Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 26. 1. 2016.

| Ekonomija

Greška ili kršenje zakona u “Parking servisu”?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
800x600-Parking-servis
DRI utvrdio brojne nepravilnosti u radu "Parking servisa"; foto: JV arhiva

Iako izveštaj državnih revizora pokazuje da je čak 1,3 miliona dinara niški “Parking servis” potrošio bez tendera, direktor ovog preduzeća Marko Janković kaže da je “najverovatnije reč o računovodstvenoj grešci".

Izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju “Parking servisa” u 2014. godini nije nimalo sjajan, a pored pomenute nepravilnosti oko neraspisivanja javnih nabavki, revizori su utvrdili na osnovu dokumentacije o tenderima za kupovinu video nadzora, boje, razređivača i sredstava za ličnu higijenu, za šta je utrošeno oko 3,7 miliona dinara, da su pojedini ponuđači bili diskriminisani.

Takođe, 3,7 miiona dinara dobiti nije uplaćeno na račun Grada, iako je takvu odluku usvojilo i Gradsko veće.

Direktor Janković kaže da je ta greška ispravljena, a da su sve ostale nepravilnosti “proceduralne stvari”.

Bilo je zamerki da nismo uplatili dobit i to smo ispravili. DRI je ukazivao i na nedostatak određenih pravilnika, koje smo odmah doneli. Mlado smo preduzeće koje ima dosta mladih ljudi i trudili smo se da sva znanja sa fakulteta primenimo u praksi. Nismo imali nameru da napravimo nijedan prekršaj - kaže Janković.

800x600-Marko-Jankovic-direktor-Parking-servisa Janković se ne seća kupovina bez javne nabavke; foto: JV arhivaPodatak da je bez tendera potrošeno 1,3 miliona dinara mu, kako kaže, “nije poznat”.

Raspisivali smo javnu nabavku za sve što je potrebno. Moguće da je kod sabiranja nekih konta došlo do tog iznosa, ali su verovatno kad se razjedine konta iznosi bili znatno manji. Možda su neki proizvodi koji su raznorodni stavljeni na istu listu, ali to su neke računovodstvene greške koje se daju ispraviti - rekao je Janković.

Izveštajem DRI o radu “Parking servisa” pozabavio se i Pokret “Dosta je bilo”, a oni kao značajnu nepravilnost navode 2 miliona dinara utrošenih na propagandu i reklamiranje, iako ovo preduzeće ima monopol na tržištu.

Udruženje "Dosta je bilo" poziva Grad da reaguje na ovakve nepravilnosti. Potrebno je ukinuti parazitski partokratijski sistem u ovoj firmi. Treba raspisati konkurs za profesionalnog direktora preduzeća, koji će svoj posao moći da radi bez ikakvog partijskog uticaja ili pritiska. Pored toga, potrebno je uvesti i potpunu transparentnost u radu preduzeća - kažu u Pokretu.

Kompletan izveštaj DRI o radu "Parking servisa" u 2014. godini možete preuzeti na kraju teksta.


Uzimali kredite, a pozajmljivali novac drugima

Revizori su osporili pozajmicu od 6,5 miliona dinara koju je niški “Parking servis” uplatio kragujevačkom, a u istoj godini je niško preduzeće uzimalo kredite za tekuću likvidnost za šta je samo na ime kamata utrošeno 1,4 miliona dinara.

Protokol o saradnji sa Kragujevčanima potpisan je danas, a direktor Janković kaže da je pozajmica isplaćena do poslednjeg dinara i da je u 2015. niško preduzeće pozajmilo 6 miliona od Kragujevčana.

Pošto smo dali novac JKP “Gorica” mi nismo imali dovoljno para da na kraju godine uplatimo PDV, pa smo morali da pozajmimo. Inače, sa našim pozajmljivanjem Kragujevčanima nema nikakvih problema, jer nismo plaćali kamate i preduzeće nije oštećeno - rekao je Janković.

800x600-protest-stanari2 Stanari analizu rada "PArking servisa" napisali na 7 strana; foto: JV arhivaU Udruženju predsednika skupština stanara ocenjuju da izveštaj DRI ukazuje “na vrlo sumnjivo poslovanje parking preduzeća”. Posebno, jer ni 2013. godina poslovno i knjigovodstveno nije zatvorena, a takav završni račun je, kako kažu u Udruženju, Grad usvojio.

O nedomaćinskom poslovanju, kako objašnjavaju u Udruženju, govori podatak i da je 88 kazni strancima jednostavno otpisano, iako je angažovana firma u Engleskoj za naplatu tih kazni.

Potraživanje za dnevnu karticu je otpisano, a da to niko nije ni tražio! Da li je neko u inostranstvu naplatio potraživanje od engleske firme i na ovaj način se oslobodio obaveza prema “Parking servisu”? - pitaju iz Udruženja stanara.

O svim nepravilnostima koje su analizirali, kako kažu u Udruženju, govoriće na tribini u četvrtak, u Mesnoj kancelariji “Božidar Adžije”, koja će biti posvećena poslovanju “Parking servisa”.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj DRI - Parking servis Niš (preuzmi) - 1,627.16 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D.K. ZAPOSLENI

    20:11 // 29. 1. 2016.

    Bojim se da odsek za privredni kriminal ne useli kod nas.

  • Ivan Petrovic

    13:05 // 27. 1. 2016.

    Sta je sa 19 milijardi https://www.youtube.com/watch?v=zP2N-2HL8AQ&feature=youtu.be

  • Milivoj

    00:14 // 27. 1. 2016.

    Vi ste preduzeće zaduženo za mirujući saobraćaj i signalizaciju. Vi znanje sa saobraćajnog fakulteta primenjujete nimalo ili vrlo malo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: