Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 21. 11. 2022.

| Ekonomija

Grejanja u oktobru skoro da nije bilo, ali su samo u Nišu drastično manji računi

Autor:J. Stojanović, M. Mitić, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
grejanje
Neki će morati da plate i hladne radijatore; foto: JV

Samo će Nišlije koji se greju preko Toplane račun za oktobar, kada grejanja praktično nije ni bilo, platiti manje i to drastično. I Leskovčani su dobili popust za grejanje, jer ga nisu imali skoro celog meseca, ali svega 5 % zbog poskupljenja koja su stupila na snagu. U Vranju i Pirotu nema smanjenja cena na računima toplana, iako su se građani nekim danima smrzavali.

Grejna sezona ove godine je odložena, glavni razlog je ušteda, ali neki građani na jugu neće uštedeti ništa - platiće pun račun za grejanje, iako im je u stanovima bilo hladno.

Od svih gradova na jugu u kojima građani imaju mogućnost grejanja preko Toplane - samo su u Nišu oktobarski računi drastično manji. Direktor Gradske toplane Predrag Milačić kaže da je varijabilni deo korisnicima obračunat onoliko koliko im je bilo toplo u stanovima.

Računi za grejanje za oktobar su dobrom delu korisnika već podeljeni. Podrazumeva se da je visina računa za varijabilni deo u skladu sa svega 6 dana jutarnjeg grejanja koje smo u oktobru imali. Prosečan iznos za varijabilni deo za stan od 50 kvadrata je 552 dinara (sa PDV-om), dok je recimo prošle godine to bilo 3.545 din, iako je sama cena varijabilnog dela bila niža - pojašnjava.

Da bi objasnio koliko je to manje - Milačić je poslao i svoje račune, jer je i sam korisnik usluga preduzeća u kome je direktor.

Moj stan od 68,71 kvadrat grejne površine ima varijabilni deo prošle godine 4.157 din, a ove svega 689 din - dodaje.

Nišlije jesu bile zbunjene iznosom koji su videli na oktobarskom računu, a i Milačić to potvrđuje i kaže da je bilo onih koji su odlazili do Objedinjene naplate da pitaju da li je sve u redu.

Prokomentarisao je i nedavnu inicijativu odbornika Miodraga Stankovića, koji je tražio da građani plate grejanje za oktobar u iznosu koji dobijaju tokom leta.

Ispada da je cenjeni odbornik predlagao da uvećamo račune za oktobar, jer su oni svakako manji od računa u letnjim mesecima, kada se plaćaju akontacije za novembar i decembar. Ova situacija sa računima je tipičan primer prednosti naplate po potrošnji i dokaz da smo u Nišu 2013. godine postupili ispravno kad smo je uveli - ističe.


U Leskovcu daju popust, ali zbog poskupljenja je on minimalan

Svega 5 % manje platiće račun za grejanje Leskovčani, iako iz Toplane kažu da jesu dobili popust, jer se nije grejalo.

Računi za oktobar su umanjeni za 54,84 %, pošto se nije grejalo, na računu piše zbog čega je takva odluka doneta, tako da su građani upoznati o čemu se radi - navode iz Toplane.

U isto vreme kada su dobili popust za oktobarski račun - grejanje u Leskovcu je poskupelo za 45 %, pa to znači da će u odnosu na prošlu zimsku sezonu samo 5 % manji iznos morati da plate, iako je bilo dana kada su se smrzavali.


U Vranju i Pirotu plaćaju pun iznos

Piroćanci su već dobili račune, neki i veće nego ranije.

Prethodni račun je bio oko 4.600 din. Sada je stigao 5.200 din. Mi smo specifični jer plaćamo po kvadraturi stanova, jer nisu zbog tehničkih nemogućnosti mogli da postave podstanicu koja meri potrošnju - kažu građani.

Da moraju da plate pun iznos, iako grejanje nisu imali svakog dana u oktobru, potvrđuje i direktor Gradske toplane u Pirotu Bratislav Ćirić. Kaže da račune nisu mogli da smanje, jer poštuju skupštinske odluke.

Što se tiče cena, prvo mi smo u oktobru grejali, kad god je bilo zbog temperatura, ne mogu da vam kažem tačno koliko grejnih dana, ali nekoliko, kada je bila niža temperatura i nama je preko 95 % na tarifi, tako da ne umanjujemo račune za grejanje. Videćemo, kad god imamo neku grešku ili nešto mi račune umanjujemo na kraju sezone, ali za sada nema indicija da ćemo umanjiti, računi za oktobar su već otišli u punom iznosu - kaže Ćirić.

Tvrdi da grejna sezona u Pirotu i nije odložena, već da su u skladu sa spoljnim temperaturama bili i topli ili hladni stanovi. Ipak, ako neka nova odluka Skupštine bude doneta, poštovaće je, jer kaže da "nikad nije kasno", te da račune mogu da umanje i na kraju grejne sezone, ali da za to generalno nema osnova.

Nije to bilo celog meseca, ali nama Odluka o uslovima i načinu snabdevanja, koja definiše naš rad, koja je usvojena od strane Skupštine grada, definisano je na kojim temperaturama grejemo. To što grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra ne znači da moramo da grejemo i na 30 stepeni. U Odluci stoji i da možemo da prekinemo grejanje u toku dana kada su visoke temperature i da ne grejemo - dodaje.

Slična je situacija i u Vranju, a direktor "Novog doma" Goran Petrović kaže da je tek jedna reklamacija na račun stigla i da oni koji se greju preko Toplane takođe plaćaju pun iznos.

Mi imamo takvu skupštinsku odluku da ako dnevne temperature budu iznad 12 stepeni da nemamo obavezu da uključimo grejanje. Sigurno nećemo umanjivati račune. Cene su povećane jula za građanstvo 10%, a institucije 30%, od tada se nije menjalo i nečemo menjati - pojašnjava Petrović.

Podsetimo, grejna sezona ove godine nije počela 15. oktobra ni na jugu, zvanično zbog uštede i visokih dnevnih temperatura napolju, ali su se građani često žalili da im je u stanovima hladno, posebno tokom jutra i večeri. U svim gradovima na jugu je grejanje poskupelo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Istina

    20:42 // 21. 11. 2022.

    Super 600 dinara za tople probe, a šta je sa korekcijom fiksnog dela za avgust i septembar???? Još 600 dinara za maglu koju smo već platili. Kako to niko ne vidi na računima i šta to dodatno plaćamo što smo već platili u sred leta i unapred???

  • Toliko

    20:40 // 21. 11. 2022.

    Nama su letos promenili strujomere i iako sam godinama placao priblizno isti racun u ovom periodu,sada mi je stiglo vise nego duplo vise,iako je oktobar bio super,da nijednom nismo ni lozili.

  • pingvin

    19:25 // 21. 11. 2022.

    Grejanje u Leskovcu u Naselje Dubočica se plaća u 12 jednakim mesecnim ratama tako da Oktobarski račun treba da bude 0,00 pošto nismo imali grejanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: