Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 23. 2. 2016.

| Ekonomija

Gužve za elektronske potpise zbog završnih računa

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
elektronski potpis
Na ličnoj karti sa čipom i elektronski potpis; foto: J. C.

Kako je kraj februara rok da firme i preduzetnici predaju svoj finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, a od ove godine to mogu učiniti isključivo elektronskim putem, u Nišu su česti redovi u MUP-u za izdavanje elektronskih potpisa.

Naime, mnoge Nišlije koje su preduzetnici kasno su saznale da takozvani završni račun, koji sada treba da predaju u elektronskom obliku, moraju da potpišu kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Kako Ministarstvo unutrašnjih poslova jedino besplatno izdaje sertifikate za elektronski potpis, poslednjih dana stvorile su se gužve pred šalterima niške Policijske uprave.

Naši sistemi za izdavanje elektronskog potpisa su maksimalno ubrzani i trudimo se da što više ljudi uslužimo u toku dana, ali kako su neki čekali poslednji trenutak dolazi ponekad do zastoja. Rado vreme naših šaltera je od 8 do 20 sati - kažu u Policijskoj upravi Niš.


Bez čipa nema ni elektronskog potpisa u MUP-u

kartica Privredna komora naplaćuje sertifikat oko 3. 000 dinara; foto: www.pks.rsOno što je neke iznenadilo je i da je uslov da u MUP-u dobiju elektronski potpis da poseduju ličnu kartu sa čipom.

Kada su mi izdavali ličnu kartu pitan sam da li želim da bude sa čipom ili bez. Moje pravo je bilo da izaberem. Sad se ispostavlja da ne mogu da budem preduzetnik ako nemam kartu sa čipom. Ovim je narušeno moje građansko pravo - kaže Nišlija D. Ristić.

Oni koji nemaju kartu sa čipom teško mogu da je izvade za nekoliko dana, pa im je jedina preostala opcija da im elektronski potpis izda neko drugo sertifikaciono telo. Međutim, to će morati da plate.

Pošta je prestala sa izdavanjem kvalifikovanog elektronskog potpisa, dok sertifikaciono telo Privredne komore Srbije saopštava da “neće moći da garantuje da će do kraja februara biti obrađeni predmeti pristigli posle utorka 23. februara”. Tu su i još dve sertifikacione kuće koje izdaju kvalifikovani elektronski sertfitikat.

Podsetimo, novi način predavanja finansijskog izveštaja stupio je na snagu ove godine. Kako saopštavaju iz APR-a, do prošle nedelje je preko posebnog informacionog sistema primljeno više od 13.000 izveštaja, a za nešto više od 46.000 izveštaja se unose podaci i dokumenta u sistem.

Napominju da će tek kad zakonski zastupnik stavi elektronski potpis na uneti izveštaj i priloženu dokumentaciju, smatrati da je izveštaj dostavljen u skladu sa zakonom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    11:31 // 19. 10. 2016.

    Super sajt, hteo bih samo da dodam da nikako ne treba uzimati elektronski potpis kod privredne komore Srbije, jer jednostavno ne radi. Posedujem upravo njihov sertifikat i sajtu CROSO.RS ne mogu da pristupim, tehnička podrška je praktično nepostojeća, nude rešenja koja nisu adekvatna i ne rešavaju problem...sva komunikacija ide preko emaila, na računar korisnika neće da se konektuju i neće da prič

  • nisliski mohikanac

    22:10 // 23. 2. 2016.

    Kako to nisu bili obavesteni kad se to zna vec dugo,kako ih nisu obavestile knjigovodje,sve su to pricice,znali su ali niko nista nece da mrdne dok ne mora i onda redovi...

  • Neki covek

    17:29 // 23. 2. 2016.

    A to sto sajt APRa ne radi, pun je gresaka i lako se prebukira o tome ništa? Strasno je sto nesto tako cazno u ovoj drzavi je lose uradjeno, o cemu da pricamo onda..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: