Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 30. 8. 2022.

| Ekonomija

Grejanje u Leskovcu poskupljuje za 45 %

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
radijator grejanje ventil
Na sistem grajanja Toplane trenutno je priključeno manje od 20% Leskovčana; foto: A. Kostić

Od 15. oktobra, kada i zvanično počinje nova grejna sezona, svim Leskovčanima koji se greju preko JKP Toplana stizaće računi uvećani za 45%, odlučili su gradski većnici. Dok je kao objašnjenje za uvećanje cena navedeno veliko poskupljenje energenata na tržištu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je da će za 30 miliona dinara biti kupljena nova dva gorionika za kotlarnicu "Dubočica", te da će na taj način najavljeno poskupljenje biti umanjeno za 10 %.

Na sistem grajanja Toplane trenutno je priključeno manje od 20% Leskovčana, a kod većine njih ne postoji tehnička mogućnost za pojedinačno merenje i naplatu, pa će tako svi oni koji grejanje koriste za stambeni prostor, umesto dosadašnjih 83, plaćati 113 dinara, dok će grejanje poslovnih prostora od sredine oktobra biti uvećano sa 100 na 135 dinara.

Da je povećanje neminovno, pokušao je da objasni direktor Toplane Miloš Ilić, koji je rekao da će Leskovčani za stan od 50 kvadratnih metara mesečno plaćati 6.300 dinara, dok za taj novac ne mogu kupiti dovoljne količine peleta ili uglja.

U ovom trenutku za taj iznos možete kupiti 138 kilograma peleta ili 322 kilograma uglja. Neka građani vide do kog datuma u mesecu će izdržati kad bi se tako grejali - obrazložio je Ilić.

Povećanje od 45%, po rečima prvog čoveka Leskovca, trebalo bi da se smanji na 35% i to kada kotlarnica "Dubočica" dobije nova dva gorionika.

Odlučili smo da pokažemo da Grad Leskovac ima dobru namaeru da pomogne svojim sugrađanima i da povećanje smanjimo za 10%. Mi ćemo, verovatno rebalansom, Toplani uplatiti 30 miliona dinara, a oni će kupiti dva nova gorionika za kotlarnicu Dubočica i to će biti kombinovani gorionici mazut - gas. Na taj način bi oni imali alternativu, u slučaju da neki energent nestane, dok bi to značilo i uštedu koja će se odraziti na smanjenje povećanja na 35% - rekao je Cvetanović.

Upravo je gradonačelnik Leskovca krajem juna najavio povećanje cene komunalija u tom gradu, govoreći o problemu sa nedostatkom energenata na tržištu.

Podsetimo, leskovačka Toplana prošlu godinu završila je sa gubitkom od 29 miliona dinara, uz obrazloženje direktora da i pored uvećane cene energenata oni nisu želeli da podižu cenu za građane.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vladica

    10:54 // 1. 9. 2022.

    leden radijator 13 rebara neplatisama

  • Poltron

    10:13 // 1. 9. 2022.

    Važno da je svraka na roštiljijadi plaćena 20000 evra sram da vas bude gde će vam duša deca da vam plaćaju tako..... Strašno

  • Бата Рака из Ниш

    10:37 // 31. 8. 2022.

    А да заокружимо на 50!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: