Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 19. 5. 2022.

| Ekonomija

Gradski i prigradski prevoz za 20% poskupljuje i u Pirotu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bus
Nove cene za gradski i prigradski prevoz; foto: Lj. F.

Cena pojedinačnih karata u gradskom i prigradskom prevozu u Pirotu poskupeće za 20%, dok se cena mesečnih karata neće menjati, odluka je Gradskog veća. Uz to se Grad obavezao da prevoznicima poveća subvencije za 7 miliona dinara, a sve kao posledica povećanja cena goriva i drugih poskupljenja.

Posle Niša, prevoz poskupljuje i u Pirotu. Pojedinačna karta u gradskom prevozu, koji ima 6 linija, sa 60 dinara ide na 72 dinara, a cena će za 20% porasti i u prigradskom prevozu, u kome ima 13 linija.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je sa partnerima sa kojima se obavlja javni prevoz u Pirotu održano više sastanaka, a da je zahtev prevoznika bio da se cene povećaju.

Došlo je do situacije da oni kažu da sa ovim cenama ne mogu da obavljaju prevoz. Mi smo svesni toga, morali smo da idemo sa povećanjem subvencija i blagim povećanjem cena karata sa 60 na 72 dinara. Mislim da je to nisko da se mogli ići i više. Mislim da je u ovom trenutku ovo najmanje moguća korekcija cena - rekao je Vasić.

Kaže da su veće cena karata izbegnute time da je povećan iznos za subvencije, a koji je do sada bio najmanje 35,2 miliona dinara godišnje.

Analizirali smo da, ako povećamo mesečne karte, a to su karte za đake, nastavno osoblje, za gradske institucije, onda bismo imali veće davanje iz budžeta, a mnogi ne koriste prevoz, iako imaju pravo na prevoz prema svojim ugovorima, pa sav taj novac ne bi stigao kod prevoznika. Dakle, bilo je najefikasnije povećati subvenciju i pojedinačne karte. Izašli smo prevoznicima u susret, jer je u jednom trenutku, zaista, pretila opasnost da ostanemo bez prevoznika, a onda bi tek bili u problemu - izjavio je Vasić.

Podsetimo, od 1. aprila prošle godine, ugovorom u javno-privatnom partnerstvu, javni gradski i prigradski prevoz u Pirotu obavlja konzorcijum preduzeća Auto Kodeks iz Beograda i Maxa Tours iz Pirota, a tim ugovorom predviđeno je i da je povećanje cena moguće u slučaju poskupljenja goriva ili drugih poskupljenja, za šta je potrebna saglasnost Veća.

Oni će prevoz u Pirotu obavljati do 2029. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    19:59 // 19. 5. 2022.

    Možemo da im bojkotujemo javni prevoz. Za mesec dana bojkota spustiće cene karata za 50%, plus će da nam daju mesec gratis, i još će da kažu pogrešili smo, nećemo nikada više...

  • zika iz aleksandrovac

    18:55 // 19. 5. 2022.

    Zato se Gladan vozi u Lexus(luksuzna Toyota) od 56 000 evradi.
    Za nasu decu.

  • Aljek

    18:12 // 19. 5. 2022.

    Ala im je jeftino, ovde odavno preko 100din.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: