Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 18. 12. 2018.

| Ekonomija

Grejanje u Nišu poskupelo bez obaveštenja građana

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Skuplje grejanje u Nišu; Ilustracija; Foto: JV

Mnoge građane u Nišu iznenadili su računi za grejanje za novembar na kojima je isporučena energija naplaćena skuplje nego u oktobru. Iako ovo poskupljenje nije aminovano na Gradskom veću, niti je bilo prethodne najave iz Toplane, varijabilni deo obračunat je po ceni većoj za više od 10 %.

Da grejanje poskupi odlučio je Nadzorni odbor Toplane, a u obrazloženju navode da su razlog - skuplji energenti. Tako će građani koji se greju na Toplanu isporučenu energiju, koju su na početku sezone plaćali 5,40 dinara, za novembar platiti 6,04 dinara po kilovat-satu.

U odluci Nadzornog odbora donetoj početkom decembra piše da je cena toplotne energije obračunata na osnovu računa za gas Jugorosgasa i računa za mazut sa prevozom. Na tim računima, navode, gas i mazut su skuplji.

Na osnovu navedenih računa utvrđuje se da je cena gasa za 12,69 % viša u odnosu na nultu cenu, a mazuta za 11,17 % - navode u obrazloženju.

U dokumentu piše i da u toku grejne sezone Toplana može da predloži promenu cene energije, te da je ovakav predlog opravdan ukoliko energenti poskupe za više od 3 %, a obavezno ukoliko pojeftine za više od 5 %.

Novu cenu grejanja trebalo bi da izglasaju i niški većnici, ali odluka o promeni cene još nije bila na dnevnom redu Gradskog veća, iako je održano nekoliko sednica. Ni iz Toplane nisu pre dolaska računa obavestili građane da će grejanje biti skuplje.

Podsetimo, na početku grejne sezone odlučeno je da fiksni deo bude jeftiniji za 6 dinara po kvadratu ili 22 % u odnosu na prethodni period, dok je i tada varijabilni deo poskupeo za 7 % u odnosu na ranije.

Direktor Toplane Predrag Milačić je tada procenio da će se te cene odraziti na račune tako što će ih umanjiti za 1.500 do 2.000 dinara na godišnjem nivou ukoliko se uzme u obzir prosečna potrošnja u stanu od pedesetak kvadrata.

Inače, nakon višegodišnje analize daljinskog grejanja u Nišu, od kada se prešlo na plaćanje po utrošku, građani udruženi u Pokret slobodnih stanara ukazuju na nezakonitosti u radu Toplane, što je utvrdio i državni revizor. Na kraju prošle grejne sezone su tvrdili da bi grejanje trebalo da pojeftini i do 50 %, uz uslov da Gradska toplana počne da posluje u potpunosti u skladu sa zakonima.

Uz uštede i racionalizaciju troškovi koje plaćaju građani a odnose se na poslovanje Toplane, prema procenama UPSS-a, mogli bi da budu mnogo niži, pa bi fiksni deo plaćali manje od 20 dinara po kvadratu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:59 // 19. 12. 2018.

    Nisam povezan na centralno grejanje ,ali mislim da jeste preskupo . trebalo mi da omoguće jeftiniji prikljucak ,veći broj korisnika i samim tim manju

  • srba

    10:31 // 19. 12. 2018.

    Neka neko kaze koliko kosta litar mazuta zna se koliko je kalorija potrebno da se zagreje, i lako moze da se dodje do racunice koliko grejanje kosta po 1m2 Nema lazi nema prevare, sa amortizacijom porezom i svim ostalim dazbinama ja garantujem da to ne moze da bude vise 20 30 din a ne 120 din mesecno!
    Znaci da neko krade narod opasno !!!
    Lopovska banda bre !!!

  • Jus

    09:28 // 19. 12. 2018.

    Samo vi pljackajte, udri po napacenom narodu. Poskupelo grejanje, zasto ? Zato sto sledi prelazni rok, zvezda mora da dovodi, jaoooo zemljo....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: