Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 11. 12. 2020.

| Ekonomija

Gradsko veće usvojilo budžet Niša za 2021. bez javne rasprave i bez gradonačelnice

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
vece
Usvojen budžet "na neviđeno" za građane; foto: A. S.

Jedan od najvažnijih dokumenata jednog Grada - budžet za narednu godinu, usvojen je na sednici Gradskog veća Niša, a da pre toga, kako Zakon o budžetskom sistemu i Statut Grada nalažu, građani sa time nisu bili upoznati, niti je održana javna rasprava. Na sednici Veća nije bilo ni gradonačelnice, ali je odlučeno da projektovani budžet za 2021. godinu bude veći nego aktuelni iz 2020.

U poslednjih deset godina nijedna vladajuća garnitura u Nišu se nije istakla transparentnošću u pripemi i planiranju budžeta. Taman kada se mislilo da će to da se promeni, jer je Veće prošle godine čak donelo zaključak i plan o sprovođenju javne rasprave o budžetu, aktuelna garnitura na vlasti je sve vratila nekoliko koraka u nazad.

Bez ikakve najave i obaveštenja, kao ni javnog konsultovanja građana, udruženja i stručne javnosti, Gradsko veće je danas usvojilo budžet za 2021. godinu.

Gradsko veće je utvrdilo predlog odluke o budžetu za 2021. godinu. Istakla bih da je ovim predlogom obim budžeta povećan za 5,34% u odnosu na obim budžeta za 2020. godinu i sada iznosi 11.726.000.000 dinara - rekla je Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije.

Rasprave, kako kaže, nije bilo jer je epidemiološka situacija bila nepovoljna.

Mi smo tokom cele godine bili otvoreni za saradnju sa građanima preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja je takođe primala mejlove sa predlozima za 2021. i samim tim je promenjen način javne rasprave bez direktnog kontakta u sali zbog bezbednosti, nego su tokom godine održavani prijemi građana i osluškivale su se njihove potrebe - kaže Spasovićeva.

Međutim, u sličnoj situaciji su bile i niške opštine, ali su one, sve do jedne, pokazale Gradu kako se poštuju propisi, zakon, ali i građani. Prvo su sve opštine na vreme, još u oktobru i novembru, na svojim sajtovima objavile predlog budžeta, a pored njega i građanski vodič kroz budžet - dokument koji objašnjava specifičnosti budžeta i poziva građane da učestvuju. budzet Deo građanskog vodča kroz budžet Opštine Crveni Krst

Onda su propisali rok i dali kontakt telefone i mejl adrese na koje mogu građani da se jave i daju svoje predloge. U Opštini Medijana je, pored mejla, bila organizovana i javna rasprava u sali, ali kako kažu, zbog epidemiološke situacije odziv je bio slab.

Ništa od toga nije urađeno u pripremi budžeta Niša za 2021. pa je tako javnosti danas prezentovan dopotpuno nepoznat i netransparentan dokument kojim se odlučuje kako će lokalna vlast trošiti novac građana u narednoj godini.

Spasovićeva kaže da su građani tokom godine tražili da se reše vodovodna i kanalizaciona mreža i da je to sagledano budžetom. Među kapitalnim projektima je i novi akva-park.

Najviše pitanja je bilo za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i to je ušlo u budžet u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara. Kod Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj dodati su svi projekti koji su prebačeni iz 2020. godine, a u Kancelariji su i projekti akva-park, 316 miliona za infrastrukturu za stanove snaga bezbednosti - rekla je Spasićeva.

Budžet će, kako zakon nalaže, vrlo brzo da se nađe pred odbornicima niške Skupštine, a tada će se znati da li će iza njega stati i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja danas nije bila na sednici Veća.

Pored budžeta usvojena je i odluka o reorganizaciji Gradske uprave, a gradonačelnica je sve to propustila, kako su rekli - iz opravdanih razloga.


Budžet se loše punio u 2020. godini, a za 2021. planirani još veći prihodi

Iako svake godine odstupanja od planiranih i relizovanih prihoda budu u rasponu od 20% do 35%, ni ove godine se nije odustalo od velikih planova.

Tako su planirani prihodi u 2021. godini skoro 11,6 milijardi dinara.

Mi očekujemo da će 2021. godina zaista biti bolja i da će biti i bolja naplata prihoda u odnosu na 2021. godinu. Nije samo problem u gradu Nišu, već i u svim drugim lokalnim samoupravama i šire. Mi očekujemo i prihode iz republike koja će za određene projekte… i već učestvujemo određenim projektima. Ovo su planske veličine i videćemo da li će se budžet zaista puniti ovom dinamikom - rekla je Spasovićeva.

Njeno izlaganje je dopunio resorni većnik zadužen za finansije Predrag Stojanović.

Jedan od osnovnih razloga zašto smo malo uvećali prihode je i otvaranje fabrike Šinju iduće godine. Tu je taj porez na zarade koji je naš prihod - rekao je većnik.

Do isteka budžeta za 2020. ostalo je još nekoliko dana, a na njega je dosta uticala pandemija. Punjenje je bilo loše, kako kaže Spasojevićeva, posebno u pretposlednjem kvartalu.

U poslednjem kvartalu je dobro, u prethodnom je zaista bilo teško i manji je bio priliv u budžetu Grada Niša i očekujemo da do kraja godine bude nekih prilibžmo 9 milijardi dinara u budžetu. To je maksimum. Trudićemo se da sledeće godine povećamo izvorne prihode - rekla je Spasovićeva.

Na tome se već delimično i radi, pošto je poništena odluka o nenaplaćivanju zakupa gradskih lokala u tromesečnom periodu izolacije, a počela je naplata Parking servisa na nekoliko javnih parkinga koji su donedavno bili besplatni. Objedinjena naplata je uvela u sistem i domaćinstva koja su vodu plaćala direktno Naissus-u, pa se tako stvorila mogućnost da se uplatom dobiti ovih javnih preduzeća u budžet i gradska kasa bolje puni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ахм

    14:51 // 12. 12. 2020.

    Шта,и ове године ваљате причу о аква парку?

  • Tuga juga

    13:35 // 12. 12. 2020.

    Budzet Nisa 11 milijardi,budzet Novi Sad 28.7 milijardi.To je cinjenica ,pa ti vidi gde smo i dokle cemo stici.

    • B. Stojanović

      23:10 // 12. 12. 2020.

      Novi Sad nema Opštine, koje ga razjedaju ekonomski i politički.

  • miki iljadarka

    10:39 // 12. 12. 2020.

    6 Oktobar

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: