Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 8. 9. 2020.

| Ekonomija

Hotelijeri, ugostitelji i turističke agencije traže pomoć od Grada pred poslednji “državni minimalac”

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
hotelijeri gradska kuća
Očekuju pomoć od Grada; Foto: JV

Smanjenje poreza na imovinu, vraćanje boravišnih taksi, olakšice i pomoć Grada - to očekuju hotelijeri, ugostitelji i vlasnici turističkih agencija kako bi zadržali radnike i prebrodili korona-krizu koju opisuju kao najgore vreme za biznis. Gradonačelnica Dragana Sotirovski i predstavnici javnih preduzeća naveli su da im treba pomoći, ali nisu precizirali kako. Poručeno im je i da je za pomoć ovim sektorima privrede nadležna Vlada Srbije.

Godina koju je obeležila epidemija donela je velike gubitke svetskoj privredi, pa i niškoj, a posebno onim sektorima koji se oslanjaju na putovanja ljudi koja su ove godine bila zabranjena ili ograničena.

Vlasnik hotela Ambasador i My place Ivan Spasić godinu je ocenio kao “najgore vreme” za hotelijere uz nadu da će današnji sastanak sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i njenim saradnicima doneti boljitak za hotelijerski sektor.

Očekujemo, pre svega, smanjenje poreza na imovinu pošto u ovom vremenu nismo radili ili odlaganje i reprograme za taj porez ukoliko je to moguće. Naš predlog je i da boravišne takse koje plaćamo budu na neki način vraćene hotelima - rekao je Ivan Spasić.

Tatjana Mitić, direktorka Tami residence i Palace hotela, predložila je da im JKP Mediana naplaćuje smeće po kilogramu otpada, a ne po površini, a sve kako bi uštedeli novac i usmerili ga na plate radnika i očuvali radna mesta.

U 2019. godini u junu smo imali 1163 noćenja, a ove godine smo u istom mesecu imali samo 135 noćenja. To je velika razlika. Imamo finansijski pad od čak 98 odsto u odnosu na prošlu godinu - istakla je Mićić.

Ipak, direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović rekao je da nije jednostavna naplata smeća po kilogramu, pa bi “možda najjednostavnija bila po kontejneru”. Predstavnike hotelijersko-turističkog sektora nazvao je hrabrim i napomenuo da treba naći model da im se pomogne.

I iz JKP Naissus-a nude pomoć - moratorijum na plaćanje računa do kraja godine ili produženje roka za reprogram dugovanja.

Vlasnici turističkih agencija i zaposleni protestovali su pre 2 nedelje u Nišu, uz poruku da ih je država zaboravila, a Bojan Milosavljević, predstavnik ovih privrednika, podsetio je da su pretrpeli velike gubitke, da im je potrebna pomoć, kao i da pokušavaju da se preorjentišu na domaći turizam, ali da to “ne ide preko noći”.

Iz Kabineta gradonačelnika vlasnicima ugostiteljskih objekata, turističkih organizacija i hotelijerima je poručeno na sastanku da će "redovno biti obaveštavani o planu Vlade Republike Srbije i strategiji pružanja pomoći tom sektoru kao i potrebnim uslovima za apliciranje za program finansijske pomoći".

Sastanak gradskog vrha i ovih privrednika održan je pred poslednji minimalac koji isplaćuje država iz budžeta kao pomoć privredi, a mnogi nadalje očekuju novu neizvesnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Циркус голог цара

    05:57 // 9. 9. 2020.

    Боранијо,ви сте пристали да у Скупштину уведете и добро плаћате из свог џепа кловнове попут Лава Пајкића,Ристићевића,старлете...издржаћете и ово.

  • Mara

    20:00 // 8. 9. 2020.

    Kafane kafići i restorani su puni.Kakva pomoć. DAJTE PEKARIMA TRGOVCIMA LJUDIMA NA HIGIJENI KOJI NISU STAJALI SA RADOM DOK JE BILO VANREDNE SITUACIJE

  • Losi komentari

    18:19 // 8. 9. 2020.

    Ubiće nas zloba i zavist.
    Pa šta ako imaju, šire se i voze dobra kola? Zaradili ljudi. Neka se šire, tako zapošljavaju još više ljudi. Moja dva deteta je ugostitelj plaćao za vreme vanrednog iako nisu radili. Nisu svi loši.
    Tur.agencije su unapred zakupile hotele i vile po Grčkoj a nije se putovali i na gubitku su. I oni su nečija deca...

    • Jos losiji komentari

      00:52 // 10. 9. 2020.

      A, sto su dosli da kukaju ! Ako su zaradili, nek gurnu ruku u slamaricu ! Ako ne ide, nek promene delatnost !
      Inace, dosli da traze pomoc a slikaju se sa Sotirovskom kao da je strana delegacija u poseti Nisu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: