Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 26. 2. 2013.

| Ekonomija

Grejanje poskupljuje, ali u manjem procentu?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
490x370-toplana.jpg
Arhivska fotografija

Iako je niška Toplana tražila uvećanje cene grejanja za više od 25 odsto, gradski tim za poskupljenja odlučio da taj procenat umanji.

Komisija koju je formirao gradonačelnik Niša, takozvani tim za poskupljenja, završio je svoju analizu u Gradskoj toplani.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će cena grejanja biti uvećana, ali ne u skladu sa ranijim zahtevom rukovodstva Toplane.

-  Moguće je da poskupljenje bude manje za 4 odsto od najavljenih 26,2. Sa tim predviđenim povećanjem, cena grejanja bi iznosila oko 84,5 dinara po metru kvadratnom - rekao je Perišić.

On pojasnio da cena grejanja nije menjana više od 15 meseci što, kako kaže, Toplanu dovodi u situaciju da svakoga dana uvećava svoj dug prema Jugorosgasu.

Ako ta dugovanja, objašnjava dalje Perišić, ne plate korisnici daljinskog grejanja, platiće Grad. U tom slučaju, kaže gradonačelnik, troškove Toplane plaćaće i oni koji koriste njene usluge, ali i oni koji se greju o sopstvenom trošku.

- Smatram da bi bilo nekorektno da od ljudi koji se greju na ugalj, drva ili na struju...da se svi solidarišemo u ravnilovci. Mislim da takav način rešavanja problema nije dobar i da Javno komunalno preduzeće mora da dobije ekonomsku osnovu za svoj rad - zaključio je Perišić.

Sa cenom od 84,5 dinara po metru kvadratnom, kako kaže gradonačelnik, Niš bi bio na 51. mestu po ceni koštanja daljinskog grejanja u Srbiji.


Tim analizira zahteve i drugih preduzeća

Pored Toplane, poskupljenje su tražila i druga javna preduzeća. Prvi čovek Niša kaže da su njihovi zahtevi u mnogo manjem procentu nego što je to bio slučaj sa cenom grejanja.

- JKP “Medijana” je tražila poskupljenje svojih usluga od svega 3 odsto. Cena za “Naisus” se još uvek analizira, jer je dat jedan linerani procenat uvećanja za sve usluge od 20,49 odsto. Sve je to još uvek u fazi obrade formirane komisije - kaže Perišić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bratanac

    11:42 // 1. 3. 2013.

    Poznate su mi te studije o izvodljivosti koje je naručio još ministar Naumov 2006.god. ali je sve bilo bazirano na tome da Južni tok uđe u Srbiju kod Dimitrovgrada, sa čvorištem kod Niša. Obzirom da je Južni tok otišao drugom trasom, gasna elektrana i postizanje niže cene gasa je sada nerealno. Naravno da nisam protiv izgradnje gasne elektrane, ako bi se postigli uslovi koji su važili u vreme kada je studija rađena, ali još jednom ti kažem da je po informacijama koje imam to sada postalo SF...O krivcima za situaciju sa Južnim tokom ne bih ovde, ali mislim da smo mogli u toj podeli karata mnogo bolje da prođemo da nije bilo politikantske prostitucije.

    • Branko

      18:04 // 1. 3. 2013.

      "...ali je sve bilo bazirano na tome da Južni tok uđe u Srbiju kod Dimitrovgrada, sa čvorištem kod Niša"
      Fizibiliti studija je završena i predata Ministarstvu 7. februara 2011. godine, a tada se već uveliko znalo da gasovod "Južni tok" ulazi kod Zaječara, tako da ne stoji da je sve bilo bazirano na tome da gasovod ulazi kod Dimitrovgrada. A da ste bar prelistali Studiju koja se nalazi u Gradskoj toplani, videli bi ste da se čak i ne pominje "Južni tok" a kamo li da izgradnja Gasne elektrane u Nišu zavisi od toga gde ulazi gasovod. Pritisak se spušta kod paraćina a u ostalom to je briga investitora (Rusa na primer) a ne nas Nišlija. Problem je u tome što se bojkotuje ideja o izgradnji gasne elektrane u Nišu "da Niš ne bi zavisio od ruskog gasa" što Vojvodini uopšte ne smeta kao ni Nemcima, nego su čak šta više veoma zainteresovani da što više gasa iz "Južnog toka" ostane u Vojvodini. Ovo su već geostrateška pitanja i udovoljavanje nekim stranim interesima u budućih 50 godina.

    • Branko

      21:52 // 1. 3. 2013.

      "...ali je sve bilo bazirano na tome da Južni tok uđe u Srbiju kod Dimitrovgrada, sa čvorištem kod Niša..."
      Fizibiliti studija za Gasnu elektranu u Nišu je sa datumom 7. februar 2011. god., kada se već uveliko znalo da gasovod "Južni tok" ulazi kod Zaječara a ne kod Dimitrovgrada, tako da ova, gore izneta tvrdnja nije tačna. U ovoj Studiji se nigde ne pominje uslov da gasovod mora da uđe kod Dimitrovgrada.Pozdrav!

  • nebojsa jankovic

    11:19 // 1. 3. 2013.

    To vam je tako kad doktori umesto da lece ljude(zasta su se skolovali),vode nam gradove i opstine a i javna preduzeca umesto ekonomista i pravnika.

  • Branko

    14:50 // 28. 2. 2013.

    Niš može dobiti jeftinije i pouzdanije grejanje kada se u Nišu izgradi Gasna elektrana CHP sistema (450MW električno i 150MW toplotno) koja će biti priključena na "Južni tok". Elektrana će raditi sa daleko jeftinijim gasom nego li što je sada slučaj (Gasna elektrana će biti povlašćeni kupac zbog kontinuiteta i količine potrošnje prirodnog zemnog gasa, 78.500 m3/h). Pored ove činjenice treba reći da je kod gasne elektrane sa kogenerativnim procesom, toplota "nuz proizvod" uz proizvodnju električne energije. Gasna elektrana će u svom procesu rada koristiti tehničku vodu iz Nišave a ne vodu za piće.

    • Bratanac

      20:07 // 28. 2. 2013.

      Od tog projekta nema ništa, jer Južni tok ne prolazi kroz Niš, a čvorište za Makedoniju i Grčku je u Bugarskoj. Niš ostaje na postojećem gasovodu, kao slepo crevo od Pojata i teško da će postići nižu cenu od 0,50$ po m3 gasa + transport. To što si pročitao o gasnoj elektrani u selu Prosek je pluskvamperfekat. Jedina realna priča o jeftinom grejanju u Nišu pala je u vodu posle gašenja Aleksinačkog rudnika, jer je propao projekat mini termoelektrane, koja bi nus vodom zagrevala Niš...

    • Branko

      23:22 // 28. 2. 2013.

      Bratanac, jasno mi je da su ovi sa severa protiv Gasne elektrane u Nišu ali to da je protiv ove gasne elektrane i čovek iz Niša koji se bavi energetikom, e to mi zaista nije jasno. Gasne elektrane su predviđene za izgradnju preko Save 1.470MW i ispod Save 320MW, a od toga u Nišu(100+60)MW. Problem je u tome što je Fizibiliti studijom koju su uradili Amerikanci za Ministarstvo energetike, predviđeno da u Nišu bude Gasna elektrana CHP tipa snage (450+150)MW i to na lokaciji kod TS2 (EI). Ukoliko Ministarstvo energetike uvaži ovu u studiju, lako je spustiti krak od Paraćina do Niša, zato što je ovakva elektrana interesantna za "Južni tok" za razliku od one koja je predviđena od strane "Srbijagasa" (160MW).Sa ovim problemom oko dovođenja gasa iz "Južnog toka" baviće se onaj ko bude gradio elektranu a ne grad Niš. Od Niša se samo očekuje da traži od Vade Srbije da se ispoštuje Fizibiliti studija i ništa više.I za toplanu će biti jeftiniji gas zbog elektrane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: