Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 26. 12. 2017.

| Ekonomija

Groblje za kućne ljubimce i najam bicikala sledeće godine u Nišu?

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Niš tvrđava
Da li je razvojni plan za 2018. preambiciozan?; foto: Davorin Dinić

Niš bi, sudeći po planu razvoja koji će se ove nedelje naći pred odbornicima, sledeće godine trebalo da dobije infrastrukturu koja je svojstvena svetskim metropolama. Osim groblja za kućne ljubimce, planirano je da se uvede usluga rent-a-bajk, izgradi Veletržnica, Delta siti, Lidl, akva-park, Muzička dvorana, Univerzitetski sportski kompleks, “Niš na Nišavi”...

Iako je za investicije u budžetu Niša za sledeću godinu planirano svega 1,7 milijardi dinara, u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj KLER koja je radila plan razvoja za 2018. godinu, računali su na pare iz Republike i različitih ministarstava, EU i donacija drugih fondova.

Niš centar Hoće li Niš dobiti Muzičku dvoranu i novi prostor za Galeriju?; foto: Davorin DinićMilan Ranđelović koji rukovodi KLER-om, kaže da su tokom izrade plana kontaktirali više od 150 institucija od kojih zavisi razvoj Niša, ali i da su pitali stručnjake i građane šta je gradu potrebno, na javnim raspravama po opštinama i u Gradu.

Primedbe i sugestije koje su stigle na program dominantno su usvojene i uz dobar nadzor rada bi trebalo da sa ostalim dokumentima strateškim koji su važni za 2018. godinu bude predat odbornicima Skupštine grada na narednoj sednici - rekao je Ranđelović.

Da li je plan previše ambiciozan, videće se tek za godinu dana. Do tada, trebalo bi da bude potpuno završen i opšremljen novi Klinički centar, Hemato-onkološka klinika za decu koja se gradi i oprema parama koje prikuplja NURDOR. Biće završena rekonstrukcija Doma zdravlja, gde je ostalo da se uradi krov.

Početak izgradnje Naučno-tehnološkog parka, završetak izgradnje fabrika koje se trenutno grade u gradu, ima ih 4 i intenzivno zapošjavanje u njima - ističe Ranđeović.

Skoro sve što je u planu razvoja već je najavljeno tokom ove godine ili ranije, a Ranđelović tvrdi da će 2018. biti duplo više para za razvoj nego ove godine, iako nije precizirao kolika je suma.


2018. počinje da se radi "Niš na Nišavi"

Ono što bi Nišlije mogle da osete od razvoja grada sledeće godine, kako piše u planu, je više parking mesta, jer su planirane montažne garaže kod Doma zdravlja i na Sinđelićevom trgu iz Narodnog pozorišta. Kej-Medosevac-2-JV Kej do Medoševca bi trebalo da bude završen 2018; foto: JV

Osim što bi trebalo da bude završen kej do Medoševca, obala Nišave bi trebalo da bude uređena do ušća Gabrovačke reke.

Realizacija Projekta „Niš na Nišavi“ - Unapređenje keja na Nišavi od Medoševačkog mosta do Niške Banje. 1. faza Projekat izgradnje prve deonice biciklističke, trim i pešačke staze duž reke Nišave od Ulice Vojvode Tankosića do Gabrovačke reke - piše u planu.

Osim toga, planirano je da se napravi biciklistička staza od Brzog Broda do Niške Banje, na Bulevaru cara Konstantina, kao i da se uvede usluga iznajmljivanja bicikala.

Tvrđava bi trebalo da bude potpuno uređena, a autobuska stanica izmeštena na drugu lokaciju. Osim toga, planira se izgradnja prigradske stanice u Niškoj Banji. Plan je i da se nastavi rekonstrukcija stadiona “Čair”, na kome nije urađena zapadna tribina.

Groblje za kućne ljubimce je još jedna stavka u planu, mada se ne navodi i lokacija koja bi mogla da služi za sahranjivanje životinja. Plan je da se uredi Staro groblje, kao spomen park, dok će seoska i prigradska groblja Grad "uzeti pod svoje".


Realizacija velikih projekata vezanih za ekologiju?

Reciklažni centar “Keleš” bi konačno trebalo da počne da se gradi, a u 2018. bi trebalo da bude završena i dokumentacija za početak izgradnje Postrojenja za otpadne vode, koga će finansirati švajcarska Vlada sa oko 50 miliona evra. Socijalni stanovi Plan da se napravi nova lamela za socijalno stanovanje; Foto: JV/V. Milić

Osim ovih "ekoloških" projekata koji se već godinama pominju u Nišu, najavljena je i izgradnja stanova za razne kategorije. Nove lamele socijalnih stanova, stanovi za izbeglice u naselju Branko Bjegović, državna stanogradnja na novom Somborskom bulevaru i završetak stanova za naučnike u Branka Krsmanovića, takođe stoje u razvojnom planu.

Mnogo dokumentacije, dozvola i planova za izgradnju bi trebalo da bude završeno sledeće godine, između ostalog i papiri za rekonstrukciju Trga kralja Milana i Tvrđavskog mosta.


Počinje da se gradi auto-put od Niša do Albanije

Sledeće godine, kako piše u planu, a najavljeno je iz Ministarstva građevine i saobraćaja, počinje izgradnja deonice auto-puta Niš-Drač.

Pruga Niš Izmeštanje pruge iz grada planira se poslednjih 20 godina; Foto: JV/V. MilićOsim toga, radiće se eksproprijacija zemljišta za železničku obilaznicu, što bi u narednim godinama trebalo da omogući izmeštanje pruge iz centra grada.

Ovaj ambiciozni projekat najavljuje se već dve decenije, a prema ranijim najavama ekspropirjacija parcela za ove namene bi trebalo da je uveliko u toku.

Kompletan program razvoja grada za 2018. godinu, koji će otići na Skupštinu Niša u sredu 27. decembra, možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • tmujo

    16:30 // 1. 2. 2018.

    resite prvo dase ljudi sahranjuju dostojanstveno a ne da ih drze po friziderima dok neko nenamoli radnike da rade bez para sto takodje nije normalno.Ako Nis neresi pitanje korupcije tj.tuyilastva koje cuti i neprocesuira nista sto je iz domena korupcije u gradu nema nista od nekog razvoja jer korupcija obesmisljava sve to.Kad se budu birali a ne postavljali politicari Nis mozda i krene napred.

  • Numancia

    05:33 // 27. 12. 2017.

    Nis-ustajala zabokrecina!

  • Eddard Stark

    14:30 // 26. 12. 2017.

    Drz'te se dobro, dolaze Izbori i voda nosi sve!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: