Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 16. 5. 2012.

| Ekonomija

"Higson" otvara pogon u Vlahovu

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
pogon fabrike
Pogon fabrike u Vlahovu

Franc Koler, direktor nemačke kompanije "Higson international", potpisao je sa ministrom ekonomije Republike Srbije Nebojšem Ćirićem Memorandum o razumevanju, kojim su zvanično završeni pregovori o izgradnji fabrike sportske opreme "Iguana" u Vlahovu kod Žitorađe.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković. Prema dogovoru, kompanija u fabriku ulaže 4 miliona evra i uposliće 1.500 radnika, a država daje subvenciju od 2.000 evra za svakog upošljenog.

Ona će se nalaziti u pogonu "Amer prom" na 1.500 kvadrata. Koler naglašava da će se u tom pogonu preseliti deo proizvodnje iz Indonezije, zbog blizine evropskog tržišta i povoljnosti trgovine sa Rusijom i Ukrajinom.

Dodatna prednost preseljenja dela kompanije u Srbiju, predstavlja i činjenica da je dobar deo nabavke repromaterijala prebačen iz Kine u Tursku.

- Ukoliko se tokom narednih godina pokaže potreba za proširenjem proizvodnje, uposlićemo još radnika i proširiti se na 4 000 kvadrata. Ovaj kraj čeka veliki napredak i smatram da ćemo poslovati na obostrano zadovoljstvo - naglasio je Koler.

Predsednik Žitorađe Goran Stojković koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma napominje da je "Higsonu" bilo ponuđeno šest lokacija u opštinama Prokuplje i Žitorađe, a da su oni izabrali Vlahovo i otkupli pogon u kojem će biti fabrika.

- Plan je da se prva proizvodnja ostvari početkom jeseni, a prvi izvoz početkom decembra. Uz to, 1.500 radnika će se upošljavati u naredne dve godine u više etapa. Prema već sadašnjih naznakama, broj radnika će se popeti i na 2.000. Drago nam je što smo uspeli da dovedemo "Higson" u ovu sredinu, jer će se smanjiti nezaposlenost i povećati standard života. Očekujemo još stranih investitora, a lokalna samouprava će učiniti sve da im pomogne da se što bolje snađu u sredini- istakao je Stojković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Indonezanac

    21:26 // 9. 10. 2012.

    Aj pomozi Boze :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: