - a to je da li će da ostane u ovoj formi ili će da bude pripojena Mediani...Ili kakvo god rešenje bilo sve to iziskuje neki proces i neke mere i postupak da se dođe do željenog cilja - rekao je Vojinović.

Radna grupa, dodaje, počinje svoj posao već sledeće nedelje, a za nekoliko meseci bi to što odluče moglo da zadesi Goricu.

Ja očekujem otprilike do kraja januara da imamo predlog rešenja, a ceo postupak, odnosno dovođenje na to rešenje će trajati još nekoliko meseci nakon toga - dodao je Vojinović.

Podsetimo, deo radnika Gorice svakodnevno štrajkuje na Novom groblju po sat vremena tražeći da im se redovno isplaćuju plate, da se preispita rad rukovodstva koje je, kako ističu, činilo mnogo toga što nije u skladu sa zakonom. Sudeći po tome da su poslednjih nekoliko godina milioni iz gradske kase, ali i iz drugih javnih preduzeća upumpani u Goricu, a da ona i dalje nije finansijski stabilna, problemi ovog preduzeća, za koje se u javnosti spekuliše da je i nastalo zbog udomljavanja partijskih kadrova, očigledno su nerešivi.

Pojedini zaposleni su ukazivali čak i na kriminal, a izveštaj Radne grupe koja je formirana početkom godine da ispita ove tvrdnje, budžetska inspekcija je prosledila policiji.

Izveštaj te Radne grupe je 13. septembra Budžetska inspekcija prosledila policiji i u ovom trenutku nemamo šta da pričamo ni kao Gradsko veće, ni kao sindkati jer to je u nadležnosti organa koji se bave kriminalom. Šta oni budu rekli, to će biti. Ono što je Grad moga da uradi, uradio je - dodaje Vojinović.

Inače, Gorica je formirana 2009. godine, tako što je preuzela deo poslova Mediane.

Međutim, ovo preduzeće je već godinama u finansijskim problemima, a 2015. su joj ostale u nadležnosti samo pogrebne usluge, dok su zelenilo i signalizaciju preuzeli Mediana i Parking servis.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    21:29 // 14. 12. 2017.

    Zasto je onda pre par godina razdvojeno i napravljeno novo preduzece . Kada je sve bilo u sklopu Mediane . I zelenilo , signalizacija, groblje ... komplet. Sad vracaj na staro. sramota vise sta se desava u ovom gradu..........

    • DURLAN

      09:04 // 15. 12. 2017.

      Bulatovicu imas podrsku gradjana i Beograda. Zbog cega nesmenis nesposobne i sumnjive direktore.

  • nislija

    20:37 // 14. 12. 2017.

    Pripajanje je dobra ideja samo ako cce se povuci ono sto valja iz preduzica, mediana ima dovoljno direktora i cega god, samo su radnici potrebni i to moze da funkcionise.

  • Где су живе паре, партијски стручњаци???

    20:16 // 14. 12. 2017.

    Нека новинари истраже ко је предлагао, а ко постављао директоре Горице и нека наведе њихова имена, струку и из које су странке били?Ради комуналне и економске историје Ниша је битно!Ако, то икога занима, или сви желе да своје незнање, нестручност и махинације што пре забораве укључујући и држвне органе.Не схватам.Град откупи пољопривредно земљиште за гробље,Горица наплаћује све у кешу,пара нема?!

    • BULEVARAC

      09:01 // 15. 12. 2017.

      Apsolutno se slazem sa tobom. Kad je cela odgovornost na gradskoj vlasti zbog cega onda Bulatovic ne postavlja ljude u koje ima poverenje . A ne da prepusta SPS da postavljaju bagabonde, ljude sumnjivih osobina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: