Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 6. 9. 2018.

| Ekonomija

I firma sa juga Srbije zapošljavala radnike "na crno" u Beogradu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
ulica aleksandra medvedeva
Rigorozno za građevince; foto ilustracija: S. M.

Nakon što je krajem avgusta u centru Beograda zatrpan zidom poginuo radnik, sprovedena je vanredna inspekcija beogradskih gradilišta. Rezultati inspekcije objavljeni su na sajtu Ministarstva rada, označene su firme i poslodavci koji drže radnike "na crno", a među njima se nalazi i Crna trava gradnja, sa 2 zaposlena koja nemaju ugovore.

Pogibija radnika na crno, na gradilištu nedaleko od Vlade Srbije u Ulici Kneza Miloša, izazvalo je inspekcije i ministarstvo da oštrije rade svoj posao. Ono što nije bila praksa do sada, javno su "prokazane" firme i poslodavci koji drže radnike bez ugovora i objavljena su njihova imena na sajtu Ministarstva.

Inspekcija je rađena 1. septembra na beogradskim gradilištima, uhvaćeno je 5 preduzimača i 13 firmi koji su imale radnike na crno. Preduzeće Crna trava gradnja zatečeno je, kaže ministarstvo, sa 2 radnika "na crno".

Ova firma registrovana je na adresi na jugu Srbije u Crnoj Travi, a pretežna delatnost joj je, prema APR, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Registrovan joj je i ogranak u Beogradu, u naselju Zvezdara.

Ministar Đorđević tražio je od inspekcije da rade rigoroznije i založio se za veće kazne, a najavio je i nagrade za inspektore.

Prema Zakonu o radu, poslodavcima koji imaju radnike "na crno" zaprećene su kazne od 800.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice, dok je za preduzetnika kazna od 300.000 do 500.000 dinara. Za odgovorno lice za isti prekršaj propisana je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Ministar je pozvao sve one koji znaju da negde postoji rad na crno da to prijave telefonom besplatno na broj 0800/300-307 u okviru projekta “Reci ne radu na crno”.


I u Nišu rad na crno, radnici sami prijavljuju

Problem rada na crno, kojim se krše prava zaposlenih i šteti ekonomiji zemlje, postoji i u Nišu. Neki od “oštećenih” radnika ipak su se odvažili da ukažu na svoje nesavesne poslodavce koji krše zakon.

Tako sve češće u Nišu radnici sami prijavljuju svoje poslodavce da ih drže na crno, rekla je nedavno načelnica odeljenja Inspekcije rada u Nišu Milica Kitanović Ljujić, pa je tu mogućnost iskoristilo već njih 100.

Najčešće prijavljuju roditelji za decu, znači, neka druga zainteresovana strana. Međutim, projekat “Reci ne radu na crno” je zaista doneo jednu direktnu vezu sa samim zaposlenima koji rade na crno - rekla je Ljujić.

Načelnica je navela i da zasad niko od zaposlenih koji je prijavio da radi "na crno" nije otpušten sa posla.

Postoji centralni registar, mi vršimo provere na svakih par meseci, a i oni uvek mogu da mi se obrate - rekla je tada Ljujić.

Inspekcija je u dvadesetak akcija, dodala je Ljujić, kontrolisala preko 500 privrednika. Jedan od najčešćih problema je taj što neki poslodavci ne vode dovoljno računa o bezbednosti i zdravlju radnika, pa je tako u prvih 6 meseci ove godine, urađeno preko 1.000 nadzora i pokrenuto 4 puta više prekršajnih postupaka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jole

    18:15 // 6. 9. 2018.

    pomoravlje blokirano od 2011 radnicima se ne uplacuje staz duguju plate otpremnine nenaplacuju po tuzbama a svi cute pa i vi jer je tamo sns sediste

  • Marko

    12:13 // 6. 9. 2018.

    Kolika je kazna za pljackasku privatizaciju na stotine preduzeca. . Kolika je kazna za neispunjavanje obecanja da ce se doneti zakon o poreklu imovine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: